X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez Wats0n
    No tak... synchronizacja 3 lamp przez fotocele może nieco rozciągnąć błysk. Tak tłumaczę to zjawisko u siebie.
    No to może właśnie to. Błysk trwa powiedzmy 1/2000s ale między odpaleniami kolejnych lamp mija trochę czasu, powiedzmy że 1/500s. W efekcie daje to taki efekt jakby zrobić potrójną ekspozycję w takich odstępach czasu, za każdym razem z inna lampą.

Zamieszczone przez trampek

Jescze nie mam tak duzego studia zeby predkosc swiatla nie byla wystarczajaca by wyzwolic lampe
    Elektronika lampy wolno reaguje na fotocelę i mija czas zanim odpali lampę.
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
    Digart

Komentarz

• analogforever
      Uzależniony
      • 2008
      • 675

jak na mój gust ,to lampy są ok bo zdjęcie jest dobrze naświetlone,wynika z tego że to nie był czas 1/125s tylko dłuższy,chyba że mały rusza rączkami jak osa skrzydełkami ,ale tego nie obstawiam.W jakim trybie miałes ustawiony aparat?Może jakaś automatyka wydłużyła Ci czas a myślałeś ze masz wstępnie nastawione 1/125,tym bardziej że podajesz chyba że to był manual,czy pomiar światła był wykonany światłomierzem?
      Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.
      T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

Zamieszczone przez analogforever
        jak na mój gust ,to lampy są ok bo zdjęcie jest dobrze naświetlone,wynika z tego że to nie był czas 1/125s tylko dłuższy,chyba że mały rusza rączkami jak osa skrzydełkami ,ale tego nie obstawiam.W jakim trybie miałes ustawiony aparat?Może jakaś automatyka wydłużyła Ci czas a myślałeś ze masz wstępnie nastawione 1/125,tym bardziej że podajesz chyba że to był manual,czy pomiar światła był wykonany światłomierzem?
        O parametrach pisalem wyzej.
        PRzy 1s tez powninno byc nieporuszone. Przeciez to sa podstawy fotografii studyjnej...

A pomiar swiatla co ma do tego, sam piszesz ze dobrze naswietlone...

"ze masz wstępnie nastawione 1/125" - jak to sobie wyobrazasz????
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Reno
          Początki nałogu
          • 2004
          • 271

Trampek, to cud .

Ja tylko chciałam powiedzieć, że baaardzo mi się to zdjęcie podoba. 1200 miałeś na wprost, 600 z prawej, tak? Dobrze rozumiem, że dwie lampy?

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

Zamieszczone przez Reno
            Trampek, to cud .

Ja tylko chciałam powiedzieć, że baaardzo mi się to zdjęcie podoba. 1200 miałeś na wprost, 600 z prawej, tak? Dobrze rozumiem, że dwie lampy?
            1200 lekko z prawej, 600 mocniej z lewej. na tlo jescez jakas 600 z filtrem.

Komentarz

• merger
              Uzależniony
              • 2006
              • 619

w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
              wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
              wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.
              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Veene2
                Bywalec
                • 2006
                • 184

Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt. A dobre radio to np. Pocket Wizard, z tymze cena okolo 1000 zlotych

I z doswiadczenia jednak polecam robic zdjecia na granicy x-sync.

Komentarz

• trampek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1546

Zamieszczone przez merger
                  w ogole cale to zdjecie jest poruszone. lacznie z twarza.
                  wyzwalanie jest ok. gdyby blyskaly w odstepach czasu, to inaczej by to wygladalo.
                  wyglada faktycznie jakby lampy walily za mala moca i bylo dodatkowe zrodlo swiatla.

Nie jest nic poruszone oprocz reki

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Veene2
                  Sprobuj wyzwolic z kabelka. Jesli robisz to przez radio, szczegolnie jesli kupiles jakis chinski bzdet, to bedziesz mial taki efekt. A dobre radio to np. Pocket Wizard, z tymze cena okolo 1000 zlotych

I z doswiadczenia jednak polecam robic zdjecia na granicy x-sync.
                  na granicy to w 5d nie da sie
                  Ostatnio edytowany przez trampek; 6355. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Spróbuj zrobić zdjęcie przy czasie typu 1/8000 czy 1/4000. Oczywiście dla testu tylko bo wyjdzie na nim poziomy pasek. Powinno na nim być widać jak błyskają lampy. Czy razem, jednocześnie, czy nie jednocześnie. Będzie też widać to jak zmienia się jasność błysku w czasie.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez trampek
                      Chyba sie nie rozumiemy.napisalem wyraznie ze bez lamp ilosc swiatla rejestrwanego przez matryce wynosi 0.
                      Lampa studyjna ma blysk 1/2000.
                      Bez urazy ale czy ktos z doswiadczeniem w studio moze sie wypowiedziec.
                      Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada przy sprawdnych lampach bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką. Takie opuźnione załączanie lamp sam byś zobaczył.

Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
                      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez robgr85
                        Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie 'błysku stroboskopowego', ale to raczej odpada bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką.

Jak ktoś wyżej napisał błysk powinien całkowicie zamrozić ruch (w przypadku gdy nie ma wcale światła zastanego). To że nie potrafisz poprawnie zmierzyć czy jest jakieś światło zastane czy nie, to już nie moja wina. Zmienisz czas do max x-sync to może uda Ci się wyeliminować ambient. Trochę pokory.
                        1/125 to jest max x-synch w 5d !!!

Komentarz

• Wats0n
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 996

Piszesz że zero światła zastanego (w pierwszym poście) - tutaj poruszenie może wynikać jedynie z obecności światła zastanego. Ewentualnie efektu 'błysku stroboskopowego' (wynikającego z nierównoczesnego wyzwolenia lamp), ale to raczej odpada bo i tak dziecko musiałoby bardzo szybko machać ręką.

Posty 7 i 16 w tym wątku.
                          Ze zrozumieniem.
                          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez Wats0n
                            Posty 7 i 16 w tym wątku.
                            Ze zrozumieniem.
                            Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację (post 7).

Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.

Przy 1/125s bez ambientu zdjęcie 'niezbyt ruchliwego chłopca' powinno wyjść nieporuszone.

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Nawet nie czytałem, odpisuję na wiadomość skierowaną do mnie. Myślę że MMM może mieć rację. Gdyby prędkość opuźnienia wyzwalania różniła się o postawione 1/500s (tak jak napisał w 16tym) to i tak nie byłoby róznicy na zdjęciu - dziecko musiałoby machac ręką z ogromną prędkością.
                              Tu chyba nie masz racji. albo ja nie zrozumialem co piszesz.
                              Gdyby bylo tak jak pisze MMM to wlasnie byloby widoczne poruszenie, a predkosc nie musiala byc duza

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

Trampek - czy sprawdzałeś ekspozycje tworzoną przez światła modelujące twoich lamp błyskowych (może źle przygasają)?

Komentarz

Pracuję...