X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qNick
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

Dzięki Sempoo. To kwestia gustu niektórzy lubią bardziej przesłodzone inni mniej. Ja staram się to zbalansować, ma wyglądać lepiej niż w rzeczywistości ale w miarę naturalnie. Użyłem oczywiście Photomatixa i poprzez zakładkę HDR otwarłem bezpośrednio pliki RAW. Po wygenerowaniu HDR użyłem Tone Mapping z parametrami:
    Strength: 70
    Color Saturation: 75
    Light Smoothing: high
    Luminosity: -3
    White Point: 0,075% (troszkę zjechałem bo chmury były przepalone)
    Następnie zapisałem plik do 16bit TIFF (zawsze staram sie robić HDR w najwyższej możliwej jakości bo obróbka bardzo pogarsza jakość), i następnie poprawiłem kontrast w PS za pomocą levels. Po zmniejszeniu oczywiście wyostrzyłem.
    To taki szybki opis dla autora wątku, może będzie pomocny.

Pozdrawiam.
    Moje fotki
    CB

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

Zamieszczone przez Sempoo
      To wygląda najrealniej. A niektóre propozycje są po prostu niemile przesadzone.
      a ja się z tym nie zgodzę, to że chmury wyglądają fajnie to plus, ale "zakres tonalny" na domkach został poprzez przyciemnienie bardzo zaniżony, można by nawet powiedzieć ze w niektórych przypadkach można by taki efekt osiągnąć bez łączenia HDR.
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• qNick
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 31

A ja się z tobą Przemek zgodzę . Specjalnie zaniżyłam zakres tonalny w PS, ponieważ myślę że wiele nie straciłem, jedynie może na uciętych drzewkach. Ogólnie wizualny efekt wydaje mi się lepszy bardziej naturalny. Ale oczywiście jak napisałem to kwestia gustu.

Pozdrawiam.
        Moje fotki
        CB

Komentarz

• wkarol90
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 39

witam.
          Wydaje mi się że zdjęcie qNicka jest bardzo dobre i dzięki że napisałeś swój przepis na tą fotke
          Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA

Komentarz

• wkarol90
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 39

udało mi się zrobić takie coś. Co o tym sądzicie i co można zmienić??

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Mnie wyszlo cos takiego:
              Strenght 88, Saturation 56 Light Smoothing 1, Luminousity -7, Micro Smoothing 2, Microcontrast 2, White Point 0,224%, Black Point 0,333%
              A dla porownanie jeszcze klasyczna obrobka, nie-hdr
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• wkarol90
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

A może ktoś ma jakieś RAW-ki do HDR i by umieścił je, to byśmy sobie jeszcze raz przerobili i porównali ??

Komentarz

• esteper
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 635

Zamieszczone przez wkarol90
                  A może ktoś ma jakieś RAW-ki do HDR i by umieścił je, to byśmy sobie jeszcze raz przerobili i porównali ??
                  Proszę bardzo

Tu do pobrania paczuszka z trzeba RAWami

a tu efekt mojej pracy, ciut przycięte bo jakaś łódka mi się przypałętała z prawej.

5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Jacek Deka
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 356

W mojej wersji tym razem mniej cukierkowo.
                    Esteper, czyścisz czasem matrycę od syfów?

Bardzo lubię przy takich widokach stosować filtry zmiękczające.

Dla tych co chcą wiedzieć:
                    1. kopiuję 2 razy warstwę;
                    2. w pierwszej zmieniam tryb mieszania na "screen" i rozmywam ją filtrem GausianBlur (promień od 2 do 10 w zależności od rodzaju zdjęcia i jego wielkości);
                    3. a w trzeciej zmniejszam krycie (opacity) tak, żeby wyglądało ładnie, a jak jest za jasne zmieniam tryb mieszania tej warstwy na "multiply" i eksperymentuję

ps. nie musiałem obcinać wystającej łodzi ponieważ wystarczy wyprostować w ACR i sama znika

Komentarz

• wkarol90
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 39

a to jest moja wersja:grin: Nie jest to jakaś rewelka ale widzę swoje małe postępy ;-)

Komentarz

• wkarol90
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 39

Zamieszczone przez Jacek Deka
                        W mojej wersji tym razem mniej cukierkowo.

Bardzo lubię przy takich widokach stosować filtry zmiękczające.

Dla tych co chcą wiedzieć:
                        1. kopiuję 2 razy warstwę;
                        2. w pierwszej zmieniam tryb mieszania na "screen" i rozmywam ją filtrem GausianBlur (promień od 2 do 10 w zależności od rodzaju zdjęcia i jego wielkości);
                        3. a w trzeciej zmniejszam krycie (opacity) tak, żeby wyglądało ładnie, a jak jest za jasne zmieniam tryb mieszania tej warstwy na "multiply" i eksperymentuję
                        Jacku, jak zrobiłeś takie tło piękne??

Komentarz

• esteper
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 635

Zamieszczone przez Jacek Deka
                          Po sezonie wyścigów terenowych i wakacjach wyczyściłem
                          Już jest piękna błyszcząca itp. itd.
                          5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Sempoo
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 273

Są postępy. A z łodziami problemem są halo.
                            60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Komentarz

• Jacek Deka
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 356

Zamieszczone przez wkarol90
                                Jacku, jak zrobiłeś takie tło piękne??
                                Po obróbce w Photomatixie przerzuciłem do PS i tam potraktowałem dodatkowo w celu wyrównania narzędziem shadow/highligt .
                                Koloru nie poprawiałem narzędziami do saturacji, natomiast stworzyłem maskę warstwy (layer mask) z łódki i dodałem nowe warstwy (layer) z gradientem w odpowiednich kolorach (od góry niebieski na niebo, i dół pomarańczowy na piasek).
                                Łódkę zostawiłem nienaruszoną, a gradienty podkolorowały mi resztę.

Oczywiście zjechałem z saturacją dla całego zdjęcia, bo wyglądało to zbyt cukierkowo .

Komentarz

Pracuję...