X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sempoo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 273

Zamieszczone przez michalab
    Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.

Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
    Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
    Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Zamieszczone przez Sempoo
      Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
      Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
      Włosów i tkanin nawet nie próbowałem odszumiać jakoś nie miałem potrzeby, może kiedyś spróbuję. Rzadko odszumiam, bo rzadko widzę potrzebę więc ilość roboty mnie nie przeraża, a efekty nie do porównania z tymi co plugin daje.
      Zapraszam

Komentarz

• Sempoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 273

A zgodziłbyś się na testy?
        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Spróbujmy, ale jutro wyjeżdżam wracam w piątek potem urodziny córki. Więc czas żeby siąść będę miał dopiero od 4 lutego. Może być? Na początek możemy wybrać po jednym zdjęciu.
          Zapraszam

Komentarz

• Ernest_DLRS
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1216

Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor
            FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
            APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
              Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor
              szumy bardzo widoczne na całej postaci koszykarki - poprzednik dobrze stwierdził

do odszumiania polecam Noiseware professional - ma lepszą matrycę odszumiania
              a fotki nie są tak rozmazane jak np w Noise Ninja
              dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
              "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

Pracuję...