X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertN

Kurcze, ale teraz wygląda jakby była z wosku albo miała mokrą sierść
    pozdr Robert
    Ostatnio edytowany przez Gość; 5105.

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Ja to może tak nie na temat troche, ale mnie zastanawia dlaczego te zdjęcia mają takie dziwne kolory... takie wyprane i wogóle... jak na nie patrze to mam wrażenie jakby były to skany z jakiegoś z lekka przeterminowanego filmu albo coś... I to ewidentnie tylko twoje tak mają z tych co tu na forum oglądam

Komentarz

• RobertN

Zamieszczone przez snow
        Ja to może tak nie na temat troche, ale mnie zastanawia dlaczego te zdjęcia mają takie dziwne kolory... takie wyprane i wogóle... jak na nie patrze to mam wrażenie jakby były to skany z jakiegoś z lekka przeterminowanego filmu albo coś... I to ewidentnie tylko twoje tak mają z tych co tu na forum oglądam
        Jedynie co z nimi robię to zmniejszam w Corel Photo-Paint 11, wyostrzam do 9 po kompresji, dopisuję RobertN. Cały czas twierdzę, że jestem ciemny a EOS 350D mam jakieś 2 miesiące. Może u nas jakieś skażenie terenu jest albo promieniowanie.........
        pozdr Robert

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez RobertN
          ygląda jakby była z wosku albo miała mokrą sierść
          Bo jest już nieostra. Ostrość była na tym małym piesku, a terier znajduje się poza płaszczyzną głębi ostrości
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• RobertN

Zamieszczone przez czornyj
            Bo jest już nieostra. Ostrość była na tym małym piesku, a terier znajduje się poza płaszczyzną głębi ostrości
            Mały piesek też terier - tylko york-Mrówka , duża Yaga -terier rosyjski miała być tłem.
            pozdr Robert

Komentarz

• Oakhallow
              Początki nałogu
              • 2005
              • 258

Zamieszczone przez RobertN
              Mały piesek też terier - tylko york-Mrówka , duża Yaga -terier rosyjski miała być tłem.
              pozdr Robert
              Jeśli było takie zamierzenie, to jeszcze raz powtarzam, że według mnie zdjęcie jak najbardziej udane.

Oakhallow

Komentarz

• deckard
                • 2006
                • 12

Jeśli chodzi o wyciągnięcie czarnego psa (zwłaszcza gdy nie posiadamy rawa), to można coś jeszcze z tej fotki uzyskać. Proponuje jednak inny kształt krzywej (jak to Czornyj zaprezentował), bardziej bazpieczny, dodatkowo wymaskować tak wyciągniętą warstwę do samego psa (tło pozostaje tak jak było), ale trzeba uważać żeby nie wyglądał jak wklejony.

Komentarz

• Encor
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 175

Ja bym naświetlał RAW na średnią wartość a przy wołaniu zrobił 2 kopie - pierwsza wołana na tło, druga na psa. Potem połączenie w PS, czarna Layer Mask, potem biały Brush ze zmniejszoną Opacity i miekką krawędzią

Komentarz

• Niedzwiedz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 578

zmniejsz kontras w RAW i po problemie ,sporo fotografuje motocyklistow w czarnych skorach i wlasnie slaby kontrast daje najlepsze efekty
                    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• RobertN

Widzę, że jednak RAW mnie nie ominie raczej
                      ps.Tylko ja nie potrafię na razie obrabiać zdjęć w RAW. :-(
                      pozdr Robert

Komentarz

• Czarek
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 93

W C1 Pro w zakładce eksposure jest do wyboru kilka opcji ustawień. Przy bardzo kontrastowych scenach dobre rezultaty dają opcje "Film extra shadow" lub "Linear response". oraz dodatkowo możliwość korekcji histogramu lub krzywej. No i oczywiście zapis w 16 bit Tif a dalej już PS. Tam polecam korekcje w trybie LAB na kanale jasności.

Komentarz

• babatunde
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 70

Tez czesto robie fotki na wystawch psich, co prawda psy nie są czarne, a zółe (czyt. brązowe) i pręgowane. I moj problem polega na tym jak obrobic fotke by nie utracic kolorow psa! Moja pani krzyczy na mnie, że tak rozjaśniłem fotkę, że pies wygląda źle. Jak zrobić by utrymać barwe psa, ale by rozjaśnić, czy przyciemnić zdjęcie?
                          BbT

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Robić w RAW'ach? :wink:

Komentarz

• Baloniew

Zamieszczone przez babatunde
                              Tez czesto robie fotki na wystawch psich, co prawda psy nie są czarne, a zółe (czyt. brązowe) i pręgowane. I moj problem polega na tym jak obrobic fotke by nie utracic kolorow psa! Moja pani krzyczy na mnie, że tak rozjaśniłem fotkę, że pies wygląda źle. Jak zrobić by utrymać barwe psa, ale by rozjaśnić, czy przyciemnić zdjęcie?
                              Trzeba maseczkę zastosować(ale nie ziołowąhttp://canon-board.info/images/smili...mile.gif,tylko w Photoshopie).

Komentarz

• babatunde
                                Coś już napisał
                                • 2004
                                • 70

Zamieszczone przez Baloniew
                                Trzeba maseczkę zastosować(ale nie ziołowąhttp://canon-board.info/images/smili...mile.gif,tylko w Photoshopie).
                                To że maskę trzeba zastosować to wiem, bardziej mi chodzi o to jak nie utracić soczystego koloru, czy tez innego elementu przez rozjaśnienie.
                                Tryb LAB raczej odpada, bo zdjęcia nie mają słabego koloru.
                                I tu pojawia się pytanie, czy na warstwie korekcyjnej zastosowac jakiś inny tryb mieszania niż zwykły? Czy np. nie zrobic dwoch warstw z krzywymi jednej z mieszaniem kolor a drugiej ktora ma rozjaśnić z mieszkaniem jasnosci?
                                Ostatnio edytowany przez babatunde; 394.
                                BbT

Komentarz

Pracuję...