X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greszym
    • 2006
    • 6

pomocy w odszumieniu

witam wszystkich co sadzicie o szumach tego zdjecia i jak mozna by je usunac. niestety narazie jestem noga w tym i potrzebuje pomocy. Dzieki
    :-P greg
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• greszym
      • 2006
      • 6

a jakiego programu uzywarz? i czy mozna to zrobic troche mniej plastikowe?
      dzieki
      :-P greg

Komentarz

• Sempoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 273

Ja polecam Noise Ninja do odszumiania. Po prostu działa.
        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Jacek Deka
          Początki nałogu
          • 2006
          • 356

Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Ja tam na tym pierwszym zdjeciu zadnego szumu nie widze. Nie wiem co Wy chcecie odszymiac.

Komentarz

• crater
              Początki nałogu
              • 2006
              • 399

tak jak Dominique nie widze tam zadnych szumow - chyba bardziej fota jest nie ostra niz zaszumiona
              www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• MalFunkTion
                Coś już napisał
                • 2007
                • 72

są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarki

www.djmal.pl

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

Ściągnij Neat Image i wybierz opcję odszumiania z wyostrzaniem.

Komentarz

• konradl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 980

Zamieszczone przez MalFunkTion
                    są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarki
                    moze ma sztruksy? bo ja tez nic nie widze, a swiatla mi sie gasic nie chce

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Jakiś tam szum jest, ale mnie prawdę mówiąc nie przeszkadza, na oryginalnym zdjęciu widać, że to Street Ball, a to odszumione to wygląda ma reklamę proszku do prania.

Zobaczcie co się stało z ręką, która trzyma piłkę
                      Zapraszam

Komentarz

• Sempoo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 273

Tego zdjęcia nie ma po co odszumiać, no i podobnie jak michalab - zauważam co dzieje się z reką po odszumieniu. Szum w oryginale jest minimalny.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Jacek Deka
                        Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim
                        Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
                        Ostatnio edytowany przez Sempoo; 13363. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jacek Deka
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 356

Zamieszczone przez Sempoo
                          Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
                          Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.

Komentarz

• Sempoo
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 273

Zamieszczone przez Jacek Deka
                            Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.
                            Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

Zamieszczone przez Sempoo
                              Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P
                              Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.

Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
                              Zapraszam

Komentarz

Pracuję...