X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diabel03
    Bywalec
    • 2006
    • 105

350D i 30D nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia IR, musze robić kompaktem A85

Komentarz

• Krissu
      • 2006
      • 12

Zamieszczone przez Diabel03
      350D i 30D nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia IR, musze robić kompaktem A85
      wbrew temu co napisałem wcześniej, zdjęcie z filtrem udało mi sie zrobić 300tką - SORRY! to nie mój aparat więc sie łatwo machnąłem

wygląda na to, że na 300tce kończy się rumakowanie w IR ....

Komentarz

• Daniell
        Bywalec
        • 2005
        • 152

A ja mam pytanie jak wygląda sprawa robienia zdjęć w podczerwieni z zastosowaniem filtra w systemie cokina? Czy to, że taki filtr nie odizoluje idealnie "normalnego" światła, ktore moze bokiem dostawać się do obiektywu/matrycy nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć?
        Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• Marylka
          Coś już napisał
          • 2007
          • 97

Jest specjalny holder do tego typu filtrów. Mam Cokina IR stosowałam ze zwykłym holderem i niestety łapał boczne światło + hot spoty. Kupiłam filtr uv ( najtańszy ) wykręciłam z niego szkiełko i doszlifowałam Cokina do oprawki. Jest OK.

Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Komentarz

• Fotofil
            Początki nałogu
            • 2006
            • 284

Zamieszczone przez Daniell
            A ja mam pytanie jak wygląda sprawa robienia zdjęć w podczerwieni z zastosowaniem filtra w systemie cokina? Czy to, że taki filtr nie odizoluje idealnie "normalnego" światła, ktore moze bokiem dostawać się do obiektywu/matrycy nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć?
            Z HiTechem cokina jest masakra. Sam filtr też badziewny strasznie.
            „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
            wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• ann

Fotografia IR / w podczerwieni

Witam,mam na imię Anna. Posiadaczką canona 400d jestem od lutego br. Przez ten czas zdążyłam już poznać swojego canonka tyle o ile. Jest to moja pierwsza lustrzanka.
              Mam do was pytanie : czy ktoś z was próbował kiedyś fotografować canonem w podczerwieni? Jeśli tak to jakie osiągneliście efekty ?

Komentarz

• Diabel03
                Bywalec
                • 2006
                • 105

Ja fotografowałem i efekty nie były zadowalające, w kompakcie o wiele lepiej mi wychodziło.

Komentarz

• ann

No właśnie , z fotografowaniem w IR kompakt radzi sobie całkiem nieźle nie trzeba nastawiać długich czasów tak jak w przypadku canona gdzie miarodajne efekty mozna uzyskać dopiero przy co najmniej 25 sekundowym czasie. Mój Sony DSC-h2 ( bo takowym fociłam wcześniej) całkiem nieźle naświetlał już przy czasach zaledwie kilkusekundowych. Wiem, że Nikony też kreślą przy krótkich czasach ( ok. 2 sek). Tylko Canon jakiś dziwny jest

Komentarz

• Diabel03
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 105

Olympus też dobrze sobie radzi U mnie żaden czas nie dawał dobrych rezultatów, zieleń nie chce wychodzić biała. W kompakcie nawet na live view mozna zobaczyć świecącą diode od pilota :P

Komentarz

• Bystry
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 162

A canony nie mają jakichś filtrów podczerwonych przypadkiem? Jest taki model do astrofoto 20Da bodajże... Ten jeden nie ma takiego filtra wbudowanego... To nie przez to nie wychodzi IR na canonach?

Komentarz

• Riccardo
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 691

Może to pomoże http://www.pbase.com/dlarson2/infrared_images
                        Pozdrawiam
                        Riccardo
                        --
                        Fuji & Ricoh

Komentarz

• ann

Zamieszczone przez Diabel03
                          Olympus też dobrze sobie radzi U mnie żaden czas nie dawał dobrych rezultatów, zieleń nie chce wychodzić biała. W kompakcie nawet na live view mozna zobaczyć świecącą diode od pilota :P
                          to prawda i widać to co chce się sfocić
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Bystry
                          A canony nie mają jakichś filtrów podczerwonych przypadkiem? Jest taki model do astrofoto 20Da bodajże... Ten jeden nie ma takiego filtra wbudowanego... To nie przez to nie wychodzi IR na canonach?
                          Tak i owszem czytałam, że można samemu ten filtr zdemontować ( gdzieś nawet ktoś zamieścił instrukcję obrazkową do tej operacji), ale aparat będzie się nadawał tylko i wyłącznie już do IRóW. O modelu 20Da też czytałam, ale przecież nie będę wymieniać mojego 400d dla IRów, bo o zakupie drugiego aparatu mowy nie ma
                          Riccardo dzięki za linka, to mnie jeszcze bardziej upewnia w przekonaniu, że jeżeli 300d dał radę to czemu 400d nie ma sobie poradzić. Zastanawiam się jednak czy może jasność obiektywu ma również wpływ ja jakość IRków.
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 19047. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Krawat
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 42

U nas w astronomii nie tyle chodzi o wyjęcie, tylko o podmianę filtra. Filtr IR z matrycy wymienia się na specjalny filtr firmy Baader. Przez tą operację Canon zaczyna być super-czuły na czerwień, dlatego jest to potrzebne że większość mgławic świeci na czerwono. Można jednak robiĆ nim nadal normalne zdjęcia, oczywiście po skorygowaniu balansu bieli.
                            Sorry za Offtopic.

Możesz spróbować swoich sił w Photoshopie, ale nigdy nie osiągniesz efektu prawdziwego IR. Oto moja próba przekształcenia fotografii RGB na IR:

Komentarz

• ann

Aaaa, chyba że chodzi o podmiankę filtra, ale ja nie chcę grzebać w bebechach canona. Chyba dam mu spokój i nie będę go więcej molestować, a do IR będę używać Soniaka . Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem :*

Komentarz

• Riccardo
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 691

Zamieszczone przez ann
                                Riccardo dzięki za linka, to mnie jeszcze bardziej upewnia w przekonaniu, że jeżeli 300d dał radę to czemu 400d nie ma sobie poradzić. Zastanawiam się jednak czy może jasność obiektywu ma również wpływ ja jakość IRków.
                                proszę Czy jasność to nie wiem, ale wiem że jedne obiektywy się do tego nadają, inne nie. Musisz poszukać. Ja stosując 350d (bez przeróbek) i 50/1.8 i Hoya R72 (chyba) oraz obróbkę z linka którego podałem, uzyskiwałem całkiem przyzwoite rezultaty. Ważne jest też położenie słonca i kąt padania. Ale to już musisz doczytać Powodzenia.
                                Pozdrawiam
                                Riccardo
                                --
                                Fuji & Ricoh

Komentarz

Pracuję...