Moim zdaniem ten typ tak ma. Mój też flaruję i przestałem próbować za jego pomocą fotografować kadry ze źródłem światła...
X
-
-
mialem ten obiektyw, ale zdjecia ktore pokazales totalnie odbiegaja od tego co ja nim osiagalem, nigdy nie przytrafilo mi sie cos takiego jak na 1 fotce, pod wzgeldem ostrosci i calej reszty wyglada to bardziej jak fotka z KIT'a niz 70-200, az dla odswiezenia pamieci przejrzalem galerie robione 70-200 i to cos powyzej to jest totalna kaszanka, ja bym odsylal i wymienialEOS x2, sloik x5, blyskotki x6Komentarz
-
Tak, ten obiektyw pod światło to kicha i zauważyłem to już pierwszego dnia.
Pełny kadr, 200mm f/4, exif też jest. Zrobione bez żadnych filtrów i oczywiście z osłoną przeciwsłoneczną.
Ponieważ osłona jest do małego obrazka a nie do cropa to sugeruję zrobić sobie tekturowego tulipana, najlepiej przesuwanego tak aby przy 200mm można było go jeszcze dodatkowo wysunąć dla maksymalnej ochrony przed światłem.Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
-
Nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło w tym szkle - lubie fotografować "pod światło"."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Moja L spisuje się tak samo wyśmienicie ze światłem za plecami jak i pod światło…Z tym, że ja pracuje na analogu
więc problem może leżeć w croppie ponieważ osłona nie pracuje w całej rozpiętości zooma. Martwią mnie te sample z żyrandolem w kadrze.
Komentarz
-
-
Moze zrób jakieś zdjęcie na 100 -135 czegos z detalami co nie jest kilomety od fotografującego (w "normalnych warunkach") i wrzuć na forum, sprawdz przy okazji przełącznik AF czy jest na 1.2 - oo czy 3- oo bo z ostrością coś słabo w twoim modelu. Mam również ten obiektyw ale takich blików jak u ciebie jeszcze nie złapałemCannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EXKomentarz
-
A co ma wspólnego crop z osłoną
poza tym pod słońce to i tak nie ma znaczenia, czy osłona jest założona czy nie. Po obejrzanych samplach widać, że najwięcej szkody robił założony filtr.
Wystarczy poświęcić im po 5 sekund i jest ok
Komentarz
-
Jasne rozumiem, ze trzeba je troche podkrecic ale nie o to mi chodzilo - pisalem o poprawnosci zdjec pod katem jakosci obiektywu - ktos pisal ze nie jest ostry jak porzadna Lka.
Poprostu juz nie wiem sam czy mam cieszyc sie nowa zabawka i pewne fakty akceptowac czy dzwonic do sprzedawcy z reklamacja?
Dzieki za zainteresowanie!Komentarz
-
Co do oceny ostrości to zrób zdjęcie w normalnych warunkach, bo robiąc pod światło masz zawsze spadek kontrastu i ostrości. Co do tego jednego nieostrego zdjęcia z pajączkiem to moim zdaniem po prostu AF nie trafił i tyle. Porób trochę normalnych zdjęć to odraz poprawi ci się humor, mam to szkiełko od jakiegoś czasu i zawsze jak oglądam zdjęcia nim wykonane to pojawia mi się uśmiech na twarzy.Komentarz
-
Ja też pod światło często fotografuję, odblaski zdarzają się, ale nie takie, dużo mniejsze, niektóre nawet lubię bo nieźle wyglądają. Mam załozony filtr B+W MRC.
Ja spróbowałbym podpiąć inny egzemplarz np. w sklepie i porównać.
Pozdrowienia swnw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po nowych zdjęciach uważam, że możesz sie cieszyćJasne rozumiem, ze trzeba je troche podkrecic ale nie o to mi chodzilo - pisalem o poprawnosci zdjec pod katem jakosci obiektywu - ktos pisal ze nie jest ostry jak porzadna Lka.
Poprostu juz nie wiem sam czy mam cieszyc sie nowa zabawka i pewne fakty akceptowac czy dzwonic do sprzedawcy z reklamacja?
Dzieki za zainteresowanie!
.
swnw.Komentarz
-
maly OT, bo nie bedzie dotyczyl jakosci obiektywu:
to drugie zdjecie z pajączkiem naprawdę ładne
koniec OTuKomentarz
-
Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.htmlKomentarz
-

Komentarz