Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Fotografia ślubną. Wyjście z kościoła. Wychodzimy zmiana iso i nakrecamy filtr szary. Ciekawe. A co ze szkłem 1.2
jesli masz drugi korpus, to mozesz na nim miec przygotowane szklo nie f/1.2 jesli drugiego korpusu nie masz, to za roznice w cenie miedzy 6D a 5D mkIII cos tam spokojnie mozna kupic. takie rozwiazanie wbrew pozorom ma sporo dodatkowych zalet i te plusy moga przyslonic nam minusy
jesli masz drugi korpus, to mozesz na nim miec przygotowane szklo nie f/1.2 jesli drugiego korpusu nie masz, to za roznice w cenie miedzy 6D a 5D mkIII cos tam spokojnie mozna kupic. takie rozwiazanie wbrew pozorom ma sporo dodatkowych zalet i te plusy moga przyslonic nam minusy
No i zawsze można jednak domknąć w takich sytuacjach - klientom zwykle i tak zależy na tym, aby na scenkach rodzajowych w rodzaju rzucanie ryżem, składanie życzeń buzie gości były po prostu wyraźne i ostre, a mniejszy otwór przysłony temu sprzyja :-)
akustyk ale ja nie wiem jakiej ideii ty bronisz ;]
max czas migawki 1/4000 vs. 1/8000 to nie jest cecha aparatu, tylko jego ograniczenie.
cecha aparatu moze byc jego wyglad, waga, pokrycie wizjera, ruchomy lcd, badz uszczelnienia - czyli wszystko to, co nie wplywa na zdjecia.
parametry typu max czas migawki, czulosc ISO itp sa nieodlacznie zwiazane z danymi technicznymi aparatu - i to sa parametry, a nie cecha (bo ich zakres i wartosci wplywaja na zdjecia)
wiec 6D vs. 5DII jest ograniczony o 1EV pod wzgledem mozliwosci focenia w pelnym sloncu przy pomocy jasnych stalek.
filtr ND w czasie repo?
nie wyobrazam sobie, zeby trzymac przy sobie filtr ND na kazdy z moich obiektywow, aby sobie go wkrecic badz wykrecic w zaleznosci od potrzeby - to rozwiazanie jest po prostu absurdalne (mimo iz w teorii wykonywalne)
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez strideer
No i zawsze można jednak domknąć w takich sytuacjach - klientom zwykle i tak zależy na tym, aby na scenkach rodzajowych w rodzaju rzucanie ryżem, składanie życzeń buzie gości były po prostu wyraźne i ostre, a mniejszy otwór przysłony temu sprzyja :-)
no wlasnie chodzi o to ze trzeba domknac, a nie "mozna".
trzeba domknac - bo sprzet ogranicza, i to jest zasadnicza roznica miedzy wolna wola i kreatywnoscia ( ) a koniecznoscia
to czy przymykanie obiektywow jest potrzebne czy nie, to juz nie wnikam - jak kto woli, ale ja nie lubie byc ograniczany przez sprzet czy to sie tyczy pracy AF, czy uzywalnego ISO, czy tez zakresu migawki.
dlatego wybralem 5DIII, bo jest najlepszym kompromisem miedzy w/w zalozeniami a cena
akustyk ale ja nie wiem jakiej ideii ty bronisz ;]
nie bronie, tylko pokazuje jakies tam alternatywne rozwiazanie...
Zamieszczone przez BeatX
max czas migawki 1/4000 vs. 1/8000 to nie jest cecha aparatu, tylko jego ograniczenie w okreslonych sytuacjach zdjeciowych
uzupenilem.. dla mnie osobiscie 1/4000s nie jest zadnym ograniczeniem, bo na kilkadziesiat fot w bazie danych
ten czas wykorzystalem w sumie moze 3 razy. w zadnym wypadku nie bylo to nieodzowne a po prostu wyniklo z sytuacji.
w zwiazku z czym nie uwazam tego za jakiekolwiek ograniczenie dla mnie. bardziej parametr aparatu.
