X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zonk
    Bywalec
    • 2007
    • 203

Zamieszczone przez Mariusz_C
    Tak sobie myślę, żeby założyć 17-40 na starego kliszowego eosa 5 i postawić go na pół godziny w gwiazdy wycelowanego. Jak dobrać ISO kliszy i przysłonę tak żeby cokolwiek mi wyszło i żebym się nie wkurzał??
    Widzę, że masz ochotę popróbować długich naświetleń ;-) pamietaj też, że noce są dość chłodne i po paru minutach obiektyw może pokryć się rosą! Przydałby się podgrzewacz obiektywu
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

nastepna bzdura. Moze sie pokryć rosą tylko jesli jest zimniejszy od powietrza. Jesli go wyniesiesz z domu to raczej takich szans nie ma. Gorzej jak go potem przyniesiesz DO DOMU. Wtedy może pokryć się rosą.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• zonk
        Bywalec
        • 2007
        • 203

Zamieszczone przez canis_lupus
        nastepna bzdura. Moze sie pokryć rosą tylko jesli jest zimniejszy od powietrza. Jesli go wyniesiesz z domu to raczej takich szans nie ma. Gorzej jak go potem przyniesiesz DO DOMU. Wtedy może pokryć się rosą.
        Czy taka bzdura to bym polemizował. Pisałem to z własnego doświadczenia! Obiektyw od powietrza na pewno był cieplejszy bo wyniosłem go z domu chwilę przed naświetlaniem (w zeszłym tyodniu). Ustawiłem aparat na statywie i poszedłem do domu. Po 25 minutach przednia soczewka była cała zamglona.
        >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• jacapa
          Początki nałogu
          • 2007
          • 453

Zamieszczone przez canis_lupus
          jacpa: Pomyliłeś zjawiska. Efekt Schwarzschielda poleka na zmiejszaniu czułości w czasie naświetlania a Ty mówisz o zmianie miejsca naświetlania kliszy(matrycy).
          Nic nie pomyliłem. Piszę o dokładnie o czym piszę , czyli zmianie miejsca naświetlania jak zauważyłeś . Odnoszę się do matrycy cyfrowej , a tu Efekt Schwarzschilda nie występuje. Klisza mnie nie interesuje i chyba nikt nie będzie się męczył analogiem w takich fotkach.
          Może trochę mylący jest cytat w moim poście stąd nieporozumienie .

Zamieszczone przez zonk
          Czy taka bzdura to bym polemizował. Pisałem to z własnego doświadczenia!
          To absolutnie nie jest bzdura. Czasami aż trudno uwierzyć skąd się tyle wody bierze w powietrzu. Potrafi płynąć ze sprzętu niemal ciurkiem.
          Jacek Paduszyński
          40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• siudym
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2254

Musze sie zgodzic z ZONK'iem, ale wczesniej bylem zdziwiony tym pokryciem rosa. Wczoraj wzialem Samaynga z domu, wystawilem na godzine robiac niebo. Wracam po body stojace na polu i co widze? Szklo cale pokryte rosa (soczewka). Kiedys robiac niebo Pelengiem nigdy czegos takiego nie zuwazylem. Wiem juz dlaczego: Pelengiem zawsze robilem w mrozne noce, gdzie powietrze jest suche (tak, tak w mrozie powietrze jest suche...), a ostatnio Samyangiem w dosyc zimna, ale mglista noc. Dlatego.

Komentarz

• atlantel
              • 2009
              • 14

Mam pytanie co do funkcji "noise reduction", bo nie bardzo pojmuje zasady jej działania.

Przykładowo:

naświetlam fotkę 30 minut, później tyle samo trwa proces odszumiania zdjęcia przez aparat. Teraz pytanie: czy mogę wówczas nałożyć dekielek na obiektyw i po prostu powoli się zwijać do domu, mając nadal włączony aparat, aby dokończył swoją pracę związaną z odszumianiem? Czy muszę jednak drugie tyle czasu pilnować, aby aparat nadal stał na statywie i obejmował ten sam kadr (bo ciągle będzie coś rejestrował z zewnątrz na potrzeby tego odszumiania) ?

Komentarz

• jacapa
                Początki nałogu
                • 2007
                • 453

Możesz założyć dekielek. Aparat i tak robi dark'a z zamkniętą migawką.
                W astrofotografi przez teleskop wręcz trzeba pamiętać o zasłonięciu teleskopu na czas ekspozycji czarnej klatki.:wink:
                Jacek Paduszyński
                40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• atlantel
                  • 2009
                  • 14

Zamieszczone przez jacapa
                  Możesz założyć dekielek. Aparat i tak robi dark'a z zamkniętą migawką.
                  W astrofotografi przez teleskop wręcz trzeba pamiętać o zasłonięciu teleskopu na czas ekspozycji czarnej klatki.:wink:
                  Podziękował Właśnie ładuję baterie i lukam w niebo, czy w ogole da rady coś zarejestrować tej nocy ;]

No to może z innej beczki: w jaki sposób planujecie nocne focenie? Na zasadzie "jak będzie ciemno, to się zobaczy", czy może są jakieś strony w necie, które "prognozują" pogodę na noc (czy niebo będzie bezchmurne itd)?

Wiem, że istnieje coś takiego dla "złotej godziny", może "nocne marki" też mają w zakładkach jakieś strony tego typu? ;]

Komentarz

• jacapa
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 453

Pogoda

Polecam ten drugi link , trzeba trochę poczekać aż się zdjęcia satelitarne załadują , ale jest super
                    Jacek Paduszyński

Komentarz

• atlantel
                      • 2009
                      • 14

Pogoda

Polecam ten drugi link , trzeba trochę poczekać aż się zdjęcia satelitarne załadują , ale jest super
                      Ponownie wielkie dzięki Przyda się na przyszłość Pozwoliłem sobie nieco "poszpiegować" Twoje internetowe wcielenie i natrafiłem na forum poświęcone astrofotografii. Przed wyjściem coś przewertuję, może natrafię na jakieś przydatne tipy co do nocnych sesji, choć aż tak daleko w kosmos się nie będę wgłębiał

Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• jacapa
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 453

To powinno Cię zainteresować
                        Jacek Paduszyński

Komentarz

• atlantel
                          • 2009
                          • 14

No właśnie zacząłem wertować... Popróbuję dzisiaj metodą stackowania i jednego, dłuższego naświetlania, bo jakoś argumenty obu stron nie są na tyle przekonywujące, abym wybrał jeden sposób podejścia do tematu. Akurat dzisiaj byłem nastawiony na rozwiązanie nr 2 za sprawą autora tego zdjęcia http://plfoto.com/1162610/zdjecie.html, które zresztą zainspirowało mnie do tego typu zjawisk.

Myślałem też, że mój kit bedzie dosyć wąski na takie zabawy, ale ludzie z powodzeniem nawet 50'tkami focą Mam nadzieję, że do Nowego Roku łykne nieco praktyki w tym temacie, bo wówczas przesiadam się na UWA.

Lecę w teren, zobaczymy z jakim skutkiem

Komentarz

Pracuję...