X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Madroz
    Początki nałogu
    • 2005
    • 254

Byłem i zrobiłem.
    Okazało się, że ten ultra fiolet to tylko 4 małe lampki, które w ogóle nie miały wpływu na zdjęcia. Martwiłem się na zapas tym UV. Oprócz tego nadfioletu były też inne źródła światła – typowe disco light.. Zdjęcia robiłem z lampą, ale nie jestem zadowolony. Martwiłem się o UV, a tym czasem większym problemem był sztuczny dym od którego odbijało się światło flesza. Jak tylko się wyśpię to prześle link do zdjęć – ocenicie sami.
    Pozdrawiam.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ja bym taki pokaz jak koncert potraktowal - koniecznie bez lampy by nie zabijac oswietlenia i wlasnie by uniknac odbic od dymu (czy to sztucznego czy np papierosowego albo kurzu).

Komentarz

• Madroz
        Początki nałogu
        • 2005
        • 254

Próbowałem robić bez lampy @ISO1600 i 3200 straszne ziarno, @ISO800 szkoda gadać jeszcze gorzej. Pokaz był bardzo dynamiczny i właśnie zdecydowałem się na lampę. Dodatkowo z lampą lepiej łapał ostrość w tych ciemnościach.
        Teraz wiem muszę jeszcze dużo trenować w różnych warunkach żeby osiągnąć zadowalający efekt.
        Pozdrawiam.
        EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
        PLFOTO

Komentarz

• minek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1386

Zamieszczone przez Madroz
          Próbowałem robić bez lampy @ISO1600 i 3200 straszne ziarno,
          Szum! To szum, nie ziarno (-:

Zamieszczone przez Madroz
          Dodatkowo z lampą lepiej łapał ostrość w tych ciemnościach.
          A ten 300D to nie ma jakichś custom functions? Raz miałem go w łapkach, nie miałem okazji się mu przyjrzeć za dokłanie, bo zdjęcia trzeba było robić, ale nic takiego nie rzuciło mi się w oczy.
          U mnie w eos33 mogę ustawić, że jak natykam na niego speedlite to mogę wyłączyć błysk a lampa używana jest wyłącznie do świecenia na czerwono do wspomagania AF. Znaczy nie sama lampa, a to co jest pod palnikiem.
          A 10D ma cakie toś?

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez minek

A ten 300D to nie ma jakichś custom functions? (...)
            U mnie w eos33 mogę ustawić, że jak natykam na niego speedlite to mogę wyłączyć błysk a lampa używana jest wyłącznie do świecenia na czerwono do wspomagania AF.
            Tak, w 300D jest taka opcja w CF po wgraniu wasiaware (tylko nie wiem czy dziala )

CF5: AF-Assist Beam / Flash firing

0: Emits/Fires
            1: Does not emit/Fires
            2: Only ext. flash emits/Fires
            3: Emits/does not fire

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
              ]
              Tak, w 300D jest taka opcja w CF
              zeby juz bylo wszystko jasne to dodam jeszcze ze trzeba uprzednio zainstalowac zhakowany firmware.
              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez tpop
                ]
                Tak, w 300D jest taka opcja w CF
                zeby juz bylo wszystko jasne to dodam jeszcze ze trzeba uprzednio zainstalowac zhakowany firmware.
                to jest oczywiste ze po wgraniu boskiego wasiaware kto by uzywal 300D gdyby nie ten hack ?

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

]
                  to jest oczywiste ze po wgraniu boskiego wasiaware kto by uzywal 300D gdyby nie ten hack ?
                  Dobra, może nie na temat tego wątku, ale nie będę zakładał nowego, skoro o tym już mowa.
                  Jak to jest z szumami w 300D, z hakiem i bez niego?
                  Czy są takie same? Wydawało mi się, że 300D ma takie same bebechy elektroniczne jak 10D. Zdjęcia śluboweselne z 10D przy iso 800 są jak na 800 bardzo dobre.
                  Niedawno robiłem 300D - i przy iso800 to gorzej niż porażka. Te z 10D nie były mojego autorstwa, ale przeglądałem exify i starałem się robić podobnie, warunki byly podobne.

