X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

tak tak - tylko chodziło o to że robiłem hdra i chciałem krótki czas (bo jak się da dłuższy to chmury się przesuną i jest kicha)

a zakres tonalny 450d na iso 100 i iso 200 ma taki sam (bardzo niski )

Komentarz

• Cordant
      Coś już napisał
      • 2008
      • 85

może takie Ci się spodoba
      dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

ja zrobilem takie cos

Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• ElPaul
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 16

www.elphoto.pl

Komentarz

• Art Mag
            Początki nałogu
            • 2005
            • 261

Zamieszczone przez gavin
            tak tak - tylko chodziło o to że robiłem hdra i chciałem krótki czas (bo jak się da dłuższy to chmury się przesuną i jest kicha)

a zakres tonalny 450d na iso 100 i iso 200 ma taki sam (bardzo niski )
            To czy się przesuną chmury, zależy w duzej mierze od przerw pomiedzy robieniem kolejnych kadrów HDR'a, a nie różnicy czasu rzędu 1/400 s czy 1/1600 s

Zakres tonalny, być może podobny, ale szumy na ISO 100 są mniesze
            ArtMag

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez gavin
              Widzę, że nie trzeba się uciekać do hdra żeby zwiększyć słaby zakres tonalny mojego 450d.
              Bo i scena nie przekracza zakresu tonalnego 450d!
              ewg, jak dla mnie to sepia, a nie B&W
              A dla mnie jedno i drugie... :rolleyes:

Komentarz

• gavin
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1339

robię przecież w serii - 3 zdjęcia i na każdym strata 2EV czasu to już wychodzi spora różnica
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                to była odp do posta Art Mag
                Ostatnio edytowany przez gavin; 32045. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sober
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 513

Zamieszczone przez gavin
                  robię przecież w serii - 3 zdjęcia i na każdym strata 2EV czasu to już wychodzi spora różnica
                  Jeżeli 3/1600 sekundy to duża różnica... zwłaszcza w porównaniu do ok 1/4 sekundy odstępu między fotkami. To jest poniżej 1% różnicy, czyli pomijalny wpływ.

Komentarz

• gavin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1339

Skąd Ci wyszło to 3/1600 ? Bo może najpierw poczytaj jak się robi hdy a potem coś licz.

Komentarz

• Sober
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 513

Różnica w czasie pomiędzy 1/1600s a 1/400. Nawet jeśli miałeś różnicę ekspozycji 2EV (co na tym kadrze jak się okazuje jest niepotrzebne), to czas naświetlania następnej fotki zmieniłby się z 1/400 do 1/100. Zresztą dłuższy czas co najwyżej spowodowałby rozmazanie chmur, a nie, jak piszesz, ich przesunięcie na kolejnych fotkach.

Komentarz

• Art Mag
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 261

Może litościwie (wszak dzien po Świętach) nie brnijmy w dywagacje nt. wpływu setnych części sekundy na przemieszczanie się chmur w kadrze

Problemem tego zdjęcia jest nie zakres tonalny, ten wszak bez problemu mieści się w rozpiętości oferowanej przez aparat. Widac to na histogramie bardzo dokładnie. Problemem jest koszmarny brak ostrości, a to ewidentnie sprawa przysłony ustawionej podczas robienia zdjęcia Domyślam się, że skoro HDR to aparat stał na statywie, czyli to nie wina poruszenia. I choć drugi plan wydaje się na tyle nie ostry, jakby wyjechał poza zakres ostrości, jednak głebia też nie jest chyba problemem tego zdjęcia. Dla obiektywu 18 mm i przysłony 5,6 odległość hiperfokalna wynosi niecałe 2 m i wszystko jest ostre od ok. 1 m do nieskończoności. Czyli wracamy do jakości obiektywu. Dla Canona 18-55 dla 18 mm, najlepszą jakość obrazu można uzyskac dla f/8 - f/11, należało by o to zadbać, szczególnie, że ten obiektyw demonem ostrości nie jest. Brak ostrości to generalnie brak kontrastu, a to dla BW nie najlepsza sytuacja. Naświetlenie tego zdjęcia na +2/3 EV dodało by mnóstwa szczegółów w tych delikatnych chmurach, które można by było uwidocznić podczas dalszej obróbki. Ale to juz osobna historia.
                        ArtMag

Komentarz

• gavin
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1339

chyba znowu się mylisz (f 11)

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• Art Mag
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 261

Znowu ? Teraz spojrzałem, że jest to wersja IS. To co pisałem dotyczyło wersji bez IS test tu Rzeczywiście w wersji z IS jest najlepiej pomiedzy f/5,6 - 8.

Pomimo mojej pomyłki, zdjęcie dalej mydło powód musi być.

Pytanie, czy wyłączyłeś IS jak robiłes ze statywu ?
                            ArtMag

Komentarz

• zonk
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 203

mnie wyszło takie coś ;-)

Ale chyba bym wolał w sepii
                              >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• gavin
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1339

tak wyłączyłem IS

Hmmmm chyba optimum to niebo sebcio80 i ląd zonk'a

Komentarz

Pracuję...