X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rolaj
    Uzależniony
    • 2006
    • 584

Zamieszczone przez Janusz Body
    Wydając 4.5k PLN to naprawdę warto się zastanowić "do czego" ma być ten notebook bo nie wykluczone, ze można mieć przyzwoity komputer z niezłym dużym monitorem w domu i notebooka w teren za te same pieniądze
    Nic dodać, nic podzielić. Btw. o laptopach 17" mówi się (nie bez kpiny) "przenośne komputery stacjonarne". Gwoli wyjaśnienia: na codzień korzystam i ze stacjonarnego i z typowego latopa 15", na tym drugim obrabiam większość zdjęć (tak się akurat składa), a i - mam wrażenie z powodzeniem - prezentuję obrazki ewentualnym klientom.
    Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• jutomi
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 45

No to spełnij swoje marzenia i go kup, bedziesz miał prezent na Dzień Kobiet
      Tylko ja jestem TEN jutomi a nie TA jutomi. Ale cóż to szkodzi, prezent można sobie zrobić... Tylko te laptopy tak ładnie tanieją, że może warto troszkę poczekać?

Komentarz

• kuba1961
        Coś już napisał
        • 2006
        • 93

Trzeba rozróżnić laptopy przewoźnie i przenośne. Rozkladanie takiej 17 w samochodzie to niezla zabawa. Mialem wolna 12 przesiadlem sie na szybszą 15. To tragedia. Do zdjec za mala, do noszenia za duza. Wymyslilem kupno malej 12 z dodatkowym monitorem w domu 17-19 calowym ( jakość zależna od funduszy). Najlepiej wiekszej panoramy zeby narzedzia programów graficznych poupychac na bokach. Niestety za 4.5k nie znalazlem. Zbieram dalej. Tak kolo 6k bedzie chyba OK. Chwilowo do 15 podlaczylem flata z kinolem 20 ( koszt to 150 zl) i wreszcie cos widac na ekranie.
        20D SIGMA 18-50 EX Canon 50/1,4

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Ja się z jednym zdecydowanie zgodzę: 17" to nie laptop W mojej klasyfikacji laptop "przewoźny" to 15", a "przenośny" od 14" w dół ;-)

Natomiast co do "nie nadaje się"... zasadniczo do np. focenia ptaków podobno "nie nadaje się" nic poniżej 1D2+500/4 :-D A jednak 20D+100-400 można to też robić z bardzo dobrym skutkiem ;-) Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Matsil
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2022

A ja czasami obrabiam zdjęcia na laptopie fujitsu siemens 15" ze "szklanym" ekranem i efekt jest zadowalający. Osobiście porównując z pracą na domowym desktopie z 21" CRT efekt jest podobny, jak nie identyczny.
            Co innego komfort pracy, tu nie ma porównania.
            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• rolaj
              Uzależniony
              • 2006
              • 584

Zamieszczone przez muflon
              Ale fakt, że mój Dell D420 ekran ma po prostu fatalny
              :-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość? Wiesz coś nt? A może słyszałeś coś o 12" Twinhead?

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez rolaj
                :-( A ja właśnie w taki celuję (celowałem?) To typowe, czy tylko Twój egz. ma taką właściwość?
                No podejrzewam, że raczej matryca jest we wszystkich podobna Znaczy "fatalny"... do codziennych zastosowań jest jak najbardziej OK, ale jeśli chodzi o obróbkę zdjęć (kolory), to sądząc tylko na podstawie mojego Della musiałbym się zgodzić z Januszem ;-) Co nie znaczy że zgadzam się w ogólności - Macbookowe 13" zrobiło na mnie świetne wrażenie. Tylko system do kitu :-P

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Gamuty laptopów

Coby nie było, że nie mówiłem

Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.

