X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eruditusfaber
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 27

Jak uzyskać widoczny snop światła w studio?

Witam wszystkich,

Mam do was pytanie jak uzyskać efekt widocznych promieni światła w studio?

Chodzi mi o efekt podobny do tego:

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Za duże zdjęcie, zamieniłem na link. proszę zapoznać się z zasadami wstawiania zdjęć
    .
    Ostatnio edytowany przez arturs; 4076. Powód: za duże zdjęcie
  • krystian123
    Bywalec
    • 2008
    • 164

potrzebujesz dymu lub mgły

Komentarz

• piotrek72t
      Początki nałogu
      • 2007
      • 380

z góry soczewka Fresnela + światło od przodu + PS
      Piotr Talarczyk
      1ds III 1d

Komentarz

• mak100
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 41

Zamieszczone przez piotrek72t
        z góry soczewka Fresnela + światło od przodu + PS
        Gdzies widzialem kiedys, chyba na CB, jak ktos uzywal "nakladki - rury" na lampe, wykonanej z kartonu a w srodku wyscielonej folia aluminiowa.. Sesja byla z kartami do gry..
        Mysle ze najlatwiejszy sposob na uzyskanie takiego efektu snopu swiatla..

Komentarz

• krystian123
          Bywalec
          • 2008
          • 164

jak nie będzie nic w powietrzu to i "snopa" widać nie będzie, jedynie kółko światła na podłodze. a zamiast soczewki wystarczy snoot

Komentarz

• SebaWolf
            Początki nałogu
            • 2006
            • 324

Zamieszczone przez mak100
            Gdzies widzialem kiedys, chyba na CB, jak ktos uzywal "nakladki - rury" na lampe, wykonanej z kartonu a w srodku wyscielonej folia aluminiowa.. Sesja byla z kartami do gry..
            Mysle ze najlatwiejszy sposob na uzyskanie takiego efektu snopu swiatla..
            Mam dwa arkusze czarnego bristolu i też czasem zwijam sobie taką strumiennicę.

Komentarz

• sylwek2k
              Początki nałogu
              • 2009
              • 352

Zamieszczone przez eruditusfaber
              Witam wszystkich,

Mam do was pytanie jak uzyskać efekt widocznych promieni światła w studio?

Chodzi mi o efekt podobny do tego:
              (...)
              PhotoShop, PhotoShop i jeszcze raz PhotoShop.
              Przynajmniej tak powstal efekt na podlinkowanej focie...

Komentarz

• eruditusfaber
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 27

Dzięki za wszystkie pomysły.

Zrobiłem sobie snoot'a, zadbałem o to, aby w promieniu światła były jakieś pyłki/dym/mgła - dużo testów - i stwierdzam, że promień światła jest zbyt rozproszony.

Przydałaby się jakaś soczewka skupiająca światło.
                Myślę, że postaram się poszukać gdzieś obiektywu od rzutnika do slajdów on dobrze skupia światło w konkretnym miejscu i zamontuje go do strumienicy.

Jak efekty okażą się zadowalające to pokażę jakąś fotkę i opiszę dokładnie jak został osiągnięty dany efekt.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły (poza PS'owaniem), to chętnie je przetestuję.

Komentarz

• krystian123
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 164

może ten snoot który zrobiłeś był trochę za krótki dlatego zbyt rozproszone światło uzyskałeś, no i czarny w środku najlepiej jakby był, wtedy nic na boki nie będzie się rozłazić. rzutnik też może okazać się dobrym pomysłem

Komentarz

• Ciboq
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 91

nie wiem może ja jestem laikiem w kwestiach studia ale, czy efektu tego nie da się uzyskać za pomocą dwóch osobnych świateł,a może trzech soft do oświetlenia obiektu, spot z góry, a snop to trzecia lampa + strumienica światło rzucone na tło ?? hmm może nawet górny spot oświetla tło
                    jak na moje oko to przecież widać ze przedmiot znajduje się prawie na skraju obręczy światła, a może poza nim dlatego odbicie jest nienaturalne i skrzywione

ale to tylko moje gdybanie
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    sugestie z dymem i mglą to raczej są nie trafione ale ... to znowu tylko moja opinia jeśli przyłożysz lampę do ściany (tła) to, snop światła rozejdzie się po ścianie rozszerzając się do dołu nie mam racji ??
                    Ostatnio edytowany przez Ciboq; 37437. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• antipasti
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 28

Światło musi się od czegoś odbić, żeby trafić do obiektywu. Więc jeśli masz czyste powietrze to od czego się odbije?

Komentarz

• krystian123
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 164

dokładnie, do tego jeśli skierujesz światło na ścianę nie będziesz miał całego okręgu na podłodze

Komentarz

• Ciboq
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 91

aha rozumiem czyli uzycie dwuch osobnych lamp jest wykluczone

Zamieszczone przez antipasti
                          Światło musi się od czegoś odbić, żeby trafić do obiektywu. Więc jeśli masz czyste powietrze to od czego się odbije?
                          a sciana czy tez tlo, nastepnie powieszchnia na dole z czego one sa zrobione ze nie odbija swiatla tez mi madrosci prawisz

a dzis jak bede mia lwolny czas to sie pobawie i zaprezentuje co mi wyszlo (z tego co dostepne mam pod reka)
                          pozdrawiam

Komentarz

• Ciboq
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 91

nie wydaje sie wam wogule dziwne ze podstawa zatrzymuje swiatlo Spot ale przepuszcza swiatlo Snop czyli chyba jednak PS
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            inzczej odbicie Snop bylo by w druga strone
                            Ostatnio edytowany przez Ciboq; 37437. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• eruditusfaber
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 27

Aby zakończyć temat wstawiam przykładowe zdjęcie jakie udało mi się uzyskać.

Aby osiągnąć taki efekt użyłem:

Oświetlenie:
                              -z góry trochę z tyłu duża czarna tuba (z kartonu) nałożona na lampę,
                              -z prawej z przodu softbox,
                              -z lewej blenda,

Nałożyłem na siebie kilka zdjęć:
                              -para na dole jest z żelazka,
                              -pyłki i promienie to kurz oraz (całkiem ciekawie się sprawdza) mąka,

Całość poprawiona w PS-ie niestety bez tego taki efekt byłby dużo trudniejszy do osiągnięcia.
                              Dobrym sposobem na uzyskanie widocznych promieni jest też bardzo ciemne pomieszczenie, tylko światło z tuby, długi czas naświetlania i sypanie przez cały czas mąki, kurzu, pary, mgły itp. dzięki temu uzyskamy rozmyte pasy światła w snopie.

Komentarz

Pracuję...