Zamieszczone przez Czacha
X
-
toteż napisałem, że chylę czoła za szczerość. ocena efektów pracy się nie zmieniła. zmieniła się*kategoria gatunkowa. :-)gra i buczy bebop -
-
Od razu to samo pomyslalemZamieszczone przez Arkankavoo, muszę się do Ciebie zapisać na korepetycje z PS-a. :-)
Tak czy inaczej obrobka w PS jest nieunikniona. Sam mam co to tego watpliwosci szczegolnie jak idzie bardzo daleko ale jesli zdjecie ma byc dzieki temu lepsze to lepiej zeby zostalo obrobione niz zostalo gniotem
Jak juz ktos pisal w analogach obrobka tez jest na porzadku dziennym. Do tego filmy ktore nasycaja kolory (coz je rozni od podniesienia saturacji w ps) itd efekty podobne tylko narzedzia sie zmieniaja.
Lepiej jednak zrobic zdjecie zblizone do idealu bo potem mniej czasu trzeba siedziec przed monitorem i to mobilizuje.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Wiele wyjasnia
.
Efekt koncowy - OK
Zdjecia przed obrobka - nie OK
Ja jednak wole w PS spedzac po 2-3 minuty na zdjecie a moc podziwiac juz to co wyszlo z aparatu
, ale to wszystko rzecz gustu i lepiej tego nie roztrzasac - kto chce niech sie uczy z takich tutoriali i robi dobre efekty koncowe 8) , bo tylko to sie w koncu liczy
Komentarz
-
kavoo - dzięki wielkie za tutorial - właśnie o coś takiego chodziło
I mam gdzieś, to co miałeś na początku - podejrzewam, że robiąc zdjęcia wiedziałeś już dokładnie co i jak później w nim zmienisz - i to ma sens.
Apropos processingu ( i kwesti fotografia czy grafika):
wycinanie tła - stosowanie maski przy naświetlaniu
kadrowanie - tak samo w ciemni
kontrast i ostrość - a choćby rodzaj papieru
itd itd...
Wszystko to już było
Podziwiam i dzięki raz jeszcze - nie wszystkich stać na to, żeby się podzielić wiedzą - szczególnie jeśli są to osoby postrzegane na forum jako te od 'wow' zdjęć
Ostatnio edytowany przez rysiaczek; 1937.Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
-
Efekt wysmienity... Podoba mi sie... Zreszta jak wszystkie
Swietny tutorial... Czekam na wiecej...
...Komentarz
-
-
-
Ja dolacze sie do powyzszych wypowiedzi
Wiedzy nigdy za wiele,a jesli przedstawiona w tak przystepny sposob to tylko mozna pochwalic i tak tez robie.Bravo Kavoo
A efek koncowy dla mnie rewelacyjny
Komentarz
-
kavoo zajmuje się grafiką, więc co sie dziwić, pewnie robi tego dziennie megabajty - mi się przyda to co jest tu napisane na pewno
czekamy na kolejne
Komentarz
-
bardzo chcialbym tak posługiwać sie ps i żal mi ludzi którzy twierdzą że to już nie fotografia, niestety moja cierpilwość "bawienia się" przy jednym zdjęciu sięga max 3 min
Canon Tamron Canon Canon Canon Canon CanonKomentarz
-
dla mnie również najważniejsza jest wizja. Patrząc w obiektyw - czy panel LCD
-już na tym etapie rodzi się pomysł (przynajmniej powinien!
) - a czy efekt końcowy = 90%orginału + 10%obróbki na kompie, czy też proporcje te będą odwrotne.. cóż - wedle potrzeb.. trudno przecież o idealne warunki - chyba że mówimy o zdjęciach w studio gdzie jest większe pole manewru... W każym razie fotografia i grafika dalej pozostają sztuką niezależnie od procentów 
Ja jestem za leniwa trochę na tyle grafiki - i podziwiam. Zresztą moja wiedza na ten temat jest jeszcze mocno niezaawansowana - choć zmieniam to na ile czas pozwala
Komentarz
-
Warsztat warsztat warsztat....z dobrego zdjecia mozna zrobic bardzo dobre, a ze slabego poprawne, wiec jezeli produkt wyjsciowy jest dobry, to reszta juz w rekach zdolnego obslugiwacza PS, zeby nam zrobic przyjemnosc dla oka
Komentarz
-
Komentarz
-
No prosze... szczerze mowiac myslalem, ze (po przyjeciu, z jakim sie ten tutorial spotkal w przypadku bebopa) to lawina flejmow spowodowala, ze pieprznal mi zasilacz (conajmniej... mam nadzieje ze mobo, procek, ram i reszta sa ok) w kompie
Jako, ze - w zwiazku z tym - musialem dzisiaj na chwile do pracy podjechac, przy okazji, majac dostep do kompa, od razu wyjasnie to i owo.
Nie jest tak, jak ktos moglby wywniowkowac, ze pstrykam na pale i dopiero w PSie zastanawiam sie, jak uzyskany material skadrowac. Z reguly albo w ogole nie kadruje, albo robie to minimalnie (ok. 10%). Tutaj jednak nie mialem szans na skadrowanie w ten sposob w aparacie - robilem to zdjecie przez szybe majac duze okno za plecami, ktore po blizszym podejsciu odbijalo sie paskudnie w szybie. A ze mialem przykrecona stalke, musialem zlapac szerszy kadr i ciac. Tak wiec nie zawsze jest mozliwosc zrobienia zdjecia na konkurs fotograficzny ;-)
Zaczernianie nieistotnych obszarow stosuje nader rzadko - praktycznie oprocz lekkiego zaczernienia w PG zdjecia Dejection (przy ktorym nota bene "roboty" w PSie bylo mniej niz tutaj
) i wyizolowania twarzy mandryla w portrecie Proud nie przypominam sobie tego zabiegu w przypadku innych zdjec. ZAWSZE stosuje pomiar skupiony i ustawiam ekspozycje na swiatla, i w zdecydowanej wiekszosci przypadkow to wystarcza do uzyskania czarnego/bardzo ciemnego tla z wyizolowanym motywem glownym. Jesli jest tego malo, poprawiam opcja Shadows przy wywolaniu RAWa. Tak np. byl zrobiony plenerowy pelikan - Dolek widzial surowego RAWa wiec moze potwierdzic, ze czarow marow i szparowania tam nie bylo :-)
Specjalnie nie bralem sie za ten tutorial od razu po jego obiecaniu - chcialem poczekac na zdjecie, przy ktorym uzyje max. ilosci narzedzi, z jakich korzystam. Gros moich zdjec nie wymaga nawet 1/5 powyzszych zabiegow... a na ch...olere bylby komu tutorial, w ktorym pokazalbym jak otwiram RAWa, dopasowuje kolory do palety webowej, przeskalowuje, wyostrzam i zapisuje
Coz... jesli ktos uwaza, ze "czar prysl" i okazalo sie, ze ksiezniczka jest ogrem
to trudno... nie widze powodu ukrywania sposobu, w jaki wykanczam proces kreowania zdjecia bo ani sie tego wstydze, ani uwazam to za jakies cheatowanie. Polecam tylko tym purystom traktowanie wszystkich zdjec na rownych zasadach, bo w niczym moje zyrafy nie roznia sie od bajkowego pejzazu, ktory jest bajkowy tylko dlatego, ze zostal poskladany z 5 klatek o roznej ekspozycji ;-) Latwo przy komentowaniu zdjec popasc w hipokryzje, wiec zalecam rozwazna ocene ;-)
Ostatnio edytowany przez kavoo; 649.Komentarz
Komentarz