X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

W/g mnie zdjęcie jest mocniej kombinowane niż się na pierwszy rzut oka wydaje.
    W którą stronę jedzie aż tak mnie nie ciekawi , bardziej po którym torze ? 1 , 2 czy może po jednej szynie 3. I co to za konstrukcje kratownicowe wewnątrz pociągu 4 i co to jest 5 ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• HurricanE
      Coś już napisał
      • 2008
      • 86

A może to to analog i dwie ekspozycje jedna na drugiej? Analog to taki aparat na klisze - takie tasiemki do resjestrowania zdjęć - dawno dawno temu się tak zdjęcia robiło

ATSD - jak ostatnio tłumaczyłem kuzynce - lat 12 jak się robi zdjęcia na kliszy - że trzeba włożyć taka taśmę specjalną i zrobić zdjęcia a potem trzeba wyjąć po ciemku i włożyć do specjalnego płynu żeby się zdjęcia pojawiły to myślała że ją w balona robię

Za 200 lat to będzie brzmieć jak alchemia - przy świetle księżyca na jednej nodze sporządź wywar..

Łukasz
      http://moj-aparat.blogspot.com/
      C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
      C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Komentarz

• Hom_er
        Bywalec
        • 2009
        • 191

Zamieszczone przez HurricanE
        ... Analog to taki aparat na klisze - takie tasiemki do resjestrowania zdjęć - dawno dawno temu się tak zdjęcia robiło

ATSD - jak ostatnio tłumaczyłem kuzynce - lat 12 jak się robi zdjęcia na kliszy - że trzeba włożyć taka taśmę specjalną i zrobić zdjęcia a potem trzeba wyjąć po ciemku i włożyć do specjalnego płynu żeby się zdjęcia pojawiły to myślała że ją w balona robię

Za 200 lat to będzie brzmieć jak alchemia - przy świetle księżyca na jednej nodze sporządź wywar..

Łukasz
        no i ?
        Niezwykle ważny wykład, niezwykle związany z tematem ... Dziękujemy!

A ja raczej poprę jacapa - nie wiem jak (prócz wspomnianego ziarna i mocnego kontrastu), ale raczej mocno pokombinowane.
        Fiu fiu

Komentarz

• iso
          Uzależniony
          • 2009
          • 547

ja nie widzę ani troche kombinowania, podwójnych ekspozycji i innych cudów. aparat był na statywie, to że naświetliły się druty z tła to wynik tego że pociąg nie był w kadrze całą ekspozycję, tylko np koniec albo sam początek.

Komentarz

• jacapa
            Początki nałogu
            • 2007
            • 453

Zamieszczone przez iso
            ja nie widzę ani troche kombinowania, podwójnych ekspozycji i innych cudów. aparat był na statywie, to że naświetliły się druty z tła to wynik tego że pociąg nie był w kadrze całą ekspozycję, tylko np koniec albo sam początek.
            Z jakiego tła ? Z tła to jest roślinność na murze i budynek , ale nie te kratownice czy "druty" wewnątrz pociągu.
            Jacek Paduszyński
            40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• mc_iek
              Uzależniony
              • 2008
              • 790

4 - to jest odbicie w oknach pociągu, trakcji elektrycznej z sąsiednich torów. 5 - to może być też jakieś odbicie fragmentu słupa, w szybie kabiny lokomotywy. Okna lokomotyw są dużo wyżej niż okna wagonów. Jeżeli tak, to znaczyłoby to, że pociąg nadjechał z lewej i migawka została otwarta tuż przed przejazdem lokomotywy. Ja bym obstawiał, że czas naświetlania to jakieś 1/8 - 1/2 sekundy.
              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• inmario
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 44

Zamieszczone przez michalp23
                witam, moze wie ktos jaka technike mogl zastosowac autor tej pracy?http://1x.com/photos/member/19456/34871/
                nic prostszego jak zapytać autora [email protected]
                400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210
                http://mariuszryz.pl
                http://camera.boleslawiec.pl/ - Stowarzyszenie Fotograficzne - Bolesławiec

Komentarz

• jacapa
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 453

ale śledztwo jest bardziej intrygujące.
                  Jacek Paduszyński

Komentarz

• inmario
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 44

to Japonia wiec pociąg jechał, pewnie szybko, naświetlanie długi czas bo i album dedykowany długim ekspozycjom, wg mnie z lewa do prawa, to co się dzieje w szybie mogło być celowo wyeksponowane przez autora jakimiś zabiegami. Duża szyba, wewnątrz ciemno mogło zadziałać jak lustro.
                    400D/7D/500N/17-40/70-200/55-250/Samyang 8mm/580 EX II/Manfrotto 680B/Lowepro Computrekker AW/Hama Defender 210

