X
-
-
Bylem ostatnio znowu na zdjeciach i niezbyt mialem czas eksperymentowac. Ale sciagnalem radio i podlaczylem spidlajta. dalem wszytsko na fotocele i dalej to samo...
moze chodzilo o dlugoscwitajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym żutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
No, to prawdopodobnie, jak koledzy wcześniej pisali, przyczyna tkwi w tym, że czas wygasania lampy jest znacznie dłuższy niżby się chciało
Komentarz
-
-
Przegladam zdjecia z sesji i jescze mala niespodzianka, ktotra moze cos wprowadzi do dyskusji i pomoze rozwiazac problem. Wyszlo mi 1 (jedno ) na 1200 szt takie zdjecie ale jest. podejrzewam ze lampy moga miec czas blysku dluzszy niz x-sync
Exif zoostawilem , ale jak sie komus nie chce cztac z metadanych to wklejam tez tutaj
i jescze seria zdjec (seria w sensie w odstepnie 10s od siebie) (exif ten sam, oprocz pierwszego grze przyslona o 1/3 wieksza))
Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
Nie no, w tym konkretnym przypadku nie ma raczej wątpliwości - z niewyjaśnionych przyczyn lampy odpaliły za późno, przy zamykającej się migawce.
Jak trzymałeś aparat dla uzyskania pionowego kadru? Po "męsku" czy po "kobiecemu" (znaczy się - 90 stopni w lewo czy w prawo)?
Pytanie wbrew pozorom dość istotne zważywszy na przebieg lamelek
Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
zawsze po meskuNie no, w tym konkretnym przypadku nie ma raczej wątpliwości - z niewyjaśnionych przyczyn lampy odpaliły za późno, przy zamykającej się migawce.
Jak trzymałeś aparat dla uzyskania pionowego kadru? Po "męsku" czy po "kobiecemu" (znaczy się - 90 stopni w lewo czy w prawo)?
Pytanie wbrew pozorom dość istotne zważywszy na przebieg lamelek
nie ze mam tyle testosteronu ale grip w zawsadzie wymusza...
Teraz mi powiedz co mam zrobic
-
Hmmm... w tym konkretnym przypadku odpowiedź wydaje się prosta.
Wyrzucić 0,08(3)% zdjęć studyjnych
Skuteczność wyzwalacza (bo tutaj raczej nie ma innej opcji jak wyzwalacz) i tak jest zaskakująco wysoka. Błysk trafił na drugą lamelkę (właśnie wszystko sobie raz jeszcze sprawdziłem, jeżeli chodzi o czas rejestrowania danych partii klatki i kierunek przebiegu migawki).
W kwestii problemu podstawowego - spróbuj z tym samym wyzwalaczem wbić się do kogoś, kto posiada inne lampy. Wówczas bezsprzecznie wykażesz jak jest.Tako rzecze Watson.
-
Hmmm... w tym konkretnym przypadku odpowiedź wydaje się prosta.
Wyrzucić 0,08(3)% zdjęć studyjnych
Skuteczność wyzwalacza (bo tutaj raczej nie ma innej opcji jak wyzwalacz) i tak jest zaskakująco wysoka. Błysk trafił na drugą lamelkę (właśnie wszystko sobie raz jeszcze sprawdziłem, jeżeli chodzi o czas rejestrowania danych partii klatki i kierunek przebiegu migawki).
W kwestii problemu podstawowego - spróbuj z tym samym wyzwalaczem wbić się do kogoś, kto posiada inne lampy. Wówczas bezsprzecznie wykażesz jak jest.
Problemem nie jest to konkretne zdjecie. Problemem pozostaje poruszone zdjecia pozostale. Podejrzewam ze to zdjecie ma cos wspolnego z ta uciazliwoscia..
Dzieki tak czy inaczej.R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
Nie łączyłbym tych dwóch spraw.
Podtrzymuję interpretację - błyska (zwykle) o czasie, błyskiem dłuższym niż powinno.Tako rzecze Watson.
-
Nie czytałem od początku, czym wyzwalasz lampy w studio?Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
Komentarz
-
Cztery lata wyzwalam lampy radiem i to różnymi aparatami i nigdy ( przy takim czasie jak jest podany we właściwościach) nie spotkałem się z czymś takim. Ale sądząc po zdjęciu może to być efekt uszkodzonej lub niesprawnie działającej migawki.Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
widac musisz przeczytac od poczatku watek.
Nie traktujemy w nim o tym niedoswietleniu a o poruszeniu.....
Mam 4 x5d i na kazdym to samo BTWR5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
Komentarz

Komentarz