X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez qwerty1237
    Lepszy AF,
    Moze i tak.

Ale:

wieksza matryca
    w którym miejscu jest większa ta matryca?

i odkurzacz...
    chłyt marketingowy i tyle.

Prędzej bym większy LCD przywołał, bo na 2,5" to już można coś podejrzeć.
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• qwerty1237
      Bywalec
      • 2005
      • 240

sorry oczywiscie nie wieksza matryca a wiecej mpksli. Skrot myslowy
      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• mruk

sorry oczywiscie nie wieksza matryca a wiecej mpksli. Skrot myslowy
        matryca to pikuś. ważniejszy jest 9 polowy af z 30d z krzyzowym. w 350 jak jest ciemniej to moj dostaje apopleksji. odkurzacz rzecz ciekawa ale za szybko go chwalic

Komentarz

• ukasbadu
          Coś już napisał
          • 2005
          • 94

350D na 400D bym chyba nie zamienił - jak na moje potrzeby różnice zbyt małe w stosunku do kasy jaką trzeba dorzucić. Sprawa wygląda inaczej jeżeli masz Tamrona 17-50 :-) , to kolejny argument żeby zmienić na 400D. Ja zamieniłem 300D na 400D (a więc różnic zdecydowanie więcej) i jestem bardzo zadowolony.
          , Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Że też Wam się chce te Trabanty zmieniać na Maluchy...
            Jak ktoś przekonany do APS-C to rozumiem jeszcze zmienić trzycyfrowy korpus na dwucyfrowy, ale żeby szamotać się w najniższej klasie... no normalnie wyścig szczurów...

Natomiast ja się do APS-C w ogóle nie przekonałem, chyba głównie ze względu mały i ciemny wizjer.
            Po wcześniejszych doświadczeniach z kliszakami wprawdzie znęcam się nad 300D, ale nie mam najmniejszego zamiaru nabywać następnej puszki z małą matrycą. Kolejnym krokiem będzie dopiero cyfrówka o normalnym rozmiarze sensora.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• qwerty1237
              Bywalec
              • 2005
              • 240

Nooo. Ja tyz bym chcial ale na razie poza zasiegiem finansowym bo porzadne szkla tez trzaby dokupic do FF.
              D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• inferno
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 47

Ja tez kupiłam 400D, bo po co kupowac starszy model (350D) jak jest nowszy... Jest to moj pierwszy dSLR więc na początek wydaje mi sie ze wybór jest dobry Jak/jeśli będę profesjonalnie zajmowac sie fotografią to pomyslimy o profesjonalnym sprzęcie

Komentarz

• Krisspy
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 131

Zamieszczone przez gwozdzt
                  Że też Wam się chce te Trabanty zmieniać na Maluchy...
                  Ale po co od razu kupować Porsche, skoro ktoś dopiero zaczyna focić i nie wykorzysta nawet 5% jego możliwości?
                  Zapłaci jak za Porsche, a będzie jeździł jak maluchem...

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Krisspy
                    Ale po co od razu kupować Porsche, ...
                    Ależ tu nikt nie mówi, aby od razu kupować "Porsche" :-)
                    Tu chodzi o to aby nie zmieniać Trabanta na Malucha, a tegoż na Bisa; tylko właśnie jeździć tym co się go akurat kupiło (niezależnie od tego czy to jest 300D, 350D czy tez 400D), aż go opanujemy, a jak już się nieco nauczymy, to potem kupować cos lepszego, a nie tylko nowy model z tej samej najniższej półki.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Ależ tu nikt nie mówi, aby od razu kupować "Porsche" :-)
                      Tu chodzi o to aby nie zmieniać Trabanta na Malucha, a tegoż na Bisa; tylko właśnie jeździć tym co się go akurat kupiło (niezależnie od tego czy to jest 300D, 350D czy tez 400D), aż go opanujemy, a jak już się nieco nauczymy, to potem kupować cos lepszego, a nie tylko nowy model z tej samej najniższej półki.
                      Chodzi o to, że jeżeli ktoś zaczyna przygodę z cyfrą to lepiej kupić 400D - wiadomo nowszy. Zamiana 350D na 400D nie ma żadnego sensu, pomijając snobizm. Ja przesiadłem się z 350D na 30D i uważam, że krok jest spory, choć gdybym miał więcej funduszy kupiłbym FF. Mam teraz obydwa te aparaty, jeden w zapasie i nie porównałbym między nimi różnicy tak jak Trabanta z Maluchem. 30D jest szybszy, większy, wygodniejszy w użyciu i ma kilka ciekawszych funkcji, niemnej jednak uważam, że równie dobrze można zrobić dobre zdjęcie 350-ką.

