X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romko
    Coś już napisał
    • 2007
    • 75

RAW ostatnio tylko RAW, nie robię masówki, więc mam komfort. To naprawdę ułatwia życie. Kiedyś robiłem 2 formaty, potem męczyłem się z wołaniem rawów, bo byłem niedouczony. Jak hydepark - to można taką małą dygresję. Otóż byłem prawie załamany, że te rawy to lipa, bo soft aparatu mi lepiej robi (oczywiście nie mieszając to WB, bo to inna sprawa i tego soft nigdy lepiej nie robi). Ale po konwersji z rawa miałem szum jak diabli. Jeszcze profile kolorów w kompie skopane, totalna klapa.Już miałem dać sobie spokój, w końcu myślę, nie uda mi się nic lepszego wyprodukować. Teraz siedzę i odgrzebuję stare rawy i śmieję się z siebie (z siebie). Trochę poczytałem, a między innymi nie zauważyłem, że w konwerterze mam włączone ostrzenie na 25% i jeszcze inne zakładki . Po lekturze CB, a niedawno tu wpadłem, olśniło mnie. Robię rawy, które ocalały - ujęciom wraca blask, a do dopieszczania używam PSa i Neat Image, choć nie zawsze. I za lat n..., będę do nich wracał, może jeszcze coś nowego z tych fotek się uda wyciągnąć, zachęcać nikogo nie muszę, zachęciłem siebie i się cieszę.
    5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Komentarz

• Toffic
      Bywalec
      • 2005
      • 235

Zamieszczone przez romko
      ...Robię rawy, które ocalały - ujęciom wraca blask, a do dopieszczania używam PSa i Neat Image, choć nie zawsze. I za lat n..., będę do nich wracał, może jeszcze coś nowego z tych fotek się uda wyciągnąć, zachęcać nikogo nie muszę, zachęciłem siebie i się cieszę.
      Mam dokładnie takie same doświadczenia i to jest piękne. Raz że mogą się pojawić doskonalsze konwertery, które więcej 'wycisną' z rawa, dwa że to czysta przyjemność wrócić do zdjęcia po kilku latach i mieć go w takiej 'czystej' i 'surowej' formie - jak w chwili gdy je robiliśmy.

Pozdrawiam wszystkich robiących w RAW ;-)
      Fotografia

-

Komentarz

• Soundman
        Początki nałogu
        • 2008
        • 371

Ja tam robie w JPG.... zdjęcia na aukcje

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Mojego aparatu nie da się przestawić na jpegi. Zapomniałem jak to zrobić

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• newday
            Coś już napisał
            • 2006
            • 69

Początkowo były jpg'i, po zapoznaniu bliższym się z RAW zdecydowanie preferuję ten format. W pełni mogę używać mojej puszki (30D). Problemów z processing'iem też nie mam w Capture One szybka selekcja. Domówki do JPG'ów inne do TIFFów i po sprawie, szybko i bez boleśnie.
            My Web Site

Komentarz

• grzbiet
              Bywalec
              • 2006
              • 180

Zawsze RAW, za cienki bolek jestem na JPEG. Zawsze musze cos poprawić... Aha, i ostatnio zawsze na M, jednego suwaka mniej musze używać

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zawsze RAW, gdyż jak chcę jpg hurtem to w dpp zrobię tak jak jpg z aparatu a jak chcę korygować to mam taką mozliwość bo mam raw

Komentarz

• pst
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 560

Zamieszczone przez Tomasz1972
                  Zawsze RAW, gdyż jak chcę jpg hurtem to w dpp zrobię tak jak jpg z aparatu a jak chcę korygować to mam taką mozliwość bo mam raw
                  a to jest dobre - nie pomyślałem o tym wcześniej a czasem sie rodzina domaga zdjęć wnuków i innych darmozjadów
                  a ja mówie jak obrobie RAW to przesle... z braku czasu moze uruchomie dpp - powinno byc chyba na cd z aparatem co nie?

Komentarz

• Sempoo
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 273

RAW - daje większe możliwości (fill light, restore highlight clipping i WB - w Lightroom) i lepszą jakość zdjęć (focę G9).
                    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• KORD/EPKK
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 137

Generalnie w RAW. Zdjecia do albumu rodzinnego to oczywiscie w jpeg... a jak jade na lotnisko to zawsze RAW.
                      airliners.net
                      50D + BG-E2 + 70D
                      + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

Pracuję...