- zwykły to stary 4 letni Gericom z matrycą 1400x1050 z "nieodblaskowym" ekranem
                  - TrueBright to "szklany ekran" Toshiby z displ 1600 x 1050
                  - 214T Samsung (1600x1200)

wszystko dla L=50

pozdrawiam

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• jutomi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 45

Jak interpretować tego typu wykresy?
                    Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
                    Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
                    Im większe pole, tym lepiej?
                    Jakie powinno być pole "idealne"?

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez jutomi
                      Jak interpretować tego typu wykresy?
                      Im bardziej pole zbliżone do kwadratu, tym lepiej?
                      Im bardziej pole jest w centrum wykresu, tym lepiej?
                      Im większe pole, tym lepiej?
                      Jakie powinno być pole "idealne"?
                      Gamut właściwie trzeba by było przedstawić jako bryłę. Kłopot w tym, że to w necie byłoby nieco trudne. Na rysunku masz zaznaczone pola wynikające z przecięcia bryły gamutu dla L =50

Jeśli całe pole (od -100 do + 100 dla osi a i b z przestrzeni Lab) jest pełnym zakresem barw widzialnych to każda z tych "ramek" pokazuje co jest możliwe do uzyskania na danym urządzeniu. sRGB to nie jest jakiś strasznie wielki gamut. Widać dość wyraźnie, że laptopy nie są w stanie odtworzyć wielu barw z przestrzeni sRGB. Różnice pomiędzy "szklanym" i "matowym" są minimalne.

Więcej: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,

Komentarz

• mungo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 535

Ja tak jak wcześniej - Apple. Tylko apple ciężko znaleźć coś za 4,5 k zł. Może używany? A po co aż 17? 15 spokojnie wystarcza do wszystkich zastosowań. 17, to taki mały lotniskowiec Dell? U nich te monitory wyglądają świetnie, ale nie wiem jak to się ma do wykresów Kiedy pierwszy raz zobaczył Della z błyszczącą matrycą, to mnie trochę przytkało.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Poniżej na obrazku gamuty laptopów na tle przestrzeni sRGB i przyzwoitego desktopowego LCD Samsunga SyncMaster 214.
                          Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez muflon
                            Zieeeew.... to co, chyba powinienem (żeby być konsekwentnym) wkleić wykresy MTF rzeczonej 500-tki i 100-400, no nie? :-) Janusz, nikt tu nie twierdzi, że "stacjonarne" LCD nie są lepsze. Natomiast dobry wyświetlacz w laptopie do obróbki się nadaje. Co nie jest równoznaczne z da się, bo dać to się da i na moim Dellu ;-)
                            Napisalem - "...nadaje się mniej niż średnio..." a nie że nie można - przecież sam to robię - tj. obrabiam na laptopie (też to napisałem). Więc czego zieeeew ??? Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...

Janusz,

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zacząć by trzeba od odpowiedzi na pytanie DO CZEGO ta obróbka...
                              A to fakt! I tego jak do tej pory w tym wątku nie napisał nikt ;-)

Komentarz

• oddech
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 212

No właśnie. 2 tygodnie temu przeinstalowałem sie na laptopa Acer 5612 Centrino Dou. Karta graficzna Geforce 7300, matryca CristalBrite 15'4 w panoramie.

Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?

Wiem, że na mojej matrycy niektóre rzeczy wygladają pięknie, jednakoż po wypuszczeniu foty w świat zaczyna się robić dziwnie.

A oto do czego mi to służy (kolejność przypadkowa):
                                - okładki
                                - packshoty
                                - kompozycje
                                - plenery z kolegami z CB
                                - zdjęcia reporterskie

I ważna informacja. Przeniosłem sie na laptopa, ponieważ nie mam już miejsca na monitor, pudło od kompa i pięć milionów wtyczek oraz kabli. A na dodatek potrzebuję byc mobilny.

PS: a za 4500 zł brutto można spokojnie kupić nówkę Power Maca. Nawet w MM.
                                >> <

Komentarz

Pracuję...