X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • armageddon
    Bywalec
    • 2008
    • 128

bliki w oczach- lampa zewnętrzna

Mili Państwo.
    do niedawna portretowalem tylko w swietle zastanym, ponieważ jak wiadomo wbudowana kukułka naogół generuje nieprzyjemne mocne cenie za fotografowanym obiektem. kilka dni temu zakupilem speedlite'a 430 EX mk II i chciałem posluzyć nim w doswietlaniu oczu, które czesto w plenerze sa zacienione. wiadomo, w ostrym swietle modelke raża promienie sloneczne i przez to mruży oczy. lampa pozwala ustawić dziewczyne w cieniu i doswietlajac jej twarz uzyskac ladne swiatlo ale...w oczach ma charakterystyczne biale punkty, wygladajace niezbyt naturalnie. a zatem moje pytanie...jak radzic sobie z tym zjawiskiem?zastanawiam sie nad dokupieniem dyfuzora ale to dodatkowe koszty. glowice lampy tez w plenerze za bardzo nie ma od czego odbic. jest zatem jakis sposob zeby ladnie doswietlic oczy lampa zewnetrzna w plenerze tak zeby nie powstawaly bliki?
    tutaj zamieszczam przyklad zdjecia z lampa.

Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW
  • gareth
    Coś już napisał
    • 2007
    • 81

Odpal PS, wystampuj bliki. Druga strona to, ze te bliki wyglądają naturalnie dla mnie...

Komentarz

• model
      Początki nałogu
      • 2008
      • 346

kupić sobie kabelek OC-E3 i błyskać lampą ustawioną z dala od osi obiektywu.
      Podpisy kłamią

Komentarz

• armageddon
        Bywalec
        • 2008
        • 128

po przeczytaniu...aaa tam kabelek to moge kupic a tu.....ile? Canon na glowe upadl, jak zawsze z reszta 300 zł za kawałek sznura telefonicznego, skandal!
        Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• model
          Początki nałogu
          • 2008
          • 346

no fakt taniej wystemplować :P

ale dostaniesz zamiennik kabla za 90 zł.
          Podpisy kłamią

Komentarz

• CrazyEyesDogg
            Bywalec
            • 2008
            • 201

Moim skromnym zdaniem te bliki jak najnormalniej wyglądają Jednak takie oświetlenie raczej nie jest za ciekawe :rolleyes:

kostka - http://allegro.pl/item588898280_kost...niem_w_wa.html

przewód - http://allegro.pl/item574922029_prze...d_fripers.html

i jakiś statyw do tego, ew. parasolka lub coś innego co będzie rozpraszało światełko
            Ostatnio edytowany przez CrazyEyesDogg; 20618.
            .

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Nie stempluj blików! Bliki nadają oczom życia, jak je wystemplujesz to oczy będą wyglądać jak takie sztuczne, plastikowe.
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• ArekLodzPl
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

Patrząc na twój młody wiek widzę że o fotografii wiesz jeszcze niewiele i musisz się jeszcze wiele nauczyć chociażby oglądając zdjęcia mistrzów oraz obrazy klasyków malarstwa, na podstawie których wielu wybitnych fotografów nauczyło się robić świetne zdjęcia.
                Bliki które pojawiają się w oczach są rzeczą normalną i jak najbardziej pożądaną na zdjęciu i to w każdych warunkach (nieważne czy światło słoneczne czy błyskowe). Naturalny błysk w oku dodaje zdjęciom życia do tego stopnia, że wielu fotografów celowo dokłada bliki.
                Tak na marginesie - blik w oku nigdy nie pojawia się u nieboszczyka

Komentarz

• talarczyk
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 399

A może by tak te cienie pod oczami doświetlać blendą?

edit:
                  jeśli dobrze odczytuje exif - zdjęcie robiłeś w M z ustawieniem iso100, f/2.8 i 1/200s. imo lampa próbując "dopasować ekspozycję" do tych parametrów błysnęła nieco za mocno i dała nienaturalny (trupi?) efekt. jeśli jednak chcesz używać lampy (w e-TTLu) to proponuję włączyć HSS (opcjonalnie), tryb - Av, korekcja lampy np. na -1,5ev.

jednak...
                  lampa błyskowa na aparacie czy off-shoe jest fajna ale (a) trzeba dobrac proporcje błysk / światło zastane i (b) zadbać o temp. flasha: spróbuj błysnąć na modelkę flashem o zachodzie słońca problem rozwiązują filtry żelowe ale znowu (a) są drogie i (b) taniej i wygodniej (masz od razu światło modelujące jest wykorzystać blendę - za 100zł będziesz miał metrowe koło 5w1
                  Ostatnio edytowany przez talarczyk; 16900.