(na szczęście 300D traktowałem jako backup, ważniejsze zdjęcia mam na NPH albo press 800 (-: )

Czy te szumienie 300D ze std softem (aparat był pożyczony, nie mogłem w nim grzebać, tym bardziej, że nie miałem czasu) znika po wgraniu ,,boskiego wasiaware''? Bo spora część odszumiania ZTCW to przecież soft.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zamieszczone przez minek
                    Czy te szumienie 300D ze std softem (aparat był pożyczony, nie mogłem w nim grzebać, tym bardziej, że nie miałem czasu) znika po wgraniu ,,boskiego wasiaware''? Bo spora część odszumiania ZTCW to przecież soft.
                    Powiem Ci, ze zaskoczyles mnie tym pytaniem, poniewaz mojego 300D shackowalem praktycznie od razu po kupnie wiec nie cieszylem sie dlugo oryginalnym softem. Z mojej obserwacji wynika, ze roznie to bywa z szumami przy ISO 800. nie raz sa okropne, az sie plakac chce ...a nie raz zastanawiam sie czy to naprawdem moim 300D byly zrobione zdjecia poniewaz szumy sa niezauwazalne. wszystko zalezy od warunkow oswietleniowych ...a moze od kaprysu aparatu?

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Warunki właśnie w obu przypadkach były podobne. Ciemny kościół - tam 1/30 i flesz ftfasz, sala weselna taka sobie, ale biały sufit nisko, tam flesz fsufit + mały odbłyśnik z kartoniku (na 420EX), czasy 1/30 - 1/60. I takie same dane czytałem z exifów z 10D, tylko że na 10D była 550EX i odbłyśnik był wbudowany, wysuwany.

Zatem to chyba kaprys (-:

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez minek
                        Zatem to chyba kaprys (-:
                        Tez mi sie wydaje ze kaprys.
                        Wasiaware nie ma zadnego wplywu na szumy - odblokowuje tylko kilka funcji w Custom Functions (i ogolnie cale menu Custom Functions), nie zawiera zadnych zmienionych algorytmow odszumiajacych czy cos .

Komentarz

• minek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1386

No ale obiektywnie muszę stwierdzić, że takie kapryszenie mi się nie podoba.
                          Czy 10D też potrafi być tu kapryśny? Nie sądzę.

No to ja z tym D jeszcze poczekam (-:

W nocy z soboty na niedzielę miałem całkiem owocną nockę w ciemni, to jescze bardziej mnie przekonało, że nie warto się takich przyjemności pozbawiać.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez minek

No to ja z tym D jeszcze poczekam (-:

W nocy z soboty na niedzielę miałem całkiem owocną nockę w ciemni, to jescze bardziej mnie przekonało, że nie warto się takich przyjemności pozbawiać.
                            Spokojnie, nie spiesz sie... nasza sekta nalezy do cierpliwych

Komentarz

• Madroz
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 254

CF5: AF-Assist Beam / Flash firing
                              Dzięki DoMiNiQuE,
                              Człowiek całe życie się uczy.

[ Dodano: 15-02-2005 ]
                              Już mam te zdjęcia, Straszna lipa
                              PLFOTO

Komentarz

• darpla
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 184

Vitez napisał:
                                Ja bym taki pokaz jak koncert potraktowal - koniecznie bez lampy by nie zabijac oswietlenia i wlasnie by uniknac odbic od dymu (czy to sztucznego czy np papierosowego albo kurzu).

No ja nie wiem przy słabym oświetleniu bez lampy eosem 300d w studio zdjecia pstrykac i moze jeszcze bez statywu. No chyba ze sie chce czarne jak murzyny zdjecia miec no ot wtedy mozna :wink:

Wydaje mi sie ze zdjecia z galeri powinny byc robione na ustaieniach Parameter 1(tam jest o 1 stopien zwiekszona barwa i, odcien i jaskrawosc). ZDjeciom brak zycia kolorystycznego
                                http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

Pracuję...