Zamieszczone przez BeatX
cecha aparatu moze byc jego wyglad, waga, pokrycie wizjera, ruchomy lcd, badz uszczelnienia - czyli wszystko to, co nie wplywa na zdjecia.
o widzisz... uchylny ekranik jest dla mnie wlasnie ograniczeniem. jak smigam focic kwiatki to brak uchylnego ekraniku w 5D mkII jest dla mnie
zdecydowanie problemem a nie cecha czy parametrem. z drugiej strony, przy foceniu landszaftow brak tego ekranika nie ma zadnego znaczenia
i staje sie raptem "cecha" aparatu...
ograniczeniem w korpusach EOS jest dla mnie od lat idiotyczne rozwiazanie MLU. bo to mnie sumarycznie w ciagu roku mnostwo czasu kosztuje
i do tego zmarnowane foty. dla kogos innego nie tylko nie bedzie to ograniczenie, bo wiekszosc kotleciarzy nawet nie wie do czego MLU sluzy
koniec koncow wszystko rozbija sie o zastosowania, wiec nie zawsze da sie generalizowac co jest ograniczeniem co nie.
max czas migawki 1/4000 vs. 1/8000 to nie jest cecha aparatu, tylko jego ograniczenie.
parametry typu max czas migawki, czulosc ISO itp sa nieodlacznie zwiazane z danymi technicznymi aparatu - i to sa parametry, a nie cecha (bo ich zakres i wartosci wplywaja na zdjecia)
Sam sobie przeczysz w tym momencie - bo na przykład 97% a 100% pokrycia wizjera może mieć dla kogoś takie samo znaczenie, jak dla Ciebie ten jeden stop więcej na migawce. Podobnie uszczelnienia - bo a nuż ktoś chce pracować sprzętem w dżungli. I tak dalej. Mam osobiście takie wrażenie, że cechujesz się skłonnością do upychania takich różnych elementów w szufladki i kiedy już w nie wpadną, to trudno im stamtąd wyjść. Idąc dalej, jak już masz wszystko porozkładane po półkach, to domagasz się od świata by wszyscy inni posługiwali się Twoim porządkiem. A sprawa jest prosta przecież - jeżeli cecha pod nazwą migawka 1/8000 jest dla Ciebie warta różnicy w cenie między 6D i 5D to nie ma problemu żebyś za nią zapłacił. Miej jednak na uwadze, że są ludzie, którzy bardziej skorzystają z mniejszej wagi 6D, centralnego punktu AF o czułości niedostępnej w żadnym innym sprzęcie, wbudowanego Wi-Fi, GPS, etc. Idąc w tę stronę należy uznać to kłopotliwe dla Ciebie 1/4000 mimo wszystko za cechę aparatu, a nie jego wadę. Nie lubię analogii motoryzacyjnych, ale tutaj takie same się cisną - jakbyś porównywał takie Gallardo to Aventadora to oba zawiozą Cię szybciej i z klasą, ale czy faktycznie wadą, czy cechą tego pierwszego będzie nieco słabszy silnik? W ogóle mam wrażenie, że sporo osób, które kupiły już 5D za 11-12 tysięcy teraz muszą się mentalnie gryźć ze świadomością istnienia 6D - aparatu dającego taki sam, jeśli nie lepszy obrazek, nieco innego i na pewno tańszego - i w taki właśnie sposób odreagowują na forach i pewnie w innych miejscach.
Zamieszczone przez BeatX
filtr ND w czasie repo?
nie wyobrazam sobie, zeby trzymac przy sobie filtr ND na kazdy z moich obiektywow, aby sobie go wkrecic badz wykrecic w zaleznosci od potrzeby - to rozwiazanie jest po prostu absurdalne (mimo iz w teorii wykonywalne)
Jak jesteś jedną z tych osób, które nakręcają UV-ki, to nie powinieneś mieć też problemu z nakręceniem ND 0.3. W praktyce, przy możliwościach obecnych matryc, musiałbyś go ściągać chyba tylko do robienia zdjęć w świetle świec w pomieszczeniach pokrytych ciemnym drewnem.
staram sie nie przekraczac ISO6400 ;]
dobra, dyskusja zmierza w dziwna strone, udowadnianiu jeden drugiemu czy 1/8000 jest potrzebna, czy nie - albo czy da sie robic zdjecia bez 1/8000 czy nie.
