X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2277

Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Zamieszczone przez Eberloth
    Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
    No właśnie! Albo przechodzić będzie sędzia jakiś i zajuma wszystko w okolicy i szlag trafi rozważania.

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2709

Albo będzie stała ławeczka i przeleci samolot z dziećmi.
      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
      Ja
      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
      Konfucjusz

Komentarz

• jaś
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 2601

Zamieszczone przez 7four
        A pokaż całe zdjęcia.
        po co konkretnie? przecież chcesz porównać jak dwie ogniskowe odwzorowują przestrzeń tak widac lepiej.

uważasz że obcinanie nozyczkami zdjęcia albo w ps zmienia perspektywę? poważnie?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
        Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi...

Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
        muszą mieć jeszcze inne odwzorowania z tego co pamiętam to ryba ciamcianga jest nietypowa ale która to nie pamiętam (pełnoklatkowa czy apsc) więc nie powiem do którego ciamcianga co dobrać

e tam przecież mówimy o sztuce

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Eberloth
        Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
        pełna zgoda ale to już ajnsztajn wydedukował, a my na razie omawiamy fotografię klasyczną bez efektów relatywistycznych - do tego dojdziemy ale pozwólmy innym najpierw przyswoić fakty podstawowe

bez żartów panowie - było ciągle że alejka się inaczej odwzoruje na różnych ogniskowych, że będzie inny efekt 3D - sprawdziłem zrobiłem zdjęcia alejki bo pomyślałem że może drzewa jakoś wpływają na przestrzeń, może się przestrzeń skompresuje albo rozciągnie w alejce - ale nic takiego nie obserwuję, innego efektu 3D też nie obserwuję - zieleń widzę - może szkła innych firm dają jakieś niestandardowe efekty mogę sprawdzić jeszcze nikona bo mam takie topowe i supernowoczesne bezlustro nikona tak nowoczesne że nawet wężyka nie podepniesz ogólnie to sprawa jest poważna nie należy się śmiać tylko dalej eksplorowac temat .
        Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
        Jestem szumofobem
        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• 7four
          Uzależniony
          • 2009
          • 850

Zamieszczone przez jaś
          po co konkretnie?
          Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Zamieszczone przez 7four
            Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
            ale ja nic nie łączę patrzę jak szkło odwzorowuje przestrzeń, żeby porównać muszę porównać tą samą przestrzeń - efekt ta sama przestrzeń jest odwzorowana tak samo i nie ma innego wrażenia 3D

nie chcę być nudny więc może powiedz czy uważasz że obcinając zdjęcie nożyczkami zmieniam perspektywę? i bedę miał jasność, jeśli widzisz na zdjęciach coś innego to po prostu pokaż zdjęcia może ja tez zobaczę ale najpierw o tej perspektywie i nożyczkach proszę
            Jestem szumofobem
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• 7four
              Uzależniony
              • 2009
              • 850

Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez 7four
                Ok, to nie są zdjęcia robione tymi ogniskowymi co opisałeś. Udowodnij teraz że jest inaczej.
                w ten sposób to się możemy bawić do końca swiata lub jeden dzień dłużej - jeśli uważasz że kłamię to będziesz musiał zrobić zdjęcia i sprawdzic sam - zrób zdjęcia wstaw na forum pokaż że jest inaczej skoro jest (ale jak chcesz się bawić to mam rawy z exifem, jpegi z exifem - mogę zawsze mogę komuś wysłać - wybierz kogoś z tych trzech ostatnich użytkowników w wątku - jak będzie miał ochotę to mu wyślę mailem i on potwierdzi czy te zdjęcia to te zdjęcia)

co ze zmianą perspektywy przez obcięcie zdjęcia nożyczkami ? bo nadal nie wiem czy to zmienia perspektywe czy nie zmienia?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tomfoot
                Przecież te zdjęcia są kompletnie inne. Wszak panta rhei, więc nie można zrobić dwóch identycznych zdjęć. Proponuję zatem w dalszych rozważaniach ująć i czwarty wymiar czasu. I spojrzeć na to z takiej perspektywy.
                zasadniczo to masz rację bo uwierzyłem że 24-105 jest parafokalny lub prawie parafokalny ale prawie robi dużą różnicę w obrazku i w kasie też - na szczęście na forum tego nie widać.
                Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                Jestem szumofobem

