X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • comatus
    Uzależniony
    • 2006
    • 725

No ja mam KITa, ale i tak praktycznie go teraz nie używam Jedyny moment, kiedy zakładam KITa to zdjęcia w pomieszczeniu z wbudowaną lampą, bo 10-22 jest większy i przy 10mm na połowie zdjęcia jest piękny cień rzucany przez obiektyw

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

Zamieszczone przez terminator
      Wszystko zależy od krótkiego końca następnego obiektywu. Ja mam 24-70 i przymierzam się do C10-22.
      w sumie chyba nie ma róznicy czy następny krótki koniec bedzie 24 czy 28 (na cropie) bo mając czy 20, czy 22, czy 24, na długim tego pierwszego możńa kadrowac zdjęcie i bedzie się miało to samo a dziura np od 20 do 28 to chyba nie problem..
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• terminator
        Początki nałogu
        • 2007
        • 325

Zamieszczone przez nagor
        w sumie chyba nie ma róznicy czy następny krótki koniec bedzie 24 czy 28 (na cropie) bo mając czy 20, czy 22, czy 24, na długim tego pierwszego możńa kadrowac zdjęcie i bedzie się miało to samo a dziura np od 20 do 28 to chyba nie problem..
        Jasne, że nie ma. To było do posta comatusa:

"Osobiście biorąc pod uwagę zoomy UWA stwierdziłem, że wolę mieć 24 na długim końcu, niż 10 na krótkim. "

Wygląda tak jakby szeroki kąt u niego miał być jedynym obiektywem...?
        __________________________________________________ ____
        " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
        chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez nagor
          wdziura np od 20 do 28 to chyba nie problem..
          Dla mnie to właśnie był problem. Natomiast między 24 a 28 okazał się w zasadzie problemem pomijalnym.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Oczywiście że nie. Po prostu 12mm to dla mnie wystarczająco szeroko a 24mm na długim końcu używam naprawdę często.
          Jasne że ideałem byłby obiektyw 10-24 ,no dobra 10-28 i do tego jeszcze pod pełną klatkę.
          Ostatnio edytowany przez aptur; 3315. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• comatus
            Uzależniony
            • 2006
            • 725

Jasne, że nie ma. To było do posta comatusa:

"Osobiście biorąc pod uwagę zoomy UWA stwierdziłem, że wolę mieć 24 na długim końcu, niż 10 na krótkim. "

Ale to nie ja powiedziałem
            Mi praktycznie nie przeszkadza dziura od 22 do 70 - to tak odnośnie dziur

Komentarz

• czumba
              Coś już napisał
              • 2006
              • 98

Zamieszczone przez marfot
              Posiadacze cropa nie maja wielkiego wyboru jeśli chodzi o szeroki kąt. Praktycznie jest tylko C 10-22. I koniec. To poważna konsekwencja posiadania APS-C i trzeba to zaakceptować.
              Posiadacze APSC akurat mają z czego wybierać:
              Canon 10-22
              Sigma 10-20
              Sigma 12-24
              Tokina 12-24
              Tamron 11 - cośtam

To posiadacze FF nie mają żadnego wyboru, są skazani na Sigmę 12-24 z jej zaletami i wadami.

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Zamieszczone przez czumba
                To posiadacze FF nie mają żadnego wyboru, są skazani na Sigmę 12-24 z jej zaletami i wadami.
                Posiadacze FF mają 17-40, 16-35 I i II. To posiadacze cropa nie mają odpowiednika dla S 12-24

Komentarz

• czumba
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 98

Zamieszczone przez comatus
                  Posiadacze FF mają 17-40, 16-35 I i II. To posiadacze cropa nie mają odpowiednika dla S 12-24
                  Myślałem, że nie mówimy tutaj o szkłach wide tylko o ultra wide....

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

No to jest jeszcze Canon 14mm
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• comatus
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 725

Zamieszczone przez czumba
                      Myślałem, że nie mówimy tutaj o szkłach wide tylko o ultra wide....
                      Tylko że porównujesz 12 mm na FF i 10mm na cropie, gdzie to nie wyjdzie tak samo. Odpowiednikiem cropowego 10-22 na FF jest 16-35. No i chyba te 16/17 mm na FF to już UWA. Żeby porównywać kąt widzenia 12mm na FF trzeba by mieć jakieś 7-8 mm na cropa.

Komentarz

• nagor
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 522

jakieś nieścisłości widze
                        wcześniej padło że na FF to jest sigma 10-20 i ona kryje całą klatkę a tera mowicie ze FF są skazani na 12-24 która kryje od ~18 mm..
                        Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                        zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Zamieszczone przez nagor
                          wcześniej padło że na FF to jest sigma 10-20 i ona kryje całą klatkę a tera mowicie ze FF są skazani na 12-24 która kryje od ~18 mm..
                          Sigma 12-24 jest pod pełną klatkę, a Tokina 12-24 da się podpiąć pod FF, ale dopiero od 20 mm da się używać.

Komentarz

• paweleverest
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1138

Zamieszczone przez nagor

Chyba coś żle zrozumiałes

do FF możesz przypiąc tylko obiektywy EF czyli canona 16-35 , 17-40 albo sigme 12-24 i te obiektywy dziłaja w pełnym swoim zakresie - przypinanie jakis tanmronów które winetują od 20mm w dół to juz jakas pomyłka dla ludzi o mocnych nerwach

do APS-C ( od 10D w góre ) możesz przypinac EF i EF-S czyli to co masz wypisane powyżej + canona 10-22 sigme 10-20 itd

Wg mnie najlepszym wyborem pod APS-C jest Canon 10-22 choć sigma też jest bardzo dobra a patrząc na zdjęcia akustyka ( który chyba nią własnie dziła ) wręcz rewelacyjna
                            Pod FF wszystkie z wymienionych szkieł są ok choć dla miłośników naprawde szerrrooookich kątów nie ma innej opcji niz Sigma 12-24 ( różnica międzi 12 a 16 jest wieksza niż cycki P.A. ) Jeżeli jednak szukasz szkła do fotografi reporterskiej ( nie tylko krajobrazowej ) to trzeba myśleć os 16-35 2,8L II bo światła nic ci nie zastąpi

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez paweleverest
                              do APS-C ( od 10D w góre ) możesz przypinac EF i EF-S czyli to co masz wypisane powyżej + canona 10-22 sigme 10-20 itd
                              Taa, spróbuj do 10D zapiąć szkło EF-s.

Komentarz

• czumba
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 98

Zamieszczone przez paweleverest
                                Wg mnie najlepszym wyborem pod APS-C jest Canon 10-22 choć sigma też jest bardzo dobra a patrząc na zdjęcia akustyka ( który chyba nią własnie dziła ) wręcz rewelacyjna
                                Pod FF wszystkie z wymienionych szkieł są ok choć dla miłośników naprawde szerrrooookich kątów nie ma innej opcji niz Sigma 12-24 ( różnica międzi 12 a 16 jest wieksza niż cycki P.A. ) Jeżeli jednak szukasz szkła do fotografi reporterskiej ( nie tylko krajobrazowej ) to trzeba myśleć os 16-35 2,8L II bo światła nic ci nie zastąpi
                                W 100% się z Tobą zgadzam.

Komentarz

Pracuję...