Komentarz

• Hom_er
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 191

mc_iek - brzmi rozsądnie, aczkolwiek

słup nr 5 - wydaje się, że wystaje ponad obrys pociągu (tuż przed końcem zdjęcie).
                      I dlaczego lewa strona pociągu jest aż tak mało rozmyta w stosunku do str prawej? Wydaje mi się, że przy dłuższych czasach (co sugeruje lewa str) jednak prawa też powinna się bardziej rozmyć - pomimo tego, że "jedzie" bardziej równolegle niż prostopadle do osi obiektywu

jacapa - otóż to
                      Fiu fiu

Komentarz

• akmetoys
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 16

Zamieszczone przez Hom_er
                        I dlaczego lewa strona pociągu jest aż tak mało rozmyta w stosunku do str prawej?

jacapa - otóż to
                        mi się wydaje, że wskazuje to na fakt, że to co widzimy najbliżej to koniec pociągu, który porusza się od lewej do prawej i spust migawki został naciśnięty w momencie gdy bliższe światło było prawie na linii aparatu. Ja bym obstawiał czas ok 1/8-1/60 w zależności od prędkości pociągu. Różnica w rozmyciu wynika tez z faktu, że obiekty bliżej aparatu "przemierzają" znacznie dłuższą drogę po matrycy/kliszy w tym samym czasie niż te które są dalej a co za tym idzie bardziej się rozmazują, czyt. są mniej naświetlone, dlatego tez smugi świateł delikatnie intensywnieją im dalej od aparatu.
                        Odbicie trakcji "wewnątrz" pochodzi IMO z tylnej szyby pociągu, a 5 wygląda jak fragment jakiegoś budynku, tylko skąd wziął się w tym miejscu... domysłów jest sporo
                        Kolekcjoner emocji, w tej kwestii nie ma spocznij.

Komentarz

• szambonur
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 712

kupujecie te canony za grube tysiące z gładziutkim jak pupa archanioła iso 6400, a potem się zastanawiacie jak dodać szum i ziarno...
                          Moje zdjęcia na canon-board.info
                          Facebook

Komentarz

• inmario
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 44

Zamieszczone przez szambonur
                            kupujecie te canony za grube tysiące z gładziutkim jak pupa archanioła iso 6400, a potem się zastanawiacie jak dodać szum i ziarno...
                            widocznie sami chcemy decydować kiedy i jakie ono ma być :-)

Komentarz

• Hom_er
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 191

Zamieszczone przez akmetoys
                              mi się wydaje, że wskazuje to na fakt, że to co widzimy najbliżej to koniec pociągu, który porusza się od lewej do prawej i spust migawki został naciśnięty w momencie gdy bliższe światło było prawie na linii aparatu. Ja bym obstawiał czas ok 1/8-1/60 w zależności od prędkości pociągu. Różnica w rozmyciu wynika tez z faktu, że obiekty bliżej aparatu "przemierzają" znacznie dłuższą drogę po matrycy/kliszy w tym samym czasie niż te które są dalej a co za tym idzie bardziej się rozmazują, czyt. są mniej naświetlone, dlatego tez smugi świateł delikatnie intensywnieją im dalej od aparatu.
                              toteż o to mi chodziło

Zamieszczone przez akmetoys
                              .... tylko skąd wziął się w tym miejscu... domysłów jest sporo
                              o to też

może jednak ktoś zna japoński? :-D
                              Fiu fiu

Komentarz

• Kolaj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3293

Postanowiłem nieco zmienić strategię rozwiązywania tej zagadki. Odspawałem się zatem od ekranu komputera, porzuciłem rozważania filozoficzno-teoretyczne wraz z przeczesywaniem Internetu. Wziąłem aparat i udałem się w pobliże torów kolejowych.

Głównym przeciwnikiem mojego przedsięwzięcia okazał się niedzielny rozkład jazdy wszystkich do kupy spółek kolejowych. Pomimo, że spędziłem na mrozie jakieś 2 godziny, minęły mnie jedynie 3 składy. Nie miałem więc zbyt wielu prób, czego efektem jest rezultat daleki jeszcze od doskonałości. Być może zrobię sobie jeszcze z jedno podejście a póki co przedstawiam efekt mojego czatowania.

Konwersję BW, ziarno itp sobie darowałem, skupiając się na rozmyciu pociągu.

Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

Pracuję...