X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Hmmm.. w górach praktycznie nigdy się nie spotkałem z sytuacją żeby warunków nie było (a trochę latek tam chadzam ). Raczej najbardziej zawodzi tu czynnik ludzki :cool:.
    Widocznie jestem jakiś w czepku urodzony

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    ... wtedy pozostają bliskie plany.
    http://img191.imageshack.us/img191/8...bliskiplan.jpg

Czynnik ludzki to i owszem zawodzi, ale jakby nie zawodził to trzeba by przynajmniej mówić o człowieku doskonałym...

Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Piotr_0602
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1075

Zamieszczone przez janmar
      W górach i na morzu :jak nie ma warunków ,to dopiero są warunki
      Niekoniecznie. Jak jesteśmy na szczytach a jest mgła taka, że widać na kilka metrów (albo mniej) to jak tu fotografować? Nie wiem - może w podczerwieni by coś wyszło ale chyba też nie, pewnie i to pasmo mgła pochłonie. Radarem przecież zdjęć nie robimy.

Komentarz

• szambonur
        Uzależniony
        • 2011
        • 712

Ja powiem tak, nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia które sobie na dany dzień wyjścia w góry zaplanowałem. Wszystkie moje foty, zrobione w GÓRACH, a nie zdjęcia gór, są tak na prawdę dziełem przypadku. Właśnie te zdjęcia których się najmniej spodziewałem najbardziej mi się podobają i jestem z nich zadowolony. Trzeba chodzić i szukać tematu. Oczywiście wiedza o tym w jakich porach dnia i roku można wyszukać ciekawy efekt też jest ważna, ale jak ktoś chce to i w słoneczny, bezchmurny dzień i w samo południe fajne zdjęcie wyprodukuje.
        Moje zdjęcia na canon-board.info
        Facebook

Komentarz

• Sebastian72
          • 2011
          • 5

A jeśli mogę to jakiego sprzętu używają koleżanki i koledzy do zdjęć w górach? Mam Sigmę 18-200 i czasem brakuje mi kąta szerokiego

Komentarz

• preinwher
            Początki nałogu
            • 2008
            • 458

Zamieszczone przez Sebastian72
            A jeśli mogę to jakiego sprzętu używają koleżanki i koledzy do zdjęć w górach? Mam Sigmę 18-200 i czasem brakuje mi kąta szerokiego
            Jeżeli chodzi o ogniskowe to najczęściej 17 mm ( szerokie kadry) do zbliżeń wykorzystuję 200 mm. Wszystko na FF. Dlaczego? ponieważ taki zakres posiadam. Nie ma recepty, to zależy co chcesz ująć w kadrze. Jak brakuje szerokości to wniosek nasuwa się sam. Dokupić :-D

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• szambonur
              Uzależniony
              • 2011
              • 712

Nie jest to reguła, ale jakoś tak wychodzi że na podejściach założone mam 17-40, a na grani coś dłuższego np. 70-300
              Moje zdjęcia na canon-board.info
              Facebook

Komentarz

• golek
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 16

Cóż.. pogoda jest albo nie, widoki są albo nie. Wg. mnie dobre warunki zdarzają się dość rzadko. Czasem i przez dwa dni nie ma po co wyciągać aparatu. Czasem przez cały dzień jest pięknie ( głównie zimą przy dużym mrozie). Dlatego ja chodzę w góry i czasem ustrzelę jakieś zdjęcie ( a nie idę w góry BY zrobić jakieś zdjęcie). Jak coś mi się spodoba czy zaciekawi. Nie dźwigam statywu, nie czekam na super warunki, światło ( no czekam, ale raczej do minuty, dwóch ;-) - z prostego powodu. Bo nie dojdę na nocleg tam gdzie dojść tego dnia miałem.
                Przykład z ostatniego weekendu z Tatr. Piękne warunki były przez 2-3 godziny rano po wschodzie słońca i 60 min przez zachodem. Przez resztę dnia duża nieprzejrzystość powietrza, chmury, przepalone chmury.
                rezultaty można zobaczyć na picasie.
                golek
                5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Komentarz

• Sebastian72
                  • 2011
                  • 5

golek piękny masz zbiór tych zdjęć A czym takie zdjęcia z gór robisz? Ja teraz co prawda spodziewam się dziecka tzn moja Żonka i do takich celów jak foto rodzinne szukam obiektywu ale zaciekawiło mnie czym robisz takie fajne zdjęcia. Ja mam od dwóch lat Canona 40D i sigmę 18-200 DC OS. I cały czas się uczę i poznaję aparat

Komentarz

• golek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 16

Zamieszczone przez Sebastian72
                    A czym takie zdjęcia z gór robisz?
                    no to akurat można odróżnić. Jeśli dość szeroko to 17-40 ( ale dość rzadko), jeśli wąsko to 70-200, a cała wielka reszta (80%?) 24-105.

golek

Komentarz

• adam.cooly
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 33

golek te kolorki to wynik założonego dobrego polara ? czy obróbka ?
                      Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Komentarz

• golek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 16

Zamieszczone przez adam.cooly
                        golek te kolorki to wynik założonego dobrego polara ? czy obróbka ?
                        wspomniane kolorki to wynik: dobrego szkła, dobrego polara, niewielkiej obróbki i przede wszystkim odpowiedniego Światła.

Komentarz

• adam.cooly
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 33

no to gratuluję bo zdjęcia jak dla mnie rewelacja, szczególnie góry zachwycają !
                          Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Komentarz

Pracuję...