X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macio6
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 22

AF w Piłce ?

Mam problem z AF. Wychodzi mi zbyt duzy procent nietrafionych zdjec. Ustawienia mam na servo czasem eksperymentuje z Focus. Ale gubie ostrosc skacze mi na banery to na publike. Juz mam tego powoli dosc. Problem polega na tym ze jak dwaj pilkarze biegna po srodku jest pilka wiec jak przyciskam AF-on z servo i przekadrowuje zeby miec ich po srodku w kadrze to gubie ostrosc. Z FOcus niby lepiej ale tez to nie to . Jaka jest na to metoda CFn IV mam na 2.
    Aparat 50D
    Troche juz porobilem zdjec nie jest to pierwszy mecz ale caly czas nie moge dopracowac sie metody jest to frustrujace.
    Mozecie podac jakies swoje ustawienia ?
    Prezentuje zdjecia tutaj
    Oficjalna strona Polskiego Radia Białystok - Regionalnej Rozgłośni w Białymstoku, najświeższe informacje i wiadomości, muzyka, kultura, radio internetowe. Nadajemy: 99,4 98,6 87,9 104,1

I jakas obiektywna ocena tez by sie przydala .

MAciej

Komentarz

• Buncol
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 35

macio6 jakim obiektywem to robisz, że AF Ci nie ostrzy ? Ja miałem podobny problem z 70-200 f/4 u mnie pomogło przestawienie na obiektywie z 3m na 1.2m.

A co do fotografowania piłki nożnej to powiem tyle, że liczy się przede wszystkim światło jakie zastaniemy na stadionie. F/4 też można spokojnie robić, nieraz trzeba tylko bardziej podkręcić ustawienia ISO. Ważne jest też odpowiednie miejsce. Najlepiej być w tym sektorze boiska, w którym się najwiecej dzieje

Odnośnie ogniskowych powiem tylko tyle, że 300 lub 400 (ewentualnie + tele) jest dobre w przypadku gdy fotografujemy piłkarzy gdzieś po przeciwległej stronie boiska. Bo nie jesteśmy w stanie złapać całego piłkarza np. 400 w przypadku gdy jest on od nas np. 5-10 metrów.
      You Can

Komentarz

• Waldeczek
        Coś już napisał
        • 2009
        • 98

[QUOTE=macio6;648827]
        Prezentuje zdjecia tutaj
        Oficjalna strona Polskiego Radia Białystok - Regionalnej Rozgłośni w Białymstoku, najświeższe informacje i wiadomości, muzyka, kultura, radio internetowe. Nadajemy: 99,4 98,6 87,9 104,1

MAciej[/QUOTE

Zdjęcia spoko, chyba raczej nie pstrykniesz nie wiadomo czego na meczu :-D no chyba że jakaś bójka czy rozebrana "kibicka" . Tak jak pisał Paweł bardzo ważny jest jasny obiektyw.
        Waldeczek
        40D, 7DII i zabawki

Komentarz

• Buncol
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 35

Ważny to jest dobry mecz, czyli dobra akcje oraz oświetlenie, które będzie na danym stadionie.
          You Can

Komentarz

• macio6
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 22

Witam

Obiektyw 70-200 2.8 i 100-400
            Na tym meczu przez moment mialem podpieta 400 2.8 - szybki skubaniec

Macio

Komentarz

• Waldeczek
              Coś już napisał
              • 2009
              • 98

Zamieszczone przez Buncol
              Ważny to jest dobry mecz, czyli dobra akcje oraz oświetlenie, które będzie na danym stadionie.
              A widziałeś kiedyś dobry mecz w Polsce ???? Oni nawet biegać nie umieją.
              Waldeczek
              40D, 7DII i zabawki

Komentarz

• ArekLodzPl
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

[QUOTE=Waldeczek;648908]
                Zamieszczone przez macio6
                Prezentuje zdjecia tutaj

MAciej[/QUOTE

Zdjęcia spoko, chyba raczej nie pstrykniesz nie wiadomo czego na meczu :-D no chyba że jakaś bójka czy rozebrana "kibicka" . Tak jak pisał Paweł bardzo ważny jest jasny obiektyw.
                Zdjęcia fajne, jedyne czego mi brakuje to lepszego rozmycia tła. Na niektórych zdjęciach piłkarze zlewają się z kibicami i robi się bałagan. Na 100-400 przy 400mm i f/5,6 tło jest ładnie rozmyte na 70-200 przy 200mm i f/2,8 jest podobnie. Nie wiem jakie wartości przysłon stosujesz, ale na niektórych zdjęciach masz sporą głębię co sugerowałoby większe domknięcie lub zbyt dużą odległość od fotografowanego obiektu. Poza tym wszystko OK. Jeśli chodzi o błądzący AF to na takich zdjęciach się zdarza, nawet 5Dmk2 sobie może nie poradzić przy śledzeniu szybko poruszających się obiektów - do takich zdjęć 1D lub 1Ds.

Komentarz

• macio6
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 22

Witam

Fakt z ta glebia tez dobija . Normalnie jade na najmniejszych wartosciach. 2.8 to troche za malo, 3.2 jest ok jak akcja jest blisko im dalej to wiadomo to samo jest z 100-400 przy 100 na 5.6 jest ok jak akcja jest w miare blisko im dalej tym gorzej ale co tu poradzic z tym sie nie da walczyc. Ponawiam pytanie jak ustawiacie AF na AI servo czy na AI focus i jakie ustawienia w menu. Przy servo w trakcie przekadrowywania gubie ostrosc przy AI focus lepiej a moze lapac na on shot i wtedy szybki strzal jak sobie z tym radzicie.

Maciej

Ps. Akcja i emocje w sporcie sa zawsze nawet na meczu w podstawowce. Swiatlo tez jest czy jest go tyle ile potrzebujemy to juz inna sprawa.

Komentarz

• wroclawianie_info
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 13

Cześć Macio - tu Ci odpowiem:-D

Pytałeś jak robię. Zawsze centralnym i zawsze na servo.

Normalną sprawą jest, że bardzo często człowiek nie wcelowuje w zawodników. Szczególnie kiedy są daleko. Wtedy wystarczy drobne drgnięcie ręki a przy tej ogniskowej punkt AF pada dużo obok graczy. Albo inaczej, niby celujesz w graczy, ale mały punkt AF akurat wypadł pod podniesioną ręką ... czyli też złapał tło. Albo jeszcze inaczej - przy bardzo małej GO wystarczy, że AF padnie nie na korpus lecz na wyciągniętą w biegu rękę zawodnika. Przy małej GO dłoń będzie ostra, a już korpus i twarz jakaś lekko rozmydlona.

Normalną sprawą jest też to, że AF lubi sobie lecieć na jakiś kontrastowy, mocno odcinający się od reszty kolor. Widać to na konkretnych meczach, że zawsze AF leci przy bardzo blisko stojących graczach na tego w pstrokatym stroju. Albo inaczej - AF lubi właśnie skakać na bannery czy telebimy.

Normalną rzeczą jest również to, że celność servo w puszkach - no właściwie we wszystkich prócz Marków - pozostawia wiele do życzenia.

Nienormalną sprawą są wszystkie wady FF/BF. Mogę książkę o tym napisać, bo mój Canon 70-200 2.8 już 3 razy odwiedzał Żytnią i jest ... taki sobie.

Komentarz

Pracuję...