jasne ze sie da - co nie zmienia faktu, ze jezeli sa puszki pozwalajace na uzyskanie czasow 1/8000 - to aparaty z max 1/4000 maja ten parametr gorszy i juz ;] (w moim odczuciu, ograniczajacy - w twoim nie, i mozemy tak sobie dyskutowac do rana) ;]
mam tendencje do szufladkowania i segregowania - jak najbardziej, ot taka moja cecha i natura
staram sie patrzec na rzeczy obiektywnie, ale jak widac roznie to wychodzi - ale naprawde sie staram i ciagle to w sobiei cwicze, dlatego np. bardzo lubie dyskutowac na forach internetowych gdzie nikt nikomu nie przerywa, nie krzyczy itp
ale zaowaz, ze z kolei ty masz tendencje do racjonalizowania wszystkiego
tego typu rozumowaniem mozna wszystko podwazyc, wszystkiemu zaprzeczyc i wszystko zanegowac.
czas 1/4000 vs. 1/8000 nie jest ograniczeniem, tylko cecha..
.. to jest takie same patrzenie na istote rzeczy, jak np. mowienie ze seryjny zabojca jest niewinny, bo urodzil sie "czysty" tylko przez ojca alkoholika, tudziez przez srodowisko stal sie sadysta-psychopata
fakt jest faktem, a racjonalne i filozoficzne rozpatrzenie takiego zagadnienia na czynniki pierwsze doprowadza do wniosku, w zasadzie absurdalnego.
ja swoje argumenty podalem, czemu widze dane techniczne urzadzenia wplywajace na efekt finalny jego pracy w formie parametrow.
napisalem rowniez czym sa dla mnie cechy urzadzenia.
ty widzisz inaczej, spoko brachu - fajnie ze masz inne zdanie, bo przez to swiat jest ciekawszy
ale wchodzimy juz w teologie fotograficzne, z ktorych dyskusji wyleczylem sie dawno temu, dlatego z mojej strony pass
koniec koncem w zasadzie i tak tylko my dwaj (+ akustyk) dyskutujemy sobie, a dziesiatki, badz setki anonimowych czytelnikow tego watku wybierze aparat po swojemu, kierujac sie pewnie przede wszystkim cena a nie czasami migawki
6D to aparat amatorski. Nie musi mieć możliwości robienia zdjęć w każdych warunkach. Ma uproszczoną migawkę - jeśli ktoś potrzebuje aparatu do zastosowań komercyjnych musi kupić coś bardziej zaawansowanego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
mam tendencje do szufladkowania i segregowania - jak najbardziej, ot taka moja cecha i natura
staram sie patrzec na rzeczy obiektywnie, ale jak widac roznie to wychod[][zi
No właśnie nie do końca obiektywnie - sprzeczności w Twoim rozumowaniu wykazałem Ci powyżej, na podobne rzeczy zwrócił uwagę akustyk. Migawka 1/4000 czy 1/8000 to jest cecha. Wizjer 97% czy 100% to również cecha. Podobnie odchylany monitor, etc. Wadą w kontekście aparatów byłoby coś, co uniemożliwia wykorzystanie urządzenia do przeznaczonego zadania - zacięty spust migawki, uszkodzony układ zasilania, dziabnięta matryca, etc.. Migawka 1/4000 nie jest wadą, a w tych rzadkich warunkach, kiedy potrzebny byłby czas krótszy, są liczne sposoby ominięcia tej przeszkody - do tego jak najbardziej "kreatywne" :-) "Wadą" może być również coś, co Tobie konkretnie uniemożliwia zrobienie zdjęcia - bo musisz mieć koniecznie f/1.2 i chcesz klepnąć fotkę w słoneczny dzień. Na to w pełni zgoda, tyle że wówczas taka wada traci znamiona obiektywizmu, które starasz się utrzymać :-)
ehh.. ja swoje - ty swoje.
no i swoim wpisem zmusiles mnie do zajecia stanowiska, a mial byc pass z mojej strony
przeciez napisalem ze patrzenie na 6D jakby byl jedynym aparatem na swiecie, to rzeczywiscie 1/4000 to cecha
ale w zestawieniu "versus" np. 5DII to parametr 1/4000 vs 1/8000 jest ograniczeniem - w tym rozumieniu , imho wada
ja nie wiem nad czym tu debatowac
tak z ciekawosci.. dla ciebie brak stabilizowanej matrycy, brak wbudowanej lampy blyskowej, badz brak ruchomego LCD to wada, czy cecha aparatu?