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2709

Zamieszczone przez 7four
                  Po takim wpisie zostaje zaproponować Ci założenie strony o "Perspektywicznej teorii spiskowej".
                  Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                  Ja
                  Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                  Konfucjusz

Komentarz

• 7four
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 850

Jakie to typowe A wystarczy wrzucić oryginalne zdjęcia, ale ich nie zobaczymy. Ktoś kto zadał sobie trudu z tak precyzyjnym kadrowaniem, teraz już czasu nie znajdzie, czy się mylę ?

--- Kolejny post ---

Internet przestanie działać, awaria dysku, karty, komputera. Urodziny cioci.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
                    Po takim wpisie zostaje zaproponować Ci założenie strony o "Perspektywicznej teorii spiskowej".
                    Tylko podziel się rzetelnymi materiałami. A nie "mam ale nie dam", czy "zrób sobie sam".

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

Zamieszczone przez 7four
                      Jakie to typowe A wystarczy wrzucić oryginalne zdjęcia, ale ich nie zobaczymy. Ktoś kto zadał sobie trudu z tak precyzyjnym kadrowaniem, teraz już czasu nie znajdzie, czy się mylę ?

--- Kolejny post ---

Internet przestanie działać, awaria dysku, karty, komputera. Urodziny cioci.

--- Kolejny post ---

Tylko podziel się rzetelnymi materiałami. A nie "mam ale nie dam", czy "zrób sobie sam".
                      następnym razem robię film dokumentujący i postaram się o notarialne poświadczenie zdjęć.

wybierz kogoś może być leon007

zdjęcia nikogo nie przekonają (one nie mają znaczenia liczy się tylko wewnętrzne przekonanie a zdjęcia jak nie pasują to tym gorzej dla zdjęć), do dzisiaj są ludzie twierdzący że ziemia jest płaska pomimo wielu zdjęć z orbity - i masz rację trochę czasu mi to zabrało.
                      Jestem szumofobem

Komentarz

• 7four
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 850

Ja "Twoich" dowodów nie muszę udowadniać. Wystarczy mi już "Twoje" podejście. Udowodniłeś "coś" czego nie chcesz już "potwierdzić". Tyle w temacie.

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

no i tym sposobem wróciliśmy do swoich stanowisk (znaczy ja do niczego nie wracałem) to również internetowy standard, wiedziałem że zdjęcia nikogo nie przekonają - jeśli fakty nie pasują do wyznawanej teorii to tym gorzej dla faktów - napiszę jeszcze raz to co napisałem w poście ze zdjęciami jak ktoś widzi inne odwzorowanie rzeczywistości czy inny efekt 3D na zdjęciach robionych różną ogniskową z tego samego miejsca to niech to pokaże na zdjęciach - i to by było na tyle - chwilowo spadam bo co prawda nie imieniny i nie cioci ale impreza (kolejna) się szykuje i z okazji wczorajszego święta wszystkim janom dobrego światła życzę.
                          Jestem szumofobem

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2277

Przecież to chyba oczywiste, ze zmiana ogniskowej przy braku zmiany pozycji fotografującego nie zmieni perspektywy?

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4283

Z tego samego miejsca, różne ogniskowe.

patrząc na całe zdjęcia :
                              - masz wrażenie różnej głębi, różnej odległości do lasu ? (definicja perspektywy)
                              - widzisz że w różny sposób przedstawiają przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu ? (definicja perspektywy)

Nie że wytniesz, pomalujesz, podejdziesz.
                              Patrzysz jak obiektyw o dane ogniskowej przedstawił przestrzeń na dwuwymiarowym zdjęciu.

I gdy tam stałem, to na żadnym zdjęciu nie wygląda tak jak "gołym" okiem.
                              A oko ma kat widzenie prawie 180 stopni, więcej niż obiektyw 16mm.
                              Wyglądało jak "pomiędzy" obiektywami 35mm a 75mm

jp
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2277

Perspektywa się nie zmieniła. To Ty dokonałeś przycięcia widzianego obrazu zmieniając ogniskową.

Komentarz

Pracuję...