X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Zamieszczone przez Kubaman
    Robię zdjęcia z ręki, ptice w locie i takie tam. Dopóki cel jest blisko i wypełnia sporą część kadru jest super. Jednak gdy cel się oddala AF zaczyna zawodzić i tak nawet 50% zdjęć mam nie do końca ostrych (zależy od warunków pogodowych i oświetleniowych).
    jezeli masz 50% zdjęć ptaków w locie nie od konca ostrych, to uwazam, ze to jest super wynik (to oznacza, ze 50% masz ostrych!). ja fotografujac 300/f4is i 1dmkII mam jakies 10 % ostrych zdjec ptakow w locie i tez uwazam, że to nieźle (no ale Twoje 50% jest ekstra

wracając do problemu: pkt 2. z dluga lufa nie jestes w stanie precyzyjnie kontrolowac lotu ptaka; efekt: jak ptica ucieknie z kadru, to AL Serwo ostrzy na tło i "sledzi" tlo (caly czas ruszasz objektywem, wiec procesor "mysli", że tlo sie porusza i usiluje ustawic ostrosc

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

sven, no to mnie podbudowałeś ;-)
      jakoś mogę zrozumieć, że 300IS bardziej się kelebie w ręce, bo to większy klamot jest.

Cały czas mnie gryzie co by tu zrobić, żeby aparat właściwie śledził, czyli przechwytywał cel przy przejściu z jednego punktu AF do innego

P.S> a tak zupełnie serio, to te 50% to nie jest coś, z czego byłbym zadowolony i musze coś z tym zrobić...
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Cały czas mnie gryzie co by tu zrobić, żeby aparat właściwie śledził, czyli przechwytywał cel przy przejściu z jednego punktu AF do innego
        Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez sven
          jak ptica ucieknie z kadru, to AL Serwo ostrzy na tło i "sledzi" tlo (caly czas ruszasz objektywem, wiec procesor "mysli", że tlo sie porusza i usiluje ustawic ostrosc
          Hmm, ja mam raczej doświadczenia z bardziej przewidywalnymi "celami" (samoloty), ale wydaje mi się że to jest nie do końca tak. Moje 70-200 "trzyma" ostrość w servo nawet jeśli obiekt przez chwilę wyjedzie z pola widzenia AF. To jest takie, jakby, "relaxed" - jeśli aparat widzi, że było ostro i nagle zrobiło się dużo bardziej nieostro, to chwilę poczeka - a nuż wejdzie z powrotem.

(trochę mętnie napisałem, bo to w sumie takie mętne jest ;-) jak cała ta magia servo)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez Vitez
            Raczej pozostac przy sledzeniu tylko srodkowym (najczulszym) punktem AF a w kadrowanie bawic sie na kompie .
            Nie wiem jak jest w 20D ...ale u mnie w trzysetce (bez 100% servo ) najlepiej sprawdza sie ustawienie punktow AF na wybor automatyczny. W takim przypadku, gdy ptaszysko ucieknie nam z centralnego punktu natychmiast zostaje przechwycony przez inny punkt. Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
            W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej

Komentarz

• kavoo
              Zablokowany
              • 2004
              • 1173

jakoś mogę zrozumieć, że 300IS bardziej się kelebie w ręce, bo to większy klamot jest.
              Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)

Zamieszczone przez Vitez
              Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?

Komentarz

• froolk
                Początki nałogu
                • 2005
                • 256

Zamieszczone przez muflon
                Hmm, ja mam raczej doświadczenia z bardziej przewidywalnymi "celami" (samoloty), ale wydaje mi się że to jest nie do końca tak. Moje 70-200 "trzyma" ostrość w servo nawet jeśli obiekt przez chwilę wyjedzie z pola widzenia AF. To jest takie, jakby, "relaxed" - jeśli aparat widzi, że było ostro i nagle zrobiło się dużo bardziej nieostro, to chwilę poczeka - a nuż wejdzie z powrotem.

(trochę mętnie napisałem, bo to w sumie takie mętne jest ;-) jak cała ta magia servo)
                Potwierdzam! U mnie wprawdzie z 70-200 f 4L, ale jest podobnie. Serwo po wyjściu celu z punktu AF który go śledził jakby chwilkę się "zastanawia" co pozwala poprawić prowadzenie zanim nastąpi OOF.

