X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Zamieszczone przez abbozzo
    Cześć.
    W zależności od tego jakie warunki masz w parku zawsze można sobie jakoś poradzić.
    Ostrość przy oświetleniu latarniami łapiesz bez najmniejszego problemu. Poza tym przesłonę ustawiasz nawet na 11.

Jeśli jest super ciemno to można ręcznie ustawić na nieskończoność i dużą wartość przesłony, na 90% ostrość będzie prawidłowa.

Efekty są często ciekawsze niż się oczekiwało

Foto nr 1.

Foto nr 2.

Fotki robione kitem

Pozdrawiam.
    A jakie miałeś ustawienia?Czas,na co ostrośc itd.I nie śmiej się ale co to znaczy i jak to się robi a mianowicie USTAWIA NA NISKOŃCZONOŚĆ?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• pst
      Uzależniony
      • 2006
      • 560

Zamieszczone przez Bagnet007
      Ma to oznaczać, że ja jakoś drastycznie obrabiałem swoje przykładowe zdjęcie ?
      Od siebie mogę powiedzieć, że jedyna obróbka jakiej podlegało to zdjęcie to proces C-41
      A zdjęcia z moich linków można zrobić bez HDR'ów czy innych cudów.
      ma to oznaczać że zdjęcia z linków ktore podałeś są dla mnie obrazkami a nie zdjeciami i że były poddane intensywnej obróbce na komputerze

być może moja wiedza fotograficzna musi zostać uzupełniona bo trudno mnie przekonać że taki efekt uzyskasz przy normalnym naświetlaniu matrycy (normalnie= szkło+body+ew. filtry)

Komentarz

• abbozzo
        • 2006
        • 5

Zamieszczone przez pst
        bardzo ladne zdjecia abbozzo
        widac ze byla obróbka ale nie jest to juz ten pastelowy obrazeczek jak podawali wyzej
        podoba mi sie szczegolnie pierwsza fotka gdzie zrodlka swiatla sa bardziej z boku
        gratz! kolejny dowód ze da sie kita poprawnie uzywac
        Hi.
        Fotki nie były obrabiane To jest to co z aparatu w jpg sie wyciągnęło

Piotr
        30D + KIT + Canon 28-80 2,8:4 + Sigma 28-200 2.8 EX+ Canon EX 380 + mecablitz 45 CL-4 + mecablitz 45 CL-1

Komentarz

• wojtek_j
          Początki nałogu
          • 2006
          • 352

Zamieszczone przez abbozzo
          Hi.
          Fotki nie były obrabiane To jest to co z aparatu w jpg sie wyciągnęło

A jakie miałeś ustawienia?Czas,na co ostrośc itd.I nie śmiej się ale co to znaczy i jak to się robi a mianowicie USTAWIA NA NISKOŃCZONOŚĆ?
          7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• yakuza
            Coś już napisał
            • 2007
            • 74

Ja fotografując w nocy ustawiam ostrość na odległej latarni lub gdy próbuję fotografować niebo to szukam najjaśniejszej gwiazdy i na niej ustawiam ostrość, co wcale aż tak trudne nie jest, aparat w trybie AF nieradzi sobie z tym dlatego robię to ręcznie.
            Należy również zwrócić uwagę na to czy na niebie jest Księżyc, jeśli jest to po 30 sekundach niebo może wyglądać jak w dzień, jeśli niema go na niebie to wtedy można ładnie uwieczniać ślady gwiazd. W astrofotografii obiekty takie jak mgławice, galaktyki i.t.d. fotografuje się najczęściej gdy księżyca niema na niebie, a jeśli jest to stosuje się różne filtry np. H-Alpha, ale żeby robić fotki tym filtrem powinno mieć się wymieniony filtr przed matrycą aparatu, bo wmontowany IR-cut skutecznie utrudnia fotografię w H-Alpha :/

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Zamieszczone przez pst
              ma to oznaczać że zdjęcia z linków ktore podałeś są dla mnie obrazkami a nie zdjeciami i że były poddane intensywnej obróbce na komputerze

być może moja wiedza fotograficzna musi zostać uzupełniona bo trudno mnie przekonać że taki efekt uzyskasz przy normalnym naświetlaniu matrycy (normalnie= szkło+body+ew. filtry)
              Nie będę do niczego na siłę przekonywał.
              Ja tego nie dzielę na fotografię i obrazki.
              Nawet jeśli była intensywna obróbka to mi się podoba a chyba właśnie o to chodzi ?

Komentarz

• pst
                Uzależniony
                • 2006
                • 560

Ma to oznaczać, że ja jakoś drastycznie obrabiałem swoje przykładowe zdjęcie ?
                Od siebie mogę powiedzieć, że jedyna obróbka jakiej podlegało to zdjęcie to proces C-41
                A zdjęcia z moich linków można zrobić bez HDR'ów czy innych cudów.
                Nie będę do niczego na siłę przekonywał.
                Ja tego nie dzielę na fotografię i obrazki.
                Nawet jeśli była intensywna obróbka to mi się podoba a chyba właśnie o to chodzi ?
                tak, o to chodzi

ja np nie robie macro i raczej nie będę - koledzy z którymi focę robią i im się podoba

Komentarz

Pracuję...