X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Naturalne kolory

1.
    Nie ma czegoś takiego jak "kolory naturalne", każdy z nas widzi świat trochę inaczej.
    Główny podział to kobiety i mężczyźni oraz młodzi i starsi
    Gorzej od ludzi (w dzień) mają np. psy bo widzą tylko pasmo od zielonego do żółtego, reszta to szare.
    Ale w nocy ludzie kolorów nie widzą a psy nadal odróżniają żółte od zielonego.

2.
    Mam sporo lat, wróciłem z wycieczki. Gdybym wcześniej zobaczył na zdjęciu takie kolory jak tam widziałem o wschodzie słońca nad Grand Canyon to uznałbym to za nieporozumienie.

3.
    Bardzo dużo uwagi i troski wymaga uzyskanie takich samych kolorów "jak w naturze" na monitorach ( naraz ("jednocześnie") różnych bo ktoś inny obrabia a inni oglądają) oraz na wydrukach (różnych, bo domowe, plujki, laserowe, laby itd.).
    Znam teorię, kilka razy podchodziłem do praktycznego zastosowania....i padłem.
    Mam tablicę kolorów (ColorChecker), zrobiłem jej zdjęcie, wydrukowałem na swojej plujce i w labie.
    I dokonuję, przez porównanie tablicy, ekranu i wydruku, drobnych korekcji gdy zależy mi na "wierności"

4.
    Na początku oddawałem sprawę "w ręce" programów do obróbki, np. w PS jest Auto-kolor, Auto-tony które pozwalają usunąć "grube" błędy

5.
    Ingerencja w kolor jest, dla dużej części zajmujących się fotografią, elementem twórczym służącym do np. maskowania, wyciągnięcia, podkreślenia itd. Dla mnie tkwi tutaj główny dylemat jak daleko można się posunąć aby w tej ingerencji osiągnąć to co się chce ale by nie "przećpać"

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Da__FreaK
      Początki nałogu
      • 2009
      • 449

Ja ciągle próbuje osiagnać takie żywe, naturalne niemal perełkowe kolory jak np u tego gościa Blog | Manuel Lopez | Freelance Photojournalist ale za cholere nie potrafie ;-/ Nie widze tu żadnej magi FF ..Mam 5D1 i pomimo obrobki na warstwach, moje kolory są dalece od gościa z linku...Obrabiam w CS i ACR

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Zamieszczone przez Da__FreaK
        Ja ciągle próbuje osiagnać takie żywe, naturalne niemal perełkowe kolory jak np u tego gościa Blog | Manuel Lopez | Freelance Photojournalist ale za cholere nie potrafie ;-/ Nie widze tu żadnej magi FF ..Mam 5D1 i pomimo obrobki na warstwach, moje kolory są dalece od gościa z linku...Obrabiam w CS i ACR
        Może są takie naturalne bo z N.

Komentarz

• Da__FreaK
          Początki nałogu
          • 2009
          • 449

A wiesz, ze coraz częściej sie zastanawiam nad przesiadką na N ? Poki co najprędzej D3 ..ale co ze szklarnia ...?! ( 24L II , 85 1,8 , 135 ) Ech..
          Mam wrażenie ze Canon ciągle goni Nikona. Czytając testy puszek repo ze stajni N mam wrażenie ze C jest daleko z tyłu - przykład z AF 1d3 ( walcze z nim )..
          Hmm,.. z chęcia bym pomacał takiego D3

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

Zamieszczone przez Da__FreaK
            A wiesz, ze coraz częściej sie zastanawiam nad przesiadką na N ? Poki co najprędzej D3 ..ale co ze szklarnia ...?! ( 24L II , 85 1,8 , 135 ) Ech..
            Mam wrażenie ze Canon ciągle goni Nikona. Czytając testy puszek repo ze stajni N mam wrażenie ze C jest daleko z tyłu - przykład z AF 1d3 ( walcze z nim )..
            Hmm,.. z chęcia bym pomacał takiego D3
            Kiedyś również nosiłem się z takim zamiarem, przypadek sprawił , że zostałem w C. i obecnie już nie mam takich ciągot do zmiany systemu, wyznaję zasadę, że jak masz zrobić dobre zdjęcie to system jest w zasadzie nieważny.
            Szkła w C. jak zauważyłeś jednak przeważają.

Komentarz

• Da__FreaK
              Początki nałogu
              • 2009
              • 449

Szkła canonowskie w moim przekonaniu są eleganckie Jak widać, to raczej kwestia niedoskonałości obróbki, a co za tym idzie, efekty póki co są mało zadowalające ...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez koraf
                Może są takie naturalne bo z N.
                No szczególnie te różowiutkie twarze niezwykle korzystnie się prezentują .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...