X
-
-
nastepna bzdura. Moze sie pokryć rosą tylko jesli jest zimniejszy od powietrza. Jesli go wyniesiesz z domu to raczej takich szans nie ma. Gorzej jak go potem przyniesiesz DO DOMU. Wtedy może pokryć się rosą.Komentarz
-
Czy taka bzdura to bym polemizował. Pisałem to z własnego doświadczenia! Obiektyw od powietrza na pewno był cieplejszy bo wyniosłem go z domu chwilę przed naświetlaniem (w zeszłym tyodniu). Ustawiłem aparat na statywie i poszedłem do domu. Po 25 minutach przednia soczewka była cała zamglona.>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<Komentarz
-
Nic nie pomyliłem. Piszę o dokładnie o czym piszę , czyli zmianie miejsca naświetlania jak zauważyłeś . Odnoszę się do matrycy cyfrowej , a tu Efekt Schwarzschilda nie występuje. Klisza mnie nie interesuje i chyba nikt nie będzie się męczył analogiem w takich fotkach.
Może trochę mylący jest cytat w moim poście stąd nieporozumienie .
To absolutnie nie jest bzdura. Czasami aż trudno uwierzyć skąd się tyle wody bierze w powietrzu. Potrafi płynąć ze sprzętu niemal ciurkiem.Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
Musze sie zgodzic z ZONK'iem, ale wczesniej bylem zdziwiony tym pokryciem rosa. Wczoraj wzialem Samaynga z domu, wystawilem na godzine robiac niebo. Wracam po body stojace na polu i co widze? Szklo cale pokryte rosa (soczewka). Kiedys robiac niebo Pelengiem nigdy czegos takiego nie zuwazylem. Wiem juz dlaczego: Pelengiem zawsze robilem w mrozne noce, gdzie powietrze jest suche (tak, tak w mrozie powietrze jest suche...), a ostatnio Samyangiem w dosyc zimna, ale mglista noc. Dlatego.Komentarz
-
Mam pytanie co do funkcji "noise reduction", bo nie bardzo pojmuje zasady jej działania.
Przykładowo:
naświetlam fotkę 30 minut, później tyle samo trwa proces odszumiania zdjęcia przez aparat. Teraz pytanie: czy mogę wówczas nałożyć dekielek na obiektyw i po prostu powoli się zwijać do domu, mając nadal włączony aparat, aby dokończył swoją pracę związaną z odszumianiem? Czy muszę jednak drugie tyle czasu pilnować, aby aparat nadal stał na statywie i obejmował ten sam kadr (bo ciągle będzie coś rejestrował z zewnątrz na potrzeby tego odszumiania) ?Komentarz
-
Możesz założyć dekielek. Aparat i tak robi dark'a z zamkniętą migawką.
W astrofotografi przez teleskop wręcz trzeba pamiętać o zasłonięciu teleskopu na czas ekspozycji czarnej klatki.:wink:Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
Podziękował
Właśnie ładuję baterie i lukam w niebo, czy w ogole da rady coś zarejestrować tej nocy ;]
No to może z innej beczki: w jaki sposób planujecie nocne focenie? Na zasadzie "jak będzie ciemno, to się zobaczy", czy może są jakieś strony w necie, które "prognozują" pogodę na noc (czy niebo będzie bezchmurne itd)?
Wiem, że istnieje coś takiego dla "złotej godziny", może "nocne marki" też mają w zakładkach jakieś strony tego typu? ;]Komentarz
-
Ponownie wielkie dzięki
Przyda się na przyszłość
Pozwoliłem sobie nieco "poszpiegować" Twoje internetowe wcielenie i natrafiłem na forum poświęcone astrofotografii. Przed wyjściem coś przewertuję, może natrafię na jakieś przydatne tipy co do nocnych sesji, choć aż tak daleko w kosmos się nie będę wgłębiał 
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam
Komentarz
-

To powinno Cię zainteresować
Jacek Paduszyński
-
No właśnie zacząłem wertować... Popróbuję dzisiaj metodą stackowania i jednego, dłuższego naświetlania, bo jakoś argumenty obu stron nie są na tyle przekonywujące, abym wybrał jeden sposób podejścia do tematu. Akurat dzisiaj byłem nastawiony na rozwiązanie nr 2 za sprawą autora tego zdjęcia http://plfoto.com/1162610/zdjecie.html, które zresztą zainspirowało mnie do tego typu zjawisk.
Myślałem też, że mój kit bedzie dosyć wąski na takie zabawy, ale ludzie z powodzeniem nawet 50'tkami focą
Mam nadzieję, że do Nowego Roku łykne nieco praktyki w tym temacie, bo wówczas przesiadam się na UWA.
Lecę w teren, zobaczymy z jakim skutkiem
Komentarz
Komentarz