Zamieszczone przez ukasbadu
                      350D na 400D bym chyba nie zamienił - jak na moje potrzeby różnice zbyt małe w stosunku do kasy jaką trzeba dorzucić. Sprawa wygląda inaczej jeżeli masz Tamrona 17-50 :-) , to kolejny argument żeby zmienić na 400D. Ja zamieniłem 300D na 400D (a więc różnic zdecydowanie więcej) i jestem bardzo zadowolony.
                      Tu nie bardzo się zgodzę. Zarówno z 350D jak i z 30D Tamron 17-50 zachowuje się podobnie. Może z 30-ką trafia częściej, ale nieznacznie. Miałem też okazję zrobić nim kilka zdjęć z 400D i efekt jest ten sam. Wszędzie na 17-30mm f2.8 występuje FF i nie uwierzę w opowiadania, że komuś tam wszystko pięknie działa. Testowałem 5 różnych obiektywów na 3 aparatach i zawsze było to samo!
                      Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

(...)a jak już się nieco nauczymy, to potem kupować cos lepszego, a nie tylko nowy model z tej samej najniższej półki.
                        Dlaczego? Jak się maluch rozsypie to do bujania się po mieście wystarczy cc. Ja jestem póki co przekonany, że moim następnym aparatem po 350D (gdy się zużyje, to przecież plastik) będzie lowendowy Canon.

Chyba że zostanę w międzyczasie prezesem NBP na przykład...
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Fakungio
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 297

Ta...
                          Pogoń za nowościami...
                          Ten 9 polowy Af i tak do niczego się nie przyda bo w większości przypadków robisz na centralnym. 10MPX...brzmi ładnie...ale widziałem zdjęcia z Nikona d70s i Minolty 7d - niby 6MPX - a piękne!! Więc te dodatkowe 2 MPX w stosunku do 350D można między mity wsadzić.
                          Co do czyszczenia matrycy to już kompletny śmiech )) Chyba że robisz zdjęcia na pustyni.
                          Teraz to kupiłbym 350D body + Tamrona 18-50 2.8 i bajka.

A Tamrona i tak kupię!!!

pozdrawiam

PS. A drugi malutki wyświetlacz LCD w 350D jest sexy
                          PS2. Porównywałem zdjęcia z 3.2MPX i 8 z Canona 350D w Labie...przy odbitkach 20:30 przy Kitowym objektywie nie widzę różnicy.
                          To co dopiero 8 a 10MPX - drukarki tego nie wychwycą!!!!!
                          Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.
                          Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Łosiek

a może d70s?

a jak dołacze się do wątku z jescze jednym zapytaniem: a może d70s? to bedziecei bardzo krzyczeć Też zastanawiam sie nad swoim pierwszym lustrem. Na placu boju w tej chwili prowadzą d70s i 400d. Nikon d80 kusi ale nie mam tyle funduszy. Pewie polecicie 400d. Tak wiem nowsza konstrukcja, mniej szumów. A poza tym? D70s lepsza ergonomia, lepszy kit. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

Komentarz

• Fakungio
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 297

Zamieszczone przez Łosiek
                              a jak dołacze się do wątku z jescze jednym zapytaniem: a może d70s? to bedziecei bardzo krzyczeć Też zastanawiam sie nad swoim pierwszym lustrem. Na placu boju w tej chwili prowadzą d70s i 400d. Nikon d80 kusi ale nie mam tyle funduszy. Pewie polecicie 400d. Tak wiem nowsza konstrukcja, mniej szumów. A poza tym? D70s lepsza ergonomia, lepszy kit. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

Ta d70s to super maszynka

AAA i jeszcze jedno.

Porównywanie tych aparatów to jak porównywanie różnych odtwarzaczy DVD.

Idź do MediaMarktu i poproś o podłączenie tego za 300zł i za 1500 zł jak zobaczysz różnicę to gratuluję
                              Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez Matsil
                                ... Ja przesiadłem się z 350D na 30D i uważam, że krok jest spory, choć gdybym miał więcej funduszy kupiłbym FF. Mam teraz obydwa te aparaty, jeden w zapasie i nie porównałbym między nimi różnicy tak jak Trabanta z Maluchem. ...
                                Nie zrozumiałeś mnie :-) W kwestii aparatów z najniższej półki miałem na myśli:
                                Trabant - 300D (to każdy wie)
                                Maluch - 350D
                                Bis - 400D (pamiętacie chyba "BISa" ? taki maluch z większą szybą z tyłu :-))

Natomiast zmianę korpusu z trzycyfrowego na dwucyfrowy uważam za sensowną, o ile ktoś jest przekonany do APS-C, o czym wspomniałem wcześniej.

Zamieszczone przez piast9
                                Dlaczego? Jak się maluch rozsypie to do bujania się po mieście wystarczy cc....
                                Zgoda, ale przecież ja nie napisałem, żeby kupować lepszy model gdy nam się stary rozsypie, tylko gdy nauczymy się jeździć :-)
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...