X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ciboq
    Coś już napisał
    • 2010
    • 91

hmm sory ale podobieństwo jest raczej minimalne jak dla mnie,
    a skoro poprawiasz zdjęcie psem to nie lepiej sam snop światła tez w nim zrobić i zaoszczędzić sobie tego sypania maka itp

no chyba ze koniecznie chcesz uzyskać ten efekt "ręcznie"

Komentarz

• flankerp
      Uzależniony
      • 2010
      • 636

Wow! Może i niepopdobne, ale efekt jest dużo lepszy!!!
      Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• eruditusfaber
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 27

@Ciboq
        Tamto zdjęcie było tylko inspiracją, nie chciałem go dokładnie skopiować.

Co do PS'a to po prostu staram się zawsze kiedy robię zdjęcia jak najwięcej zrobić w studio, żeby potem mieć jak najmniej pracy przy komputerze.
        Dzięki temu gdybym teraz miał to zrobić jeszcze raz, myślę że jakbym się bardzo postarał to udałoby mi się osiągnąć podobny efekt bez użycia PS'a, a to dla mnie ważne.

Lubię eksperymentować i nie lubię postprodukcji.

Komentarz

• sylwek2k
          Początki nałogu
          • 2009
          • 352

Zamieszczone przez eruditusfaber
          @Ciboq
          Tamto zdjęcie było tylko inspiracją, nie chciałem go dokładnie skopiować.

Co do PS'a to po prostu staram się zawsze kiedy robię zdjęcia jak najwięcej zrobić w studio, żeby potem mieć jak najmniej pracy przy komputerze.
          Dzięki temu gdybym teraz miał to zrobić jeszcze raz, myślę że jakbym się bardzo postarał to udałoby mi się osiągnąć podobny efekt bez użycia PS'a, a to dla mnie ważne.

Lubię eksperymentować i nie lubię postprodukcji.
          Szkoda tylko, ze zrobienie tego w rzeczywistosci + pozniejsze rozsadne polaczenie warstw w 'szopie' zajmuje zdecydowanie wiecej czasu, niz zrobienie widocznej smugi swiatla od razu w 'szopie'

Komentarz

• eruditusfaber
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 27

@sylwek2k

Pewnie masz rację, ale jeśli kiedyś będę chciał uzyskać taki efekt na analogu to PS mi nie pomoże...

A tak zupełnie poważnie, to uwielbiam robić takie eksperymenty i nie lubię pracy w PS.
            Chcę w przyszłości na pytania ludzi "Jak to zrobiłeś? To na pewno fotoszop!" pokazywać im RAW-y.

Komentarz

• sylwek2k
              Początki nałogu
              • 2009
              • 352

Zamieszczone przez eruditusfaber
              Pewnie masz rację, ale jeśli kiedyś będę chciał uzyskać taki efekt na analogu to PS mi nie pomoże...

A tak zupełnie poważnie, to uwielbiam robić takie eksperymenty i nie lubię pracy w PS.
              Chcę w przyszłości na pytania ludzi "Jak to zrobiłeś? To na pewno fotoszop!" pokazywać im RAW-y.
              Gdybys to zrobil na jednym ujeciu i nie potrzebowal PSa do polaczenia, to bym rozumial takie podejscie. Ale czy bedziesz sleczal nad PSem i w nim laczyl kolejne warstwy, czy zrobisz x klatek na analogu i bedziesz je laczyl w ciemni, to na jedno wychodzi. Ani tu, ani tu nie uzyskasz takiego efektu bez fotomanipulacji.

Komentarz

• eruditusfaber
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 27

Ale następnym razem bogatszy o zdobyte doświadczenia będę potrafił zrobić więcej i trzymając się tego po jakimś czasie byłbym może w stanie uzyskać taki efekt na jednym zdjęciu bez żadnej (może poza ogólną) obróbki. Taki jest cel. Uzyskiwać takie efekty bez komputera, bo jeśli zawsze bym się nim wspomagał i nie próbował uzyskać takich efektów w studio to stałbym grafikiem, a nie fotografem.

Komentarz

• sylwek2k
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 352

Ale taki efekt mozna uzyskac w rzeczywistosci - tu jest to tylko kwestia skali.

W makro tego nie uzyskasz, bo nie masz jak panowac nad pylkami/dymem.

Jak ozdoba bedzie wielkosci ~1,5-2 metrow, to zrobisz to bez problemu w rzeczywistosci

Kwestia jeszcze kosztow, ktore jestesmy wstanie poniesc.

Komentarz

Pracuję...