X
-
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
-
Pewnie nowosci nie powiem ale sa na sieci tutoriale o tym jak usunac filtr z 350D
Oczywiscie nie musze wspominac o tym ze mozesz uszkodzic aparat.Komentarz
-
Nie jest konieczne usuwanie filtra z matrycy. Po co psuć aparat?Pewnie nowosci nie powiem ale sa na sieci tutoriale o tym jak usunac filtr z 350D
Oczywiscie nie musze wspominac o tym ze mozesz uszkodzic aparat.
Da się robić z filtrem, ale są gorsze efekty. Poza ty są różne filtry IR o różnej przepuszczalności podczerwieni. Konieczne jest dobranie odpowiedniego, niestety metodą prób i błędów.„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
Komentarz
-
-
Jeśli chciałbyś sprawdzić czy Twoim aparatem da się zrobić IR, jest prosty sposób bez kupowania drogiego filtra.
Poproś kogoś żeby przycisnął jakikolwiek przycisk od pilota do telewizora i skierował go w stronę obiektywu. Jeśli na zrobionym zdjęciu będzie widoczna zapalona dioda IR, to istnieje niemal pewność że Twoim body da się robić zdjęcia w podczerwieni. Pozostanie jeszcze tylko kwestia obiektywu. Trzeba dobrać taki aby nie było hot spota. I tu niestety pozostaje metoda prób i błędów.„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
Komentarz
-
Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 ISKomentarz
-
Zabawa w IR na cyfrze z filtrem przed matrycą to namiastka tego co możemy otrzymać. Ja już się przymierzam do analoga tylko trzeba zakupić filtr, a negatywy są troszkę drogie."Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"Komentarz
-
Też nie wiedziałem że dslr'ami można się bawić w IRto to się tak da IR na 350d??
P.S.
Czy przypadkiem w parku oliwskim nie ma zakazu fotografowania?Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...Komentarz
-
Komentarz
-
-
tak się zastanawiam nad zdjęciami w IR... tak się składa, że mam stary kompakt cyfrowy, który ewentualnie może się popsuć podczas wyjmowanie filtra z matrycy i nikt nie będzie płakać
myślicie, że jest sens z tym walczyć?Komentarz
-
W kompakcie filtr na matrycy może być słabszy i czasy naświetlania będą rzędu 0,5sek. a nie tak jak w niektórych DSLR ok 30sek.
Myślę że powinieneś spróbować bez patroszenia, a jeśli nie to nie psuć tylko zrobić to za grosze w jakimś serwisie.„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
Komentarz
-
Fotofil zdjęcia świetne, też się zastanawiałem nad tego typu zdjęciami ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Wcześniej myślałem o PS ale kolega który w PS jest dobry powiedział mi że duuużo zabawy z tym i że lepiej zakupić filtr IR. Czy 20D da się zrobić zdjęcia IR?Komentarz
-
Ja wymienilem filtr na matrycy w 20D. A tutaj jest jak to wygladalo: http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=11257
Przykladowa fotka: http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...432#post324432 (ostatnia oczywiscie)
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Komentarz

Komentarz