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                  Raczej bardzo rzadko zdarza sie aby AF w takim przypadku probowal ostrzyc mi w kosmos
                  W 20D moze to dzialaj jeszcze lepiej, poniewaz punkty rozlozone sa imo zdecydowanie logiczniej
                  Jest jak piszesz, ale z krótszymi szkłami. Przy 400/5.6 raczej nie potrafię równo prowadzić obiektywu i generalnie całe tło "sie rusza". Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupieje
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

Zamieszczone przez kavoo
                    Error... 300/4IS jest mniejszy niz 400/5.6 - krotszy o 35mm i lzejszy o 60g ;-)
                    upss, no ale mniej poręczny jest (musze jakoś wybrnąć :wink: )

Przy swietle 5.6 nadal srodkowy jest najczulszy?
                    kavoo, centralny jest zawsze najczulszy. W aparatach które ostrzą do f8.0 polega to na tym, że zostaje tylko centralny (bo jest najdokładniejszy, no i ma najwiecej światła), a pozostałe nie działają.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• kavoo
                      Zablokowany
                      • 2004
                      • 1173

No wlasnie jakos nie zauwazylem roznicy w szybkosci i dokladnosci ostrzenia miedzy srodkowym czujnikiem a pozostalymi przy szklach ciemniejszych niz 2.8. Owszem, przy 2.8 da sie zauwazyc, ze w 20tce jest "krzyzyk" na srodku, ale przy ciemniejszych trudno sie roznicy dopatrzyc.
                      Ciekawe dlaczego?

Aaaa... juz wiem... nie mam (na razie) ciemniejszych szkiel niz 2.8

Komentarz

• p13ka
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1013

Gdy foce pticę na tle nieba jest OK, ale gdy na tle lasu/szuwarów AF głupieje
                        Potwierdzam! Gdy fociłem ptaki w locie, to na tle lasu/gałęzi AF przy Servo głupiał. Ptak jest wówczas za mało kontrastowy no chyba, że jest to sowa śnieżna :smile:
                        Na tle nieba jest OK.
                        Np. ta fota z całej serii 6 zdjęć wyszła w miarę dobra jako jedyna:
                        a sówka wychodziła za każdym razem ostra:

Komentarz

• jadeit
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 466

ładnie ładnie
                          pochawal sie gdzie je pstrykasz
                          czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami ) i wogóle jak tak to gdzie ?

pozdrawiam
                          un point c'est toi
                          fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez jadeit

ładnie ładnie
                            pochawal sie gdzie je pstrykasz
                            czy to jakies pokazy ptactwa ?(coś im tam dynda miedzy pazurami ) i wogóle jak tak to gdzie ?

pozdrawiam
                            Tak, to pokazy lotów ptaków drapieżnych w Leśnym Parku w Ustroniu. Byłem ostatnio w Wiśle i nie odmówiłem sobie przyjemności zajrzenia do Parku. To największa jego atrakcja. A dyndają im rzemienie (łatwo występlować w szopie ale zostawiłem bo to w końcu pokaz a nie natura). Loty są 3x dziennie: 11:00, 14:00 i chyba 16:00. Ja nie miałem takiej możliwości ale najlepiej iść na 16:00 ze względu na światło.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Wow, ale fajne zdjęcia 8)
                              podejście w naturze do ptaków drapieżnych tak blisko raczej jest niemożliwe ( a w każdym razie niezwykle trudne). Czy te pokazy lotów odbywają
                              , sie regularnie, czy tylko od specjalnej okazji ?
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• p13ka
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1013

Czy te pokazy lotów odbywają
                                , sie regularnie, czy tylko od specjalnej okazji ?
                                Regularnie. Jest to stały punkt programu. Trwają ok. 30 min.
                                Tylko jak leje to się chyba nie odbywają... Ale Ty z Krakowa masz bliziutko

Na marginesie to tu w uzyciu był 100-400. Dodałem ten szczegół (może niepotrzebnie) bo zauważyłem, że niektórzy koledzy dokonali już zakupu (kavoo?)
                                Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

Pracuję...