X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez oddech
    ....
    Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?
    ....
    Jac zdaje sie robi w wawie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Zamieszczone przez oddech
      Moje pytanie jest nastepujące: Jak, gdzie i za ile można to skalibrować, żeby było jak najmniej źle. Czyli co tu zrobić, żeby kolory były w miarę podobne do rzeczywistych?

edit: Janusz był szybszy

Komentarz

• oddech
        Bywalec
        • 2006
        • 212

Zamieszczone przez Janusz Body
        Racja

Dzięki za przypomnienie.

Zaraz go przyatakuję

Tomasz Tobie tez dzięki za przypomnienie Czasem myślenie boli
        Ostatnio edytowany przez oddech; 7946.
        >> <

Komentarz

• Reno
          Początki nałogu
          • 2004
          • 271

Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model? Miałam upatrzoną Toshibę ale zanim się namyśliłam, przestali ją produkować.
          Zależy mi na 17", najchętniej Toshiba, jak najszybszy, mogę wydać max 6 tys.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Reno
            Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś konkretny model? Miałam upatrzoną Toshibę ale zanim się namyśliłam, przestali ją produkować.
            A niecale 200zl nie znalazlabys wiecej? (+ew przesylka)

Roznica miedzy tym a troszke tanszymi modelami 17" Toshiby to glownie 1GB RAM wiecej i sporo wiekszy dysk (250GB np zamiast 160GB). Wg mnie warto. Moge obmacac w tym sklepie w razie potrzeby.

Komentarz

• Tom01
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2600

Zamieszczone przez Reno
              Moim zdaniem nie ma sensownych ekranów w notebookach Toshiby. Ma to swoją przyczynę finansową oczywiście w najtańszej serii. W lepszych (Satellite Pro) nie montują dużych ekranów. Generalnie Toshiby z serii poniżej Satellite Pro to bardzo upierdliwy sprzęt i awaryjny. Generalnie gorzej niż Acery.

Sugeruję rozważyć Dell Inspiron 9400/E1705. Tylko uwaga, montowane są w nich 3 rodzaje wyświetlaczy dwóch różnych producentów. Najlepszy jest WUXGA LG-Philips, choć słabo podświetlony. Uwaga na ostatnie serie z wyświetlaczami Sharp'a. Łatwo go rozpoznać bo zielenieje przy wyłączaniu. dE powyżej 20 i bardzo małe kąty w pionie. Oprofilowanie tego, daje pół ekranu w różu a pół w niebieskim. Nieciekawie to wygląda.

PS. Kwestie jakości ekranów w notebookach należy traktować ulgowo, bo wszystkie są bardzo kiepskie.
              Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315.
              Masz problem z kolorem, wal śmiało!
              e-mail: [email protected]

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Tom01
                Moim zdaniem nie ma sensownych ekranów w notebookach Toshiby.
                Moim zdaniem nie ma sensownych ekranow do obrobki zdjec w notebookach.
                Ale... gdzie masz informacje ze Reno potrzebuje notebooka 17" do obrobki zdjec?
                Ja takowej informacji nie znalazlem, choc moze byc w domysle oczywiscie .

Generalnie Toshiby z serii poniżej Satellite Pro to bardzo upierdliwy sprzęt i awaryjny. Generalnie gorzej niż Acery.
                A ja czytalem opinie dosc odwrotne. Generalnie nie ma co generalizowac bo wychodzi ze 17-40 4L tez jest do d* . Ale oczywiscie nie omieszkam dac znac jak moja satelita-nie-pro padnie (na razie 4 miesiace i zero problemow, ale uzytek glownie domowy i w dobrych rekach wiec zadny tam egzemplarz referencyjny).

Sugeruję rozważyć Dell Inspiron 9400/E1705.
                Sugeruje podac zrodlo, z odpowiednim modelem wyswietlacza i cena wg wymagan poszukujacej.

Komentarz

• Reno
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 271

Vitez, a mógłbyś rzucić okiem na to ?
                  Cena bardzo atrakcyjna.
                  Laptop rzeczywiście potrzebny jest mi do obróbki zdjęć. Na moim obecnym kompie nawet Capture One się wiesza . A musi być to laptop bo wyjeżdżam niedługo na miesiąc.

Komentarz

• Tom01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2600

Zamieszczone przez Vitez
                    Ale... gdzie masz informacje ze Reno potrzebuje notebooka 17" do obrobki zdjec?
                    No i się wyjaśniło. Jednak dobrze czułem.

