X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez samzobacz
    witajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym rzutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.
    Byłbyś uprzejmy rozwinąć tę światłą myśl, bo pomimo, że jakiś czas temu ukończyłem studia związane z elektroniką, to za Boga nie jestem w stanie jej zgłębić?

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

Zamieszczone przez Kolaj
      Byłbyś uprzejmy rozwinąć tę światłą myśl, bo pomimo, że jakiś czas temu ukończyłem studia związane z elektroniką, to za Boga nie jestem w stanie jej zgłębić?

Bylem ostatnio znowu na zdjeciach i niezbyt mialem czas eksperymentowac. Ale sciagnalem radio i podlaczylem spidlajta. dalem wszytsko na fotocele i dalej to samo...

Zamieszczone przez samzobacz
      witajcie, prześledziłem całosć i jestem przekonany że to wina "radia" jak zrobisz wszystko na kabel i fotocele to problem zniknie, miałem podobnie przy foceniu wiatru we włosach - otworzyłem okno i wywaliłem pięknym żutem zestaw radiowy Tobie radze to samo - wielkość studia nie ma znaczenia tylko sinusoida fali a co za tym idzie jej prędkość.
      moze chodzilo o dlugosc
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez trampek
        Bylem ostatnio znowu na zdjeciach i niezbyt mialem czas eksperymentowac. Ale sciagnalem radio i podlaczylem spidlajta. dalem wszytsko na fotocele i dalej to samo...
        No, to prawdopodobnie, jak koledzy wcześniej pisali, przyczyna tkwi w tym, że czas wygasania lampy jest znacznie dłuższy niżby się chciało

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

Zamieszczone przez Kolaj
          No, to prawdopodobnie, jak koledzy wcześniej pisali, przyczyna tkwi w tym, że czas wygasania lampy jest znacznie dłuższy niżby się chciało
          Jesli nawet nie to, to i tak obawiam sie najgorszego ze problem lezy po stronie lamp i bedzie trudniejszy/drozszy do usuniecia.

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

Przegladam zdjecia z sesji i jescze mala niespodzianka, ktotra moze cos wprowadzi do dyskusji i pomoze rozwiazac problem. Wyszlo mi 1 (jedno ) na 1200 szt takie zdjecie ale jest. podejrzewam ze lampy moga miec czas blysku dluzszy niz x-sync
            Exif zoostawilem , ale jak sie komus nie chce cztac z metadanych to wklejam tez tutaj

i jescze seria zdjec (seria w sensie w odstepnie 10s od siebie) (exif ten sam, oprocz pierwszego grze przyslona o 1/3 wieksza))

Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• Wats0n
              Uzależniony
              • 2006
              • 996

Nie no, w tym konkretnym przypadku nie ma raczej wątpliwości - z niewyjaśnionych przyczyn lampy odpaliły za późno, przy zamykającej się migawce.
              Jak trzymałeś aparat dla uzyskania pionowego kadru? Po "męsku" czy po "kobiecemu" (znaczy się - 90 stopni w lewo czy w prawo)?
              Pytanie wbrew pozorom dość istotne zważywszy na przebieg lamelek
              Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Zamieszczone przez Wats0n
                Nie no, w tym konkretnym przypadku nie ma raczej wątpliwości - z niewyjaśnionych przyczyn lampy odpaliły za późno, przy zamykającej się migawce.
                Jak trzymałeś aparat dla uzyskania pionowego kadru? Po "męsku" czy po "kobiecemu" (znaczy się - 90 stopni w lewo czy w prawo)?
                Pytanie wbrew pozorom dość istotne zważywszy na przebieg lamelek
                zawsze po mesku nie ze mam tyle testosteronu ale grip w zawsadzie wymusza...

Teraz mi powiedz co mam zrobic

Komentarz

• Wats0n
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 996

Zamieszczone przez trampek
                  Teraz mi powiedz co mam zrobic
                  Hmmm... w tym konkretnym przypadku odpowiedź wydaje się prosta.
                  Wyrzucić 0,08(3)% zdjęć studyjnych

Skuteczność wyzwalacza (bo tutaj raczej nie ma innej opcji jak wyzwalacz) i tak jest zaskakująco wysoka. Błysk trafił na drugą lamelkę (właśnie wszystko sobie raz jeszcze sprawdziłem, jeżeli chodzi o czas rejestrowania danych partii klatki i kierunek przebiegu migawki).

W kwestii problemu podstawowego - spróbuj z tym samym wyzwalaczem wbić się do kogoś, kto posiada inne lampy. Wówczas bezsprzecznie wykażesz jak jest.
                  Tako rzecze Watson.

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Zamieszczone przez Wats0n
                    Hmmm... w tym konkretnym przypadku odpowiedź wydaje się prosta.
                    Wyrzucić 0,08(3)% zdjęć studyjnych

Skuteczność wyzwalacza (bo tutaj raczej nie ma innej opcji jak wyzwalacz) i tak jest zaskakująco wysoka. Błysk trafił na drugą lamelkę (właśnie wszystko sobie raz jeszcze sprawdziłem, jeżeli chodzi o czas rejestrowania danych partii klatki i kierunek przebiegu migawki).

W kwestii problemu podstawowego - spróbuj z tym samym wyzwalaczem wbić się do kogoś, kto posiada inne lampy. Wówczas bezsprzecznie wykażesz jak jest.

Problemem nie jest to konkretne zdjecie. Problemem pozostaje poruszone zdjecia pozostale. Podejrzewam ze to zdjecie ma cos wspolnego z ta uciazliwoscia..

Dzieki tak czy inaczej.

Komentarz

• Wats0n
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 996

Nie łączyłbym tych dwóch spraw.

Podtrzymuję interpretację - błyska (zwykle) o czasie, błyskiem dłuższym niż powinno.
                      Tako rzecze Watson.

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Nie czytałem od początku, czym wyzwalasz lampy w studio?
                        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• trampek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1546

Zamieszczone przez Sergiusz
                          Nie czytałem od początku, czym wyzwalasz lampy w studio?
                          pierwsze radio, pozostale 3 fotocela

Komentarz

• Sergiusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2708

Cztery lata wyzwalam lampy radiem i to różnymi aparatami i nigdy ( przy takim czasie jak jest podany we właściwościach) nie spotkałem się z czymś takim. Ale sądząc po zdjęciu może to być efekt uszkodzonej lub niesprawnie działającej migawki.

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Zamieszczone przez Sergiusz
                              Cztery lata wyzwalam lampy radiem i to różnymi aparatami i nigdy ( przy takim czasie jak jest podany we właściwościach) nie spotkałem się z czymś takim. Ale sądząc po zdjęciu może to być efekt uszkodzonej lub niesprawnie działającej migawki.
                              widac musisz przeczytac od poczatku watek.
                              Nie traktujemy w nim o tym niedoswietleniu a o poruszeniu.....

Mam 4 x5d i na kazdym to samo BTW

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Zakładam, że robisz zdjęcia „z ręki” ?

Komentarz

Pracuję...