X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Prawidłowe naświetlanie.

Odpowiedz na tak postawione pytanie jest raczej prosta.
    prawidlowym jest takie naswietlenie , ktore pozwoli caly zakres tonalny sceny przekazac na urzadzeniu wyjscia.
    jesli zakres tonalny sceny miesci sie w zakresie tonalnym matrycy wowczas wiekszych problemow nie ma.
    Gdyby zakres tonalny matryc wynosil np. 100 EV , wowczas swiatlomierz nie bylby potrzebny.

Poniewaz zakres tonalny sceny czesto jest szerszy od zakresu tonalnego matrycy , fotograf musi zadecydowac jaka technike zastosowac aby zarejestrowac w sumie caly zakres tonalny sceny , lub tylko pewna czesc , ktora dla niego jest istotna. Dopasowania do calosci lub odpowiedniego zakresu sceny mozna dokonac m.inn. za pomoca swiatlomierza.
    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• marcin_g
      Coś już napisał
      • 2014
      • 73

Zastanawia mnie jedno na tym forum. Wszyscy z tzw. elity forum, mogą obrażać mnie czy innych użytkowników, ale już użytkownicy nie mogą na tych frajerów powiedzieć nic złego. W****ia mnie taki system.
      5D mkII, 6D, Canon 24-70mm f2.8, 50mm f1.4, 85mm f1.8, Tamron 70-200mm f2.8 VC, Sigma 35mm f/1.4

Komentarz

• cobalt
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1513

Zamieszczone przez Merde
        ... Na to pytanie nie ma odpowiedzi, bo to zależy od kilku czynników, np. od świata, tematu zdjęcia, zamysłu fotografa itp.
        Dla aparatu prawidłowa ekspozycja będzie wtedy, kiedy wskazówka światłomierza pokaże zero. Ale czy tak będzie w rzeczywistości? W wielu przypadkach - owszem. Ale nie we wszystkich.
        Ten sam kadr, powiedzmy jakiś widoczek na miasto, różne pory dnia - histogram na zdjęciu nocnym będzie wyglądał inaczej niż na zdjęciu w samo południe....
        Dokładnie.
        Wszystko zależy od tego co chcemy pokazać w kadrze:
        Przykład pierwszy - wrona na śniegu. I jak tu pokazać dobrze szczegóły pojedynczego pióra. Czy wtedy wskazówka jest na zero?
        Przykład drugi - osoba stojąca w ciemnej bramie, światło pada tylko na fragnent drzwi i twarzy. Możemy to pokazać na 2 sposoby.
        - dobrze naświetlona twarz i reszta kadru niedoświetlona, ale tu akurat zależy nam tylko na modelce. W zależności od sposobu pomiaru światła - dla punktowego będzie na zero, dla wielosegmentowego już na minus.
        - całość naświetlona zgodnie z pomiarem wielosegmentowym. Widzimy dobrze oświetloną modelkę i pojedyncze deski w drzwiach, ale nie ma już tej cziemnej tajemniczości jak przy niedoświetlonym kadrze.
        Przykład trzeci - z hali sportowej. Zawodnicy walczący o piłkę na tle zapalonych band reklamowych. Pomiar skupiony będzie OK, ale mogą pojawić się przepały w reklamie. Z dwojga złego wolę zniwelować cienie na twarzach sportowców.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marcin_g
        Zastanawia mnie jedno na tym forum. Wszyscy z tzw. elity forum, mogą obrażać mnie czy innych użytkowników, ale już użytkownicy nie mogą na tych frajerów powiedzieć nic złego. W****ia mnie taki system.
        Spoko bez nerwów. Ucz się i lej betonem na frustratów .
        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez piast9
          ^^ Podam kontrprzykład z wikipedii. Uważasz, że poniższe zdjęcie jest źle naświetlone?

Nie ma recepty na dobre naświetlenie. Tak samo jak nie ma definicji dobrego zdjęcia. Ekspozycja to jest sprawa subiektywna i słabo określona. Świadomie teraz przesadzam ale jestem zdania, że przypisanie dobrej ekspozycji braku przepałów jest w podobnym tonie do stwierdzenia, że dobra kompozycja to jest taka, że stopy ani ręce nie są obcięte przez brzeg kadru.
          to nie jest przyklad naswietlenia - prawidlowego lub nie -lecz przyklad obrobki.
          w analogu latwiej bylo osiagnac high key przez obfite naswietlenie i lekkie przewolanie negatywu , nastepnie twarde powiekszenie.
          w cyfrze taki efekt dostajesz z kazdego zjecia.
          na podstawie tego zdjecia nic nie wnosimy o naswietleniu , moglo byc nawet niedoswietlone

tonowi o jasnosci 1 mozna przypisac przez obrobke np 251.
          naswietlenie jest jeszcze przed , zanim raw trafi do kompa , a wlasciwei zanim zostanie w ogole zapisany.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Bardzo proszę o nie zaśmiecanie wątku i powrót do tematu.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Zamieszczone przez Bechamot

tonowi o jasnosci 1 mozna przypisac przez obrobke np 251.
              .
              bardziej dla zabawy

takie zdjecie wisi w sieci ( nie wiem kto jest autorem)

