X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • an_zak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 427

Zamieszczone przez Malobrody
    na moim KITowym - nie wiem jak
    Też mam kita, tyle że kliszowego. Ustawiasz f/8-f/16, najlepiej szeroki kąt, manual focus, krecisz przednim czlonem (pierscien ostrzenia) tak zeby byl jak najblizej korpusu, pozniej delikatnie go cofasz (kiedy przekręcisz do oporu, to juz wyjechales poza zasięg ostrości na nieskończoność, mozesz to zaobserwowac patrząc przez wizjer) i viola.

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez toms73
      Wysokie iso to zawsze koniecznosc.
      A dlaczego ?
      Gdyby istniała Provia o czułości 25 ISO to to byłby mój podstawowy materiał.
      Teraz jestem "zmuszony" do używania aż 100'tki (:
      Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Malobrody

Zamieszczone przez an_zak
        Też mam kita, tyle że kliszowego. Ustawiasz f/8-f/16, najlepiej szeroki kąt, manual focus, krecisz przednim czlonem (pierscien ostrzenia) tak zeby byl jak najblizej korpusu, pozniej delikatnie go cofasz (kiedy przekręcisz do oporu, to juz wyjechales poza zasięg ostrości na nieskończoność, mozesz to zaobserwowac patrząc przez wizjer) i viola.
        Dzięki :smile: myślałem, żem ktoś ma jakiś trick co to może pomóc.

Co do wysokiego ISO - wolę użyć czasu rzędu 20 s niż wychodzić powyżej 200

Komentarz

• pst
          Uzależniony
          • 2006
          • 560

Zamieszczone przez Malobrody
          Pozwole sobie dokleić takie pytanie - jak radzicie sobie z łapaniem ostrości kiedy jest już naprawdę ciemno (żadnych jasnych punktów, brak lampy, latarki a jest nawet za ciemno by tak "na oko")?
          odradzam focenie jak już całkiem ciemno - zmierzch ok; noc to juz nie to

Komentarz

• sniper88
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1156

Zamieszczone przez pst
            A jak bys ostrzyl np. w nocy podczas robienia jakiegos krajobrazu? Mam cos takiego w planach, i wydaje mi sie, ze trzeba ustawic ostrosc na nieskonczonosc, a potem troche cofnac, ale pewien nie jestem. Ma ktos w tym temacie doswiadczenie?
            WWW | 500px | IG
            Semper in altum

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Zamieszczone przez pst
              noc to juz nie to
              Oglądnij a potem powtórz to jeszcze raz :wink:

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Wypas!
                Ale ja mam od razu pytanie, Pierwsze z brzegu zdjęcie (Museum, Bodie CA) - jak zrobić żeby było tak jak jest? To znaczy żeby niebo było ładne niebieskie z rozmytymi gwiazdami, a dom nie był przepalony (światła sie chyba palą? Bo znając życie u mnie by "płonął".
                Tylko hdr?

Komentarz

• Bagnet007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1344

Zamieszczone przez comatus
                  Wypas!
                  Ale ja mam od razu pytanie, Pierwsze z brzegu zdjęcie (Museum, Bodie CA) - jak zrobić żeby było tak jak jest? To znaczy żeby niebo było ładne niebieskie z rozmytymi gwiazdami, a dom nie był przepalony (światła sie chyba palą? Bo znając życie u mnie by "płonął".
                  Tylko hdr?
                  Światła w domu wystarczy zapalić na moment. Na zewnątrz... sam nie wiem, być może też używał jakiś reflektorów.

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Zamieszczone przez Bagnet007
                    Super galeria Ale jak narazie, to nie widzialem niczego duzo lepszego niz to:

I wlasnie dlatego sie pytam, jak ostrzyc w takich warunkach

I jeszcze galeria autora
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Malobrody

Zamieszczone przez pst
                      nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia - moja odpowiedz:

fotka zrobiona w kompletnych ciemnościach (dla ludzkiego oka)

Komentarz

• pst
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 560

ostatnio w tunezji robiłem wschód księzyca nad morzem
                        fociłem z brzegu 28-75... ciemno jak w dupie
                        nic nie dawało możliwości AF a manual z potwierdzeniem tez niekoniecznie
                        jedyny sposób ktory mi został to ostrzenie na księżyc i przekadrowanie - przy takich odległościach i przysłonach ~f/6.3-f8.0 GO jest ogromna wiec mozna spokojnie przekadrowac
                        inna psrawa ze jak jest totalnie ciemno i nie ma żadnego swiatła to nie zrobisz zdjęcia ;-)

Komentarz

• Marcin21

Tak. Zgadzam sie z moimi poprzednikami-jednak statyw wez ze soba bo moze sie przydac w obronie rowniez ale powaznie mowiac remote control rc1 powinienes miec bo sie przyda. Zastosuj miekkie ISO do 400 max bo ziarenko ci skoczy. Poprobuj kilka ekspozycjii, zastosuj tez (AEB Bracketing) czyli 3 fotki z roznej expozycji i zlacz je photomatixem. Podeslij nam cos to zobaczymy co wymodziles.Pozdro

Komentarz

• pst
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 560

Zamieszczone przez Bagnet007
                            noc to juz nie to :-)

pan tutaj miał swiatło i to całkiem niezłą ilość

takie jak te

to mi zakrawa juz na grafike/obrazki a nie zdjecia

wszystkie zdjęcia jakie pokazaliscie zrobione w tzw 'całkowitych ciemnosciach' musza byc 'krecone' w PS albo innym hdr zeby cos z nich wyciągnąc
                            dla mnie to juz nie jest fotografia - to moja subiektywna opinia

nie chce byc złośliwy ale należy przypomnieć ze w całkowitych ciemnościach nie da sie zrobic zdjęcia, bo po prostu do zrobienia zdjęcia potrzebujesz światła

Komentarz

• Malobrody

Zamieszczone przez pst

takie jak te

wszystkie zdjęcia jakie pokazaliscie zrobione w tzw 'całkowitych ciemnosciach' musza byc 'krecone' w PS albo innym hdr zeby cos z nich wyciągnąc

nie chce byc złośliwy ale należy przypomnieć ze w całkowitych ciemnościach nie da sie zrobic zdjęcia, bo po prostu do zrobienia zdjęcia potrzebujesz światła
                              moje było w ciemnościach dla ludzkiego oka ale przy czasie naświetlania 30 s to naprawde dużo zapisuje sie na matrycy

Komentarz

• Bagnet007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1344

Zamieszczone przez pst

takie jak te

A wielominutowe czy nawet godzinne naświetlania gwiazdozbiorów, mgławic itp. to już nie fotografia ?

P.S. HDR wcale nie jest jedynym sposobem na tego typu zdjęcia.

Poza tym naprawdę ciężko jest spotkać ciało doskonale czarne. Światło jest wszędzie, nawet gdy go nie widać gołym okiem.
                                Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

Pracuję...