X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Ja mogę tylko powiedzieć, że zasłanianym KITem nie udało mi się osiągnąć tak tragicznych efektów jak zamieszczone wyżej (te z początku). Flara zdarzyła mi się tylko ze słońcem w kadrze, do tego mocno estetyczna (zresztą gdzieś na photo.net testowano KITa w porównaniu do dwóch lepszych szkieł i akurat z powodu flary cierpiał on najmniej).

Nie byłbym w żadnym razie zadowolony z takich efektów przy takim drogim obiektywie. Może osłona przeciwsłoneczna nie zakrywa odpowiednio obiektywu? Można dosłaniać ręką, choć pewnie to szkło jest za ciężkie i przy robieniu zdjęć z ręki taka możliwość odpada...

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

to moje pod i ze słońcem
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• krzychoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 349

Legendarna L-ka a tak kiepsko pod światło foci... ile ja ciekawych zdjęć wywaliłem bo za flarą świata nie widać...! wersja 2.8 robi tak samo, niestety.
        Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac a druga sprawa ze słabe filtry nie mają powłok przeciwodblaskowych i taka "kaszane" wzmacniają. dlatego moim zdaniem to wina filtra który powieksza i tak wspomniana słabą prace pod słońce

kup dobry filtr albo zakłądaj osłone na obiektyw i rób w ogole bez filtra a bedzie wszystko ok choc moze nie idealnie ale taki to juz urok tego szkła.
          nie mniej jednak spadku kontrastu nie przeskoczysz ale to sobie mozesz w "szopie" podciągnąc.
          dlatego jak chcesz zachowac zdrowie psychiczne w normie to unikaj tego rodzaju postów bo zaraz dowiesz sie ze masz obiektyw do d... od ludzi ktorzy w znacznej ilosci go nawet na oczy nie widzieli ale wiedzą lepiej

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• R_Michal
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 15

Dzieki Panowie i Panie za komentarze i info
            Stan faktyczny akceptuje i oddaje sie radosci pstrykania ;P

Komentarz

• swnw
              Początki nałogu
              • 2005
              • 275

Zamieszczone przez Skipper
              olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac
              Osłonę warto bo to jest norma, ale "zawsze słaby pod światło" to legenda. Ja robię nim pod światło własnie - z upodobaniem i jest OK, kolejne zdjęcia Michała potwierdzają, że może być dobrze i jescze kilku takich sie znajdzie, ale to sztuka trudna, wymagajaca odpowiedniego światła, wymaga cierpliwości. Nie wystarczy wycelować i nacisnąc migawkę. Normą jest według mnie, że wiekszość obietywów skierowanych pod swiatło ma problemy, nawet te superprofesjonalne, kamer filmowych, kosztujące fortuny, wycelowane w kierunku słońca też produkują piękne różnokolorowe odbicia tak już jest i pewnie trochę pobędzie. Jest to zjawisko naturalne, wystarczy spojrzeć pod swiatło bez obietywu.

Pozdrowienia swnw.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                Na f/8 to żaden przykład.
                Digart

Komentarz

• Skipper
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1112

swnw piszac zawsze słaby pod swiatło nmiałęm na mysli flary i to nie jest legenda skoro nawet w materiałach dotyczacych F4 IS canon pisze iz znacznie poprawił prace pod ostre swiatło... pomijajac iż sam miałem okazje kilka fotek nim zrobic i to potwierdza co napisałem
                  nawet na moim f4 IS nie powala kontrastem kiedy robie pod słońce choc juz flar nie ma o ile robie bez filtra

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Fan nr 1
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 284

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                    Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
                    Prawdę mówiąc to ja tego nie kumam, Jak osłona nie dopuszcza promieni na pełna klatkę to tym bardziej nie dopuści na kropa. Przecież jak zrobisz zdjęcie aparatem FF i wytniesz z niego kropa 1,6 to ci się rzadne dodatkowe bliki nie pojawią.
                    Moja galeryjka na CB

Komentarz

• stdanielo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1081

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                      Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
                      no ale w wypadku tego obiektywu nie ma to znaczenia
                      www.kondereszko.pl
                      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Scream
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 295

Jestem użytkownikiem 70-200 od dwóch miesięcy i niepokoi mnie w zasadzie jedna rzecz. Paskudne bliki i flary. Z filtrem czy bez jest praktycznie tak samo. Osłone mam zawsze założoną. Robię czesto koncerty i miałem okazję focić również sigma 70-200 2.8 która pod światło zachowywala sie o niebo lepiej !

przykład 1 (lekki przypadek)

przykład 2 (tragiczny) zdjęcie celowo wyciągniete, nie oceniac jakości.

Teraz powiedzcie mi, ten typ tak ma czy może odsyłać do serwisu ?

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

uuuaaaa, faktycznie to szkło flaruje, ale nie aż tak, przynajmniej nie moje.

Komentarz

• otelloaldomoro

Zamieszczone przez Skipper
                            olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac a druga sprawa ze słabe filtry nie mają powłok przeciwodblaskowych i taka "kaszane" wzmacniają. dlatego moim zdaniem to wina filtra który powieksza i tak wspomniana słabą prace pod słońce

kup dobry filtr albo zakłądaj osłone na obiektyw i rób w ogole bez filtra a bedzie wszystko ok choc moze nie idealnie ale taki to juz urok tego szkła.
                            nie mniej jednak spadku kontrastu nie przeskoczysz ale to sobie mozesz w "szopie" podciągnąc.
                            dlatego jak chcesz zachowac zdrowie psychiczne w normie to unikaj tego rodzaju postów bo zaraz dowiesz sie ze masz obiektyw do d... od ludzi ktorzy w znacznej ilosci go nawet na oczy nie widzieli ale wiedzą lepiej
                            Nic ująć ewentualnie dodać (i podkreślić wężykiem), że jeśli zakup dobrego filtra to tylko wielopowłokowego; w tym przypadku im więcej tym lepiej!

Komentarz

• stdanielo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1081

Ja też robiłem n koncercie i ani jednego blika nie miałem, wogólę w kilkumiesięcznej historii tego szkła w moich łapach nie miałem żadnego blika, spadek kontrastu pod ostre światło się zdarza, ale bliki?
                              www.kondereszko.pl
                              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Scream
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 295

Zamieszczone przez stdanielo
                                Ja też robiłem n koncercie i ani jednego blika nie miałem, wogólę w kilkumiesięcznej historii tego szkła w moich łapach nie miałem żadnego blika, spadek kontrastu pod ostre światło się zdarza, ale bliki?
                                A używasz jakiegoś filtra na eLke ?

Komentarz

Pracuję...