Młoda Elizabeth Taylor, portret - tapeta na Tapetyczne.pl

i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niz 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.

high key:

low key:

dobre naswietlenie to bedzie takie , ktore pozwoli zapisac mozliwie najwiecej informacji n.t. fotografowanej sceny.
              jesli mamy zapisane te dane w formie cyfrowej , wszystko inne pozniej jest obrobka - mozna robic co sie chce.
              kapitalna cecha fotografii cyfrowej , w przeciwienstwie do analogowej - obrobka jest odwracalna .
              Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .

Komentarz

• eska
                Bywalec
                • 2013
                • 135

Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.
                A

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

Zamieszczone przez eska
                  Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.
                  kompozycja nie ma nic wspolnego do prawidlowego naswietlenia.
                  obrobka nie zastepuje fotografowania , jest dalszym ciagiem , nastepnym krokiem
                  najpierw fotografujesz , potem wyliczasz obraz.
                  tak dobrze fotografowac jak sie da i tak dobrze obrabiac jak sie da.

Komentarz

• eska
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 135

Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
                    Najpierw to wymyślam co chcę i jak chcę sfotografować, później to fotografuję a jeszcze później obrabiam. Ale to ja.
                    A

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

Zamieszczone przez eska
                      Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
                      .
                      NIe , nie ma . nie myl naswietlenia z oswietleniem
                      .
                      naswietlac nalezy zawsze prawidlowo , dla kazdej kompozycji , niezaleznie jaka by byla.

czyzbys uwazal , ze pewne kompozycje mozna oswietlac prowidlowo inne mniej ?

naswietlasz prawidlowo , czyli dobrze - na etapie fotografowania.
                      prawidlowo , to nie znaczy zawsze tak samo.
                      Jesli masz naswietlony material , to potem przychodzi etap obrobki.
                      Im lepiej naswietlony , czyli wiecej informacji zapisanych , tym masz wiecej mozliwosci interpretacyjnych w dalszej obrobce.

Komentarz

• eska
                        Bywalec
                        • 2013
                        • 135

Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.
                        A

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

Zamieszczone przez eska
                          Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.
                          ???? - chyba mylisz mnie z kims innym .

temat watku brzmi " prawidlowe naswietlenie"
                          nie uzyto slowa" expozycja"

w fotografii " expozycja " jest synonimem " naswietlenie ". Nie ma potrzeby dyskutowac nad znaczniem pojecia " expozycja " , gdyz to niczego nie zmienia.
                          w sieci istnieje wiele wyjasnien , wszystkie prowadza do tego samego
                          np
                          Ekspozycja - Przysłona, Czas migawki (czas naświetlania), ISO.

a zapewne polskie " ekspozycja" wzielo sie z angielskiego " Exposure" , " Exposure Value"

Komentarz

• eska
                            Bywalec
                            • 2013
                            • 135

Oczywiście chodziło mi o kompozycję a nie ekspozycję. Ale dzięki za wykład.
                            A

Komentarz

• RobertON
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2190

i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niż 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.
                              Zapewne trzeba jednak popracować więcej aniżeli pięć minut, a może użyć innego przykładu.

Żadna z tych propozycji, ani na jasno, ani na ciemno - mnie nie przypadła do gustu. Ale ja tylko jestem zwykłym amatorem i na wielu rzeczach mogę się nie znać.

Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .
                              A tak w uproszczeniu, to jak ?

Rozumiem, że mniej więcej tak - aby nie było zbytnich prześwietleń, ani nie było niedoświetleń.

Uzyskanie szczegółów z cienia skutkuje szumem, a z przepalonych miejsc niczego nie da się uzyskać, chyba, że taki był zamysł fotografa.

Pomijam kwestię kompozycji, bo to jest inna sprawa, co na zdjęciu ma być przedstawione.
                              Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                              https://500px.com/robowert26

Komentarz

• dzidofon
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 280

Zamieszczone przez marcin_g
                                A w którym miejscu ktoś Cię obraził? Zadajesz pytanie typu "mamy kolor niebieski i zielony, który z nich jest bardziej czarny?" i dziwisz się że ktoś (MZ zupełnie normalnie) zwraca Ci uwagę? Ja również uważam, że Twoje pytanie nie ma większego sensu, ponieważ nie ma na nie odpowiedzi :-). Tylko od fotografującego zależy, jak bardzo chce kadr naświetlić/niedoświetlić.
                                Podobnie można zapytać "jaka temperatura wody jest optymalna do kąpieli?" ;-)). Zapytaj o to morsa i zmarzlaka, zobaczysz co Ci odpowiedzą ;-)
                                Pozdrawiam
                                300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

Pracuję...