Zamieszczone przez Vitez
                    A ja czytalem opinie dosc odwrotne.
                    Ja nie czytałem, tylko obserwuję fakty. Niestety są nieciekawe i nie nastrajające optymistycznie do Satellit'e-nie-Pro. Najbardziej uciążliwe to kłopoty z USB i problemy mechaniczne w dużych wersjach.

Dell Inspiron nie jest oferowany w Polsce oficjalnie, więc konfigurację sugeruję dobrać sobie na amerykańskiej stronie dell.com, a nastepnie znaleźć importera. Jest ich sporo nawet na Allegro. To niedroga, sensowna metoda na nabycie dobrego komputera z dużym ekranem. Ceny zaczynają się od 5 tys zł, ale oczywiście szybko rosną w miarę wzbogacania konfiguracji.

Komentarz

• Reno
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 271

Tom, nie poradzę sobie z dobraniem konfiguracji.

Komentarz

• Tom01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2600

Zamieszczone przez Reno
                        Tom, nie poradzę sobie z dobraniem konfiguracji.
                        Jeśli chcesz faktycznie dobrej klasy sprzęt, proponuję zrobić tak: Wybierz jakikolwiek model Dell E1705 lub 9400 pasujący do Twojego budżetu z oferty www.4Point.pl. Rozejrzyj się. To solidni ludzie, mam z nimi dobry kontakt. Podaj mi później wybrany, ja sprawdzę wyświetlacz i może utarguję Ci dodatkowe parę procent. Kupuję za ich pośrednictwem sporo laptopów z US i chętnie pomogę Ci nabyć.

Pamiętaj, że decydując sie na droższy laptop z "wyższej półki", aby zmieścić się w budżecie, często trzeba robić to kosztem wyposażenia, czyli wielkością dysku, prędkością procesora etc. Przykładowo tania Toshiba, Acer czy FS bedzie wyposazony np w 2GHz procesor, 120GB dysk i furę bajerów, a Inspiron za te same pieniądze może być w wersji 1,8GHz, dyskiem 80GB i ze "słabą" grafiką. Coś za coś. Zaręczam jednak, że nawet, jeśli trzeba robić taki kompromis, opłaci sie w dwójnasób podczas późniejszej eksploatacji a komputer wcale nie będzie wolniejszy a często szybszy z mniejszym procesorem. Ponadto laptop to fatalna inwestycja. Jednorazówka z potworną utratą wartości. Używane, lepszej klasy komputery, mają znacznie większą wartosć niż tajwańskie i co ważniejsze dożywają wieku, kiedy można cokolwiek z nich odzyskać przy zmianie na nastepny.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Tom01
                          Jeśli chcesz faktycznie dobrej klasy sprzęt, proponuję zrobić tak: Wybierz jakikolwiek model Dell E1705 lub 9400 pasujący do Twojego budżetu z oferty www.4Point.pl.
                          Niewielki wybor... trzy modele w tej samej cenie + zmiany konfiguracji.
                          Tom01 rady dajesz dobre ale... zauwaz ze niedostosowane do potrzeb osoby pytajacej.
                          Nie o to chodzi by wykazac sie maksymalnie konkretna znajmoscia tematu i podac maksymalnie szeroki i dokladny zestaw rad, a by dobrze doradzic w konkretnym przypadku konkretnej osobie wg konkretnych potrzeb i mozliwosci.
                          Jest wyrazna prosba "jaki model do takich a takich zastosowan w takiej a takiej cenie" i na ta prosbe ty mowisz "dobierz sobie sama" . Dobra rada jedynie o tyle bo wskazuje kierunek wyboru (firma, rodzaj wyswietlacza, dostawce) ale zla o tyle ze skoro Reni pisze wyraznie ze nie poradzi sobie z wyborem i konfiguracja to nie nalezy jej radzic "wybierz sobie" ... a to wlasnie zrobiles mimo jej zastrzezen.

Tak wiec konkretniej:

= 4649,95 zł
                          + Dopłata do konfiguracji pamięci RAM 2048MB (2x1024MB) - 219,95zł
                          + Dopłata do akumulatora 9-cio ogniwowego Li-ion 7200mAh 80Wh (czas działania do 5,1 godziny) - 179,95-zł (jesli w gre wchodzi praca/obrobka/pokazywanie zdjec w podrozy/w terenie)
                          = lekko ponad 5 tys

Gwarancji nie ma co wydluzac, po 2 latach kupisz nowy, 4 razy szybszy za nizsza cene

Szkoda ze ten watek nie wylazl wczesniej... kolo lutego szukalem dobrego zrodla Delli i nie znalazlem

Komentarz

Pracuję...