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez KUBAwo
Ale wada bądź zaleta to właśnie cechy
no tak, tutaj pelna zgoda.
jednak my dyskutujemy czy dany parametr okreslonego aparatu jest wada, czy tez nie.
wychodzi na to, ze np. samochod ktory pali wiecej od innego /podobnego typu/ to to nie jest jego wada, a cecha? o_O
ehh
no tak, tutaj pelna zgoda.
jednak my dyskutujemy czy dany parametr jest wada, czy tez nie - okreslonego urzadzenia.
wychodzi na to, ze np. samochod ktory pali wiecej to to nie jest wada, a cecha? o_O (skoro sa samochody o bardziej ekologicznym spalaniu)
Teoretycznie bo każda wada i zaleta jest cechą
Większe spalanie samochodu jest cechą ujemną czyli wadą, cechą dodatnią w tym przypadku byłoby niskie spalanie i byłaby to zaleta
W teoretycznym rozumieniu porównując aparaty z czasami 1/4000 i 1/8000 śmiało możemy wartościować cechy bo mamy bezpośrednie porównanie
Praktycznie jest tak, żę wartościujemy cechy również subiektywnie w odniesieniu do naszych potrzeb dlatego coś co dla kogos jest przydatne będzie zaletą a dla drugiego nie i może nawet być wadą - po prostu inny punkt odniesienia
tak z ciekawosci.. dla ciebie brak stabilizowanej matrycy, brak wbudowanej lampy blyskowej, badz brak ruchomego LCD to wada, czy cecha aparatu?
Cechy, właściwości - do tego w moim odczuciu takie w większości pożądane, ale to już jest ten czynnik subiektywny :-)
Wracając do konkretnego przykładu - mi brak czasu 1/4000 sekundy w 6D nie robi różnicy. Fakt - w tym jednym punkcie aparat ten jest słabszy od 5D Mark II, ale we wszystkich pozostałych przewyższa akurat ten model. Co do 5D Mark III to oczywiście, że ten aparat jest w większości lepiej doposażonym urządzeniem niż 6D, ale jest też sporo droższy, a w moich zastosowaniach (oraz w zastosowaniach, do których 6D został przeznaczony i zaprojektowany przez producenta) dopłacanie do lepszego aparatu jest bezzasadne.
Co do słownictwa, to najlepiej sięgnąć do źródła - niech to będzie SJP PWN. Wada to w stosownym znaczeniu «brak, uszkodzenie obniżające wartość jakiegoś przedmiotu; defekt, usterka», natomiast cecha to «element odróżniający lub charakteryzujący istoty żywe lub przedmioty, ich czynności i stany oraz zjawiska». W myśl tych definicji można starać się dowieść, że wadą 6D względem 5D jest brak migawki 1/8000, tyle że miałoby to sens, gdyby do 6D przełożono migawkę z 5D i w jakiś sposób uległaby ona uszkodzeniu uniemożliwiającym użycie skrajnych czasów ekspozycji. Z tego co wiemy, migawka w 6D to nie są wybrakowane podzespoły z 5D tylko jakaś nowa, zapewne uproszczona konstrukcja, która ma takie a nie inne cechy. Wydaje mi się, że w tym miejscu powinniśmy zakończyć ten podwątek co jest wadą, a co cechą (znaczeniowo) bo akurat tutaj sprawa jest jasna.
No dobra, ale te nazewnictwo ktore teraz podales jest w sprzecznosci z nazewnictwem ktore powszechnie sie utarlo w swiatku fotograficznym.
Przyklad: Test Canon EOS 6D - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
(wady - zalety)
Nawet jezeli masz racje, to takie kombinowanie z okreslaniem rzeczy wprowadza tylko zamieszanie.. czego najlepszym efektem jest nasza dysputa ;]
Skoro utarlo sie ze jezeli w sprzecie czegos jest "mniej" (w pojeciu "gorszy" parametr), albo jest w jakims aspekcie "slabsze" vs. podobne urzadzenie w podobnym przedziale cenowym (5DII), to popularnie nazywa sie to wada
W ten sposob kierujac sie ogolnym trendem w okreslaniu wlasciwosci sprzetu, skupia sie na samej istocie zagadnienia - a nie wnikaniu czy jest ono "złem czy dobrem".
Komentarz