X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kurczeblade
    Początki nałogu
    • 2012
    • 337

Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Zamieszczone przez e-pic
    Dla Ciebie właśnie jest 5DmkIII Dla innych może wydawać się bezsensowne wydawanie 4 tysi więcej od 6D po to, aby może przy takim spacerku i określonej pogodzie cyknąć psu, kotu czy dziewczynie zdjęcie... no kurde ludzie przy takiej pogodzie nawet kompaktem zrobisz zdjęcie i to niezłe! Ten biedny 6D też może da sobie jakoś radę.
    Ja bym chciał zobaczyć takie zdjęcie kota ze spaceru warte 4000zł
    W przenośni napisałem o tych zwierzątkach, oprócz zdjęć spacerowych odnosi się do zdjęć innej kategorii ... i też to strasznie może przeszkodzić/ograniczyć!
    Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• lysy1980
      Zablokowany
      • 2007
      • 110

A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Zamieszczone przez kurczeblade
        Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, że powinienem wiedzieć do czego mam kupować sprzęt, przeanalizować sobie itp. ...

No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body ...
        A co da inne body? Przyciemni słońce ???
        W takich sytuacjach nakręcasz filtr szary i jedziesz nawet na F1.4.

Zamieszczone przez lysy1980
        A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.
        No proszę Cię. Weź tą sigmę, odpal lampkę na biurku, ustaw F1.4 i zrób zdjęcie z 20cm, będziesz miał ten sam efekt. Pomiędzy 1/4000 i 1/8000 jest 1EV. Dla Ciebie 2/3EV w używalnym ISO ma ogromne znaczenie a w czasie migawki już nie, dziwne.

Zamieszczone przez Lucky Luck
        Bo to jest bezsensowne wydawanie dodatkowo tych 4 tys. .... i dlatego nasz kochany Canon powinien dać w 6d 1/8000,
        Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...
        Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• lysy1980
          Zablokowany
          • 2007
          • 110

Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
          Fajnie nie lampki na biurku tylko w normalny dzień.

Komentarz

• Matsil
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2022

Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
            Ja nie mam, ale Ty masz problem z zauroczeniem się 6D. Jedne argumenty dla Ciebie są dobre a inne już nie, wedle potrzeb.
            Nie wiem w czym problem. To samo zobaczysz porównując zdjęcia z 1/4000 i 1/2000 na swoim 6D, chociażby tej głupiej lampki. Myśleć trochę...
            Zrób dobrze naświetlone zdjęcie tej lampki a później zmień ekspozycję o 1EV.
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: polityka
            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Morfii
              Uzależniony
              • 2010
              • 529

Zamieszczone przez Matsil
              Zawsze można kupić filtr szary za mniej niż 3k pln . Na wszystko znajdzie się tańszy sposób...
              Naprawdę widzisz tylko te różnice??? Dla mnie to jest kpina

Różnic jest znacznie więcej, wszystkie zostały wymienione. Nie ma co powtarzać, bo dla jednych jest to argument, dla innych nie.
              Zostańmy z tym co mamy i idźmy robić zdjęcia, bo ta dyskusja nigdy się nie skończy.
              Ja znam różnicę i dlatego padł wybór właśnie na to body... faktem jest też to że wolę na chwilę obecną te 3tys. przeznaczyć na obiektyw a nie na 5DMKIII... Spokojnie... i 5D MKIII też kiedyś będzie
              filtr szary to też coś, a w tej kwestii bardzo dobre rozwiązanie... ale chyba jeszcze nie każdy wie po co on jest i do czego służy
              było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• BeatX
                PLUS member
                PLUS member
                • 2007
                • 1733

w sloneczny dzien (w pelnym sloncu), nie da sie zrobic zdjecia na przeslonie wiekszej niz f/1.8 przy ISO 100
                chociaz juz i f/1.8 jest mocno naciagane i w zasadzie zachacza o przeswietlenie.
                oczywiscie caly czas mam na mysli operowanie przyslonami dla czasow migawki 1/8000
                ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
                6D vs 5DII okreslilbym tak, ze 6D nadaje sie lepiej do focenia w ciemnych miejscach (wyzsze uzyteczne ISO), a 5DII w jasnych - czyli typowo plener (krotszy czas migawki)

oba wstawione zdjecia maja exif
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: usunięte zdjęcia z komercyjnym znakiem wodnym
                Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Co do mnie, to robiac portrety w sloneczna pogode uzywam polara. Zawsze.

Komentarz

• flankerp
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 636

Czytam to wszystko i się zastanawiam...hmm.. Sigma czy Canon, w pełnym słońcu da dokładnie taki sam efekt.. Ostre cienie...
                    Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? Jeżeli nie masz odpowiednio silnej lampy która skompensuje światło lub ludzi z blendami to efekt i tak będzie nienajlepszy....
                    Nawet Kelby za każdym razem mówi, że najlepsze warunki na udane zdjęcia to bardzo rano albo... bardzo po poludniu Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
                    Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?

PS: Irlandia pod tym względem idealna.. Tutaj nie ma słońca, ciągle chmury Jedyne na co się czeka to na 'okno' między kolejnym deszczem
                    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Zamieszczone przez BeatX
                      ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
                      Ty znowu o tej kreatywności :-) Na za dużo światła jest proste rozwiązanie - filtr szary. Małe to, lekkie, stosunkowo niedrogie, nadające się do każdego szkła i pozwalające uzyskiwać naprawdę kreatywne efekty jeśli zastosować odpowiednio umiejętnie.

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.

Komentarz

• kosdkp
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 374

Któraś z 1-dynek miała 1/16 000.
                          edit : o ta Porwnanie specyfikacji
                          Ostatnio edytowany przez kosdkp; 31603.
                          http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• zoomi
                            Uzależniony
                            • 2012
                            • 551

Zamieszczone przez MC_
                            Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.
                            Dynax 9xi, miałem, fajna

Komentarz

• Lucky Luck
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 170

[QUOTE=Matsil;1163346

Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...[/QUOTE]

Po raz kolejny wyszedłem na malkontenta Wymagać od 6d jakby nie było FF , sprzętu raczej dla bardziej zaawansowanych i kreatywnych

operatorów, mających już pewne wymagania, by miał migawkę przynajmniej nie gorszą /szybkość/ niż niektóre entry level ... faktycznie

mogło Ci braknąć słów ...
                              Ostatnio edytowany przez Lucky Luck; 46089.

Komentarz

• kosio
                                Dopiero zaczyna
                                • 2012
                                • 43

Zamieszczone przez flankerp
                                Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? ............. Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
                                Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?
                                Zwłaszcza jak fotografujesz przyjęcie komunijne pod gołym niebem - wystarczy przecież poprosić gości aby przyszli o 5 rano lub około 20.
                                pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Komentarz

Pracuję...