X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Coronado
    Początki nałogu
    • 2005
    • 291

Zamieszczone przez Pikczer
    Postanowilem zalozyc watek dla tych, co faktycznie nie uzywaja Photoshopa do obrabiania swoich zdjec. I choc jest to sprzeczne z ideą cyfrową, to moze znajda sie tacy, co faktycznie zawierzyli wylacznie swojemu talentowi fotograficznemu, a nie graficznemu, pomimo tego, iz uzywaja lustrzanek cyfrowych.
    To jest sprzecznosc sama w sobie i sam to piszesz. Ktos kto powaznie traktuje fotografie cyfrowa wie doskonale, ze wymaga ona cyfrowej obrobki. Nie mowie tutaj o podkrecaniu kolorow czy naprawianiu tego co niewiedza fotografa zepsula. Perfekcyjnym przykladem jest tutaj naprawianie wad fotografii cyfrowej. Canonowski filtr low-pass (unikanie moiry) robi swietna robote (ponoc najlepszy algorytm jaki istnieje) ale niestety zamydla obraz. Jezeli wiec kupujesz szkla klasy L i pozniej nie robisz unsharp w PS jako pierwszy etap obroki zeby przywrocic naturalna ostrosc obiektywu to cos tu nie gra... Co dalej bedziesz robil z tym zdjeciem to juz inna dyskusja ale bez tego to jak uzywac snopowiazalki bez sznurka...

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Zamieszczone przez Coronado
      To jest sprzecznosc sama w sobie... Co dalej bedziesz robil z tym zdjeciem to juz inna dyskusja ale bez tego to jak uzywac snopowiazalki bez sznurka...
      Coronado
      Zagadzam sie z tym w zupelnosci i tez tak uwazam, a watek byl pisany z ciekawosci :rolleyes:

Pozdrawiam
      pikczer

ps
      swietne zdjecia w drodze do pracy ;-)

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

To żeby podtrzymać atmosferę... ;-) http://www.luminous-landscape.com/essays/vision.shtml - dwie fotki z palmą
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Jezeli wiec kupujesz szkla klasy L i pozniej nie robisz unsharp w PS jako pierwszy etap obroki zeby przywrocic naturalna ostrosc obiektywu to cos tu nie gra... Co dalej bedziesz robil z tym zdjeciem to juz inna dyskusja ale bez tego to jak uzywac snopowiazalki bez sznurka...
          Zgadzam się z wypowiedzią, przy czym wydaje mi się, że unsharp, o którym piszesz, nie powinien być pierwszym ale ostatnim etapem obróbki cyfrowej. Ja tak przynajmniej postępuję (zdaje się, że S. Kelby też tak radzi).

Komentarz

• Coronado
            Początki nałogu
            • 2005
            • 291

Zamieszczone przez p13ka
            Zgadzam się z wypowiedzią, przy czym wydaje mi się, że unsharp, o którym piszesz, nie powinien być pierwszym ale ostatnim etapem obróbki cyfrowej. Ja tak przynajmniej postępuję (zdaje się, że S. Kelby też tak radzi).
            Unsharp na poczatku i na koncu to dwie rozne rzeczy i robi sie je na zupelnie innych ustawieniach. Na poczatku przywracasz tylko naturalna ostrosc szkla, pozniej robisz cala obrobke i na koniec robisz wyostrzenie zaleznie od potrzeb i gustu.

Pozdrawiam
            Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
            Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

Unsharp na poczatku i na koncu to dwie rozne rzeczy i robi sie je na zupelnie innych ustawieniach. Na poczatku przywracasz tylko naturalna ostrosc szkla, pozniej robisz cala obrobke i na koniec robisz wyostrzenie zaleznie od potrzeb i gustu.

Pozdrawiam
              Coronado
              Dzięki za wyjaśnienie. Jest to dla mnie logiczne, o ile obrabiałbym jpega.
              Od dłuższego czasu zaś robię zdjęcia tylko w RAW i nie korzystam z suwaka "sharpening" w ACR, gdyż posłuchałem porady Bruce'a Fraser'a w "Camera RAW with Adobe Photoshop CS2" i Scotta Kelby w wiadomej książce. Robię unsharp w PS CS2 już po obróbce w ACR i konwersji.

Pozdrawiam.

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Miekkosc rawa i jotpega jest wywolana tym samym (filtrem przed matryca), wiec jesli wyosrzac jedno to i drugie wydaje sie logiczne. Ale tutaj to chyba raczej mamy doczynienia z "co kto lubi" a nie jakas bezwzgledna jedyna sluszna metoda.
                ...

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez KuchateK
                  Miekkosc rawa i jotpega jest wywolana tym samym (filtrem przed matryca), wiec jesli wyosrzac jedno to i drugie wydaje sie logiczne. Ale tutaj to chyba raczej mamy doczynienia z "co kto lubi" a nie jakas bezwzgledna jedyna sluszna metoda.
                  Zgadzam się. W końcu filtr nie odróżnia czy robisz w RAW czy jpeg i wszystko traktuje równo. Chodziło mi raczej o odradzanie w w/w poradnikach stosowania funkcji "sharpening" w ACR:

Kelby np. cyt.:
                  "Although Camera Raw enables you to sharpen your image at this early stage in the correction process, you have to decide if this is something you really want to do. I've heard arguments for sharpening at this stage, but many more against it (...)"

Fraser cyt.:
                  "(...) and relative lack of control over sharpening in Camera Raw always leads me to sharpen post-conversion in Photoshop unless speed outweighs quality."

Dlatego też, stosując się do tych porad wyostrzam raz w PC CS2 i jest to ostatni etap mojej obróbki.
                  Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• kami74
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1492

Ja sie dowiedziałem, że najlepszym sposobem wyostrzania jest zmiana trybu na LAB potem zaznaczenie kanału 'jasność' potraktowanie go USM i potem abarot konwersja do RGB. Tak jest podobno ""profesjonalnie""
                    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Zamieszczone przez kami74
                      Ja sie dowiedziałem, że najlepszym sposobem wyostrzania jest zmiana trybu na LAB potem zaznaczenie kanału 'jasność' potraktowanie go USM i potem abarot konwersja do RGB. Tak jest podobno ""profesjonalnie""
                      Na outbackphoto.com mozna znalezc bardzo duzo o "dostrajaniu" fotek:
                      Sharpening Contest #1

Sharpening Contest #2

Sharpening Contest #3

Sharpening Contest #4

Jak widac metod prawie tyle co fotografow

Jesli chodzi o "jedyna najlepsza" metode to moze to?

Interesujaca metoda, ktora pozwala ograniczyc wyostrzanie tylko do okreslonych elementow, wiec siekniecie tym fotki iso 3200 w praktyce nie zwieksza przedewszystkim szumu na calosci Jak ktos sobie pogrzebie to sa gotowe akcje od Freda Mirandy. Mozna zreszta samemu sobie poskladac.
                      ...

Komentarz

Pracuję...