SKOŃCZCIE JUŻ SIE KłÓCIĆ. To jest tak denne że już nie mogę. Jednemu sie podoba HDR drugiemu nie. Weźmy się za pracę i ocenianie. Po to założyłem ten wątek żeby się czegoś od was nauczyć a nie słuchać morałów od każdego. o to moja wizja
X
-
-
hehe no to oceniam 4+
może być
a dlaczego 4+ bo:
- mogłeś trochę bardziej pobawić się woda i odkryć więcej szczegółów
- to samo z okiennicami i mocniejszymi cieniami, lekkie odkrycie szczegółów w nich zawartych nie zabrało by a mogło ogólnie poprawić wizerunek tego zdjęcia, w końcu zależało nam na poszerzeniu zakresu tonalnego bez ingerencji składania zdjęć...
- wyprostować to to też by chyba trzeba bo w końcu chcemy widzieć coś co się zapamiętało a domyślam się że takich krzywizn nie było...
oczywiście to moja subiektywna ocena
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.plKomentarz
-
ok. dzięki Przemku. Wiem nad czym popracować
W jaki sposób ty byś ,,odkrył więcej szczegółów,,??Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMAKomentarz
-
Jakże celne, trafne i lekkie - zgadzam się w 100% abstrahując od reszty wątku - to co piszesz o zabawie - jest najważniejsze - bo jutro o szóstej wstaję do roboty a w robocie nie płacą mi za foty - niestety jeszcze nie
6. Skoro istotą fotografii nigdy nie było kopiowanie rzeczywistości raczej kreowanie własnej, to skąd tak wielka dziś troska o naturalne widzenie i deprecjonowanie indywidualności spojrzenia?
Jesteśmy częścią Sieci Poszukiwaczy Innych Rozwiązań, czyli Ludzkości a zabawa to nasze najlepsze, powszechne i pozornie łatwe narzędzie! :-)
:-D
EWG - uścisk dłoni !Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.plKomentarz
-
1. filtr shadow/highlight potem maska warstwy
2. krzywe tak samo z maską warstwy
3. poziomy - oczywiście z maską warstwy
4. zmiana mieszania na screen z odpowiednik kryciem i maska warstwy
możesz popróbować co sprawdzi się najlepiejdobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
-
a ja już jakiś czas temu zaniechałem tej metody, ewentualnie stosuje do ostatecznej kosmetycznej korekty ...
dużo lepsze efekty daje kilkukrotne wywołanie RAW, nałożenie na warstwach i wy-maskowanie poszczególnych części zdjęcia - w ten sposób uzyskujemy dużo lepszą jakość, brak szumów i artefaktów, możemy znacznie powiększyć rozpiętość tonalną (2-3EV bez pogorszenia jakości), dodatkowa zaleta, to możliwość dowolnej manipulacji temp. barwy świstała, co jest bardzo ciekawe w fotografii studyjnej gdzie możemy sobie odpuścić filtry które bardziej zmieniają zafarb (tint) zdjęcia niż jego temp.
tu przykład takiej fotki wy-maskowanej z trzech wywołań jednego pliku RAW:
studio
oraz fotka z dwóch wywołań:
plener
pozdrawiamKomentarz
-
zgadza się też to stosuje... ale jakoś o tym pisząc koledze zapomniałem:Pa ja już jakiś czas temu zaniechałem tej metody, ewentualnie stosuje do ostatecznej kosmetycznej korekty ...
dużo lepsze efekty daje kilkukrotne wywołanie RAW, nałożenie na warstwach i wy-maskowanie poszczególnych części zdjęcia - w ten sposób uzyskujemy dużo lepszą jakość, brak szumów i artefaktów, możemy znacznie powiększyć rozpiętość tonalną (2-3EV bez pogorszenia jakości), dodatkowa zaleta, to możliwość dowolnej manipulacji temp. barwy świstała, co jest bardzo ciekawe w fotografii studyjnej gdzie możemy sobie odpuścić filtry które bardziej zmieniają zafarb (tint) zdjęcia niż jego temp.
tu przykład takiej fotki wy-maskowanej z trzech wywołań jednego pliku RAW:
studio
oraz fotka z dwóch wywołań:
plener
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no dobra to teraz ja coś zarzucę "molo w Międzyzdrojach" - jeden plik CR2
technika wykonania dowolna HDR - DRI lub inne fazy
powodzeniadobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
-
-
witam,
wrzucam rawka, moze ktos bedzie mial ochote sie nim pobawic.
ciekawy jestem jak wyglada obróbka tego pliku wg was
Pozdravsigpic
Komentarz
-
Aż chce się oddychać morskim powietrzem (na południu Polski)! :razz:Photomatix + PS
http://img210.imageshack.us/img210/5...180copyiz1.jpgKomentarz
-
-
-
Panowie zapytam jeszcze raz. nie wiem czemu jak w photomatix whodze w zakladke HDR i Merge i zaznaczam 3 rawy z 40d to miniaturki a nastepnie efekt koncowy sa rozowe tak jak za rozowa folia. nie ma kolorow etc.
Co robie zle?
jarekKomentarz

Komentarz