Komentarz

• armageddon
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 128

co do koloru czy tak jak to ujałeś trupiego efektu to akurat moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify, troche levelsów tez sie krecilo. swiatla w tych warunkach nie brakowalo stad mozna bylo poszalec z niskim iso ale uzywajać przy tym lampy do doswietlenia. wracajac do kwestii wystepowania blikow...ja nie neguje ich zalet, przeciwnie. bliki daja oczom przejzystosc i blask ale chodzi o ich wyglad. tak zeby nie byly to tylko dwa nienaturalne punkty ale owalne wieksze "plamki".
                    rownoczesnie ciagle czytam o sposobach uzywania zew. lampy blyskowej bo poki co slynny E-TTL II jest dla mnie calkiem niepojęty i najczesciej nie daje mi pożadanych efektow. poczatkowo pocieszalem sie ze zdjecia z kukułki nie wychodza no bo to slaba lampka wbudowana. teraz okazuje sie ze zewnetrzna pracuje na identycznej zasadzie wiec dosc usprawiedliwiania sie. czas sie tego nauczyc
                    takie pytanie jeszcze:
                    w trybie Av aparat dobiera takie czasy gdyby wcale nie uwzglednial faktu uzycia lampy. przykład: zdjecie w jasnym pokoju: przyslona 3.5 a czas jaki aparat dobiera to powiedzmy 1/10. w chwili wyzwolenia migawki lampa blyska i zdjecie jest przepalone. zatem jak mozna poprawnie zmierzyc swiatlo i co ew. skorygowac zeby mimo wszystko w Av i takich warunkach zrobic poprawne zdjecie(ale tak zeby aparat skrocil czas a nie przez kompensacje blysku)odpowiecie pewnie,ze od tego jest Tv albo M no ale w pierwszym nie mam wplywu na przyslone a w M -najlepiej ustawic krotki czas i niech sie lampa martwi?
                    pytanie drugie. kiedy aparat mierzy swiatlo zastane i jak to zrobic nieuzywając gwiazdki (FEL) (przepraszam za błedy merytoryczne...cóż, niewiedza...)
                    Ostatnio edytowany przez armageddon; 16646.

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez armageddon
                      ...zabawa suwakiem clarify...
                      Pierwsze słyszę o takim "suwaku".
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• armageddon
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 128

nie czepiajmy sie literówek, wiadomo ze chodzi o CLARITY i kazdy z latwoscia to sobie moze wydedukowac

Komentarz

• talarczyk
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 399

co do koloru czy tak jak to ujałeś trupiego efektu to akurat moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify, troche levelsów tez sie krecilo. swiatla w tych warunkach nie brakowalo stad mozna bylo poszalec z niskim iso ale uzywajać przy tym lampy do doswietlenia.
                          Jeśli chcesz używać lampy jedynie do doświetlenia cienia błysk powinien być minimalny, nie wpływający na ogólną ekspozycję. Jeśli bez lampy miałbyś np. F/3.5, 1/320s przy iso200 to jeśli chciałbyś doświetlić cienie pod oczami - parametry ekspozycji nie powinny się zmienić (przynajmniej ja tak błyskam czasami w plenerze ) .

rownoczesnie ciagle czytam o sposobach uzywania zew. lampy blyskowej bo poki co slynny E-TTL II jest dla mnie calkiem niepojęty i najczesciej nie daje mi pożadanych efektow. poczatkowo pocieszalem sie ze zdjecia z kukułki nie wychodza no bo to slaba lampka wbudowana. teraz okazuje sie ze zewnetrzna pracuje na identycznej zasadzie wiec dosc usprawiedliwiania sie. czas sie tego nauczyc
                          Zewn. lampa błyskowa działa dokładnie na takiej samej zasadzie jak wbudowana. Błyskając w plenerze nie odbijasz jej od niczego więc błysk jest bardzo podobny do tego "kompaktowego flasha". Zyskujesz jedynie zapas mocy, hss etc.
                          takie pytanie jeszcze:
                          w trybie Av aparat dobiera takie czasy gdyby wcale nie uwzglednial faktu uzycia lampy. przykład: zdjecie w jasnym pokoju: przyslona 3.5 a czas jaki aparat dobiera to powiedzmy 1/10. w chwili wyzwolenia migawki lampa blyska i zdjecie jest przepalone. zatem jak mozna poprawnie zmierzyc swiatlo i co ew. skorygowac zeby mimo wszystko w Av i takich warunkach zrobic poprawne zdjecie(ale tak zeby aparat skrocil czas a nie przez kompensacje blysku)odpowiecie pewnie,ze od tego jest Tv albo M no ale w pierwszym nie mam wplywu na przyslone a w M -najlepiej ustawic krotki czas i niech sie lampa martwi?
                          Jeśli chcesz wykorzystać światło lampy jako światło główne (np. robiąc zdjęcia 'u Cioci na imieninach' ) wybierasz tryb M i odpowiednie parametry, np. F/4.0, 1/160s, iso400. Lampa sama błyśnie tak mocno, żeby poprawnie naświetlić klatkę. Jeśli chcesz używać lampy do doświetlenia (fill light) to ustawiasz np. Av (lub Tv) - wtedy lampa nie wpłynie na ogólne parametry ekspozycji jedynie lekko doświetli 1-szy plan.

Jednak powtórzę się - do doświetlania w plenerze najlepiej sprawdza się blenda!

PS
                          http://foto.jasiu.pl/
                          Ostatnio edytowany przez talarczyk; 16900.

Komentarz

• Clutch
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 35

Mnie zawsze uczono że NIGDY nie tuszuje sie blików.Zwróc uwage na okładki róznych czasopism dot. mody itp-bliki w większosci przypadków występuja i niky nie próbuje ich retuszowac.Byc może jest to sprawa indywidualna-ale ja tego nie robie nigdy.Pozdrawiam
                            facebook:
                            www.facebook.com/klaczkowski.fotografia
                            folio:
                            http://www.klaczkowski.com

Komentarz

• armageddon
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 128

"http://foto.jasiu.pl/" odkrylem tą stronke jeszcze przed faktem zakupu speedlite'a. bardzo pomocna i obrazowo pokazuje efekty uzyskiwane lampą. teraz jestem w fazie testowania kombinacji lampy z programami Av, Tv, i M, naswietlenie jest juz teraz corazbardziej przewidywalne dla mojego sposobu dzialania.
                              a w odpowiedzi tego co napisał Clutch, wcale nie chce tuszowac blikow, chce tylko zeby nie byly one charakterystyczne dla uzycia lampy juz tak mysle czy nie zatrudnic kolegi ktory trzymalby mi aluminiowej karimaty od ktorej ladnie by sie flesz odbił

Komentarz

Pracuję...