Też mam kita, tyle że kliszowego. Ustawiasz f/8-f/16, najlepiej szeroki kąt, manual focus, krecisz przednim czlonem (pierscien ostrzenia) tak zeby byl jak najblizej korpusu, pozniej delikatnie go cofasz (kiedy przekręcisz do oporu, to juz wyjechales poza zasięg ostrości na nieskończoność, mozesz to zaobserwowac patrząc przez wizjer) i viola.
X
-
-
-
Dzięki :smile: myślałem, żem ktoś ma jakiś trick co to może pomóc.Też mam kita, tyle że kliszowego. Ustawiasz f/8-f/16, najlepiej szeroki kąt, manual focus, krecisz przednim czlonem (pierscien ostrzenia) tak zeby byl jak najblizej korpusu, pozniej delikatnie go cofasz (kiedy przekręcisz do oporu, to juz wyjechales poza zasięg ostrości na nieskończoność, mozesz to zaobserwowac patrząc przez wizjer) i viola.
Co do wysokiego ISO - wolę użyć czasu rzędu 20 s niż wychodzić powyżej 200Komentarz
-
Komentarz
-
A jak bys ostrzyl np. w nocy podczas robienia jakiegos krajobrazu? Mam cos takiego w planach, i wydaje mi sie, ze trzeba ustawic ostrosc na nieskonczonosc, a potem troche cofnac, ale pewien nie jestem. Ma ktos w tym temacie doswiadczenie?Komentarz
-
-
Wypas!
Ale ja mam od razu pytanie, Pierwsze z brzegu zdjęcie (Museum, Bodie CA) - jak zrobić żeby było tak jak jest? To znaczy żeby niebo było ładne niebieskie z rozmytymi gwiazdami, a dom nie był przepalony (światła sie chyba palą? Bo znając życie u mnie by "płonął".
Tylko hdr?Komentarz
-
Światła w domu wystarczy zapalić na moment. Na zewnątrz... sam nie wiem, być może też używał jakiś reflektorów.Wypas!
Ale ja mam od razu pytanie, Pierwsze z brzegu zdjęcie (Museum, Bodie CA) - jak zrobić żeby było tak jak jest? To znaczy żeby niebo było ładne niebieskie z rozmytymi gwiazdami, a dom nie był przepalony (światła sie chyba palą? Bo znając życie u mnie by "płonął".
Tylko hdr?
Komentarz
-
Super galeriaOglądnij a potem powtórz to jeszcze raz :wink:
Ale jak narazie, to nie widzialem niczego duzo lepszego niz to:
I wlasnie dlatego sie pytam, jak ostrzyc w takich warunkach
I jeszcze galeria autoraKomentarz
-
nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia - moja odpowiedz:
fotka zrobiona w kompletnych ciemnościach (dla ludzkiego oka)Komentarz
-
ostatnio w tunezji robiłem wschód księzyca nad morzem
fociłem z brzegu 28-75... ciemno jak w dupie
nic nie dawało możliwości AF a manual z potwierdzeniem tez niekoniecznie
jedyny sposób ktory mi został to ostrzenie na księżyc i przekadrowanie - przy takich odległościach i przysłonach ~f/6.3-f8.0 GO jest ogromna wiec mozna spokojnie przekadrowac
inna psrawa ze jak jest totalnie ciemno i nie ma żadnego swiatła to nie zrobisz zdjęcia ;-)
Komentarz
-
Tak. Zgadzam sie z moimi poprzednikami-jednak statyw wez ze soba bo moze sie przydac w obronie rowniez
ale powaznie mowiac remote control rc1 powinienes miec bo sie przyda. Zastosuj miekkie ISO do 400 max bo ziarenko ci skoczy. Poprobuj kilka ekspozycjii, zastosuj tez (AEB Bracketing) czyli 3 fotki z roznej expozycji i zlacz je photomatixem. Podeslij nam cos to zobaczymy co wymodziles.Pozdro
Komentarz
-
noc to juz nie to :-)Oglądnij a potem powtórz to jeszcze raz :wink:
pan tutaj miał swiatło i to całkiem niezłą ilość
takie jak te
to mi zakrawa juz na grafike/obrazki a nie zdjecia
wszystkie zdjęcia jakie pokazaliscie zrobione w tzw 'całkowitych ciemnosciach' musza byc 'krecone' w PS albo innym hdr zeby cos z nich wyciągnąc
dla mnie to juz nie jest fotografia - to moja subiektywna opinia
nie chce byc złośliwy ale należy przypomnieć ze w całkowitych ciemnościach nie da sie zrobic zdjęcia, bo po prostu do zrobienia zdjęcia potrzebujesz światła
Komentarz
-
moje było w ciemnościach dla ludzkiego oka ale przy czasie naświetlania 30 s to naprawde dużo zapisuje sie na matrycynoc to juz nie to :-)
takie jak te
wszystkie zdjęcia jakie pokazaliscie zrobione w tzw 'całkowitych ciemnosciach' musza byc 'krecone' w PS albo innym hdr zeby cos z nich wyciągnąc
nie chce byc złośliwy ale należy przypomnieć ze w całkowitych ciemnościach nie da sie zrobic zdjęcia, bo po prostu do zrobienia zdjęcia potrzebujesz światła
Komentarz
-
A wielominutowe czy nawet godzinne naświetlania gwiazdozbiorów, mgławic itp. to już nie fotografia ?noc to juz nie to :-)
takie jak te
P.S. HDR wcale nie jest jedynym sposobem na tego typu zdjęcia.
Poza tym naprawdę ciężko jest spotkać ciało doskonale czarne. Światło jest wszędzie, nawet gdy go nie widać gołym okiem.Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.
Komentarz
Komentarz