X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

O czym piszesz? Bo z kawałka skanu ciężko mi ocenić...

Bo Speedlite jest malutki, nie boję się, że jak grzmotnie mi o glebę, to się popsuje, ma wygodne zasilanie, jest w miarę mocny i do tego ma HSSa z prawdziwego zdarzenia (cała klatka naświetlona równiuchno)

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Skontaktowałem się z producentem i lampy wyzwalane błyskiem działają jako HSS. Udało się też obniżyć załączone powyżej ceny o 5%. Ustalę resztę szczegółów i zapodam linka. Może się uda przetestować zestaw.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Działać będą, ale nie wiadomo z jakim natężeniem będą świecić jako światło ciągłe (którym stają się studyjne lampy błyskowe odpalane z HSSa). No i spadek natężenia światła u dołu kadru (błysk wygasa. W zależności od tego jak szybko wygasa, na dole będzie ciemniej bądź jaśniej)

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

To jest 2x600Ws lub 1x1200Ws to naprawdę trochę. Mam nadzieję że uda się to sprawdzić dlatego wcześniej nie będę się wypowiadał w temacie.
          Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• McLaren
            Bywalec
            • 2009
            • 200

Ciekawy temat, którego tutaj brakowało.
            A gdy brakuje mocy w HSS, to filtr szary wystarczy by zejść do 1/200s i zdjęcie np. modelki w plenerze wyglądało by jakościowo dobrze?
            (chodzi mi czy taki filtr nie wprowadza jakiegoś zafarbu i czy roździelczość zdjęcia na tym nie cierpi)
            Zastanawiam się nad takim filtrem do zdjęć modelek w plenerze i wpadły mi w oko takie rozwiązana:
            1. Hoya NDx8

2. Fader ND - Light Craft Workshop
            http://www.photo4b.pl/index.php?p583...400-mk-ii-77mm (ciekawe rozwiązanie - tylko do zdjęć modelek w plenerze się nada?)
            3. Darować sobie filtry szare w tego typu fotografii.
            5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

jak kiedys sprawdzal micles i ja to wchodzac na tryb HSS tracimy okolo 2EV swiatla nawet... wiec dosc sporo,

uzywajac Pocketwizardow tracimy tylko 0,5EV a nawet mniej

dobry filtr szary nie zmieni Ci kolorystyki zdjecia ale musisz wziasc pod uwage ze AF bedzie dzialal slabo i bedziesz mial ciemno w wizjerze, ja mam jakis filtr szary ale dalem sobie spokuj, nie warto w moim przypaku jako uzytkownik PW

jak juz musisz kupowac to kup taki z regulacja
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              ale byka strzelilem, brakuje tej edycji, szczegolnie jak sie z telefonu pisze
              Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• McLaren
                Bywalec
                • 2009
                • 200

PocketWizard na razie nie jest w moim zasięgu.
                O AF-ie nie pomyślałem, to może być problem. Jest? Duży?
                Ten z regulacją, który podałem w linku "Fader ND - Light Craft Workshop" jest dobry?
                5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez McLaren
                  PocketWizard na razie nie jest w moim zasięgu.
                  O AF-ie nie pomyślałem, to może być problem. Jest? Duży?
                  Ten z regulacją, który podałem w linku "Fader ND - Light Craft Workshop" jest dobry?
                  szczerze mowiac nie wiem, ja mam filtr ND8 i to juz jest bardzo ciemno jak dla mnie, AF jest juz bardzo nie pewny
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Paviarotti
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 135

Bardzo dobra robota! chętnie poczytam wypowiedzi doświadczonych strobistów.
                    Na dniach kupię kabel E-TTL, przedłużacz do tego i coś tam będę kombinował z 580ką. Jak wpadnie więcej kasy to skuszę się na softa z BK-3. Wtedy już będzie można coś próbować w kwestii portretu. Myślałem żeby kombinować coś z wyzwalaniem radiowym, ale po kablu jest sporo szybciej i taniej
                    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Zamieszczone przez sebcio80
                      jak kiedys sprawdzal micles i ja to wchodzac na tryb HSS tracimy okolo 2EV swiatla nawet... wiec dosc sporo
                      Dokładnie 2 i 1/3 EV przy samym włączeniu HSSa. W trybie HSS błysk z lampy zachowuje się prawie jak światło ciągłe, zatem przy skróceniu czasu musimy proporcjonalnie otworzyć przysłonę lub zwiększyć iso o tyle samo działek ile skróciliśmy czas.

O ND też myślę - z racji filmów, gdzie AF i wizjer nie są używane, a przy błyskaniu też pewnie zobaczę jak to działa. Najbliższy zakup - 580 ex II i jakiś megaciemny ND - coś pomiędzy 6, a 8 stopów.

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez Paviarotti
                        Na dniach kupię kabel E-TTL, przedłużacz do tego i coś tam będę kombinował z 580ką. Jak wpadnie więcej kasy to skuszę się na softa z BK-3. Wtedy już będzie można coś próbować w kwestii portretu.
                        kup jakiś tani uchwyt + parasolke transparentna, tanio i efekty sa ok

Komentarz

• Paviarotti
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 135

Tak zrobię jak nie będzie funduszy zbyt wiele parasolek też używałem, ale ze światłem ciągłym, średnio się sprawdziły może dlatego bardziej ciągnie mnie do softa
                          5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• Dominooo
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 199

Zamieszczone przez sebcio80
                            kup jakiś tani uchwyt + parasolke transparentna, tanio i efekty sa ok
                            Rozumiem, że jedna 580 + to co powyżej, wystarczy na początek?
                            A parasolka odbijająca światło jak się sprawdza?
                            I jeszcze pytanie, jak wogóle się sprawdzi taki minimalny zestaw w plenerze a jak w pomieszczeniach?
                            Wiem, że jak nie spróbuję to się nie dowiem, ale skoro macie doświadczenie to pewnie możecie coś o tym napisać.

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Przy wietrze lata bardziej niż softbox
                              Mniejsza kontrola nad rozlewanym światłem
                              Słabsza wytrzymałość (druty od parasolki się gną, softboxem można rzucać)

Ale jak na tani początek, to warto.

Komentarz

• Dominooo
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 199

Zamieszczone przez micles
                                Przy wietrze lata bardziej niż softbox
                                Mniejsza kontrola nad rozlewanym światłem
                                Słabsza wytrzymałość (druty od parasolki się gną, softboxem można rzucać)

Ale jak na tani początek, to warto.
                                W porządku a gdybym kupił softbox to ta jedna lampka 580 mi wystarczy?

Komentarz

Pracuję...