X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Jeżeli faktycznie były by to grupy uszkodzonych pixeli to nie mam pojęcia co trzeba było by robić z aparatem aby doprowadzić go do takiego stanu. Widziałem już wiele uszkodzonych matryc ale ta (jeżeli oczywiście jest to jej uszkodzenie) bije wszystkie na głowę.

Z drugiej strony podczas kupna aparatu i nie ważne czy jest to kompakt czy lustrzanka podstawową i obowiązkową czynnością jest zrobienie zdjęcia a w zasadzie kilku zdjęć kontrolnych. Jeżeli kupiłeś aparat "na słowo" i faktycznie w/w problemy są spowodowane stroną sprzętową a nie winą użytkownika to należało się z taką ewentualnością liczyć. Myślę iż zrobienie kilku zdjęć przed zakupem i przegranie ich na PC w celu oceny jakości nie było by zbyt trudną i czasochłonną czynnością a napewno mogło by zaoszczędzić takich problemów jak opisywany powyżej.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• lifedeath
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 24

zielony punkt w prawym dolnym roku się świeci tak jak i czwrwony punk na punktach AF, nie sa to martwe pixele a brud, osoba która sprzedała mi aparat powiedziała ze jest to przyczyną tego że odłączyła obiektyw od korpusu w plenerze, i po porwoci do domu zauwarzyła te brudy.
      wiediząłem ze aparat ma brudną matryce narazie mi to nieprzeszkadza, postaram sie t jakos usunąc jesli zdołam sie dodzownic do serwisu canona.
      sprzedawca powiedział ze zdjecia wychdoziły mu ładne i ostre przed sprzedarzą.
      niektóre rzeczywiscie wychdozą mi idealnie ostre jednak zdarzają sie prawidzwe dramaty. dzis byłem na zdjeciach i kombinowałem z przysłoną wiec sproboje wrzucic jakies zdjecia

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Więc jeżeli twierdzisz iż to zabrudzenie matrycy (w końcu masz aparat fizycznie w ręce) i nie potrafisz sam ich usunąć to prawdopodobnie pozostaje tylko serwis Canona. A co do wrzucenia zdjęć to najlepiej jako RAW-y.

Aparat rzeba wyczuć. Trochę treningu i dobre chęć a napewno efekty będą coraz lepsze i tak jak wcześniej było pisane najlepiej w plenerze.
        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• lifedeath
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 24

no więc tak,
          przy zdjęciu o parametrach 3.5F i około -1 migawaka na trybie manual zdjecia wychodza dziwne, ostrosć rzucona na modelke dziwnie trafia na tło ktre jest ideanie ostre a modelka stojąca metr od obiektwu jest totalnie rozmazana.

przy trybie TV i migawce na -1 jest juz lepiej, modelka jest bardziej ostra, łto tez w miare.

jednak zdjęcie bez modelki o parametrach jak w pierwszym przykładnie wychdozi totalnie nieostre

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

A spróbuj zrobić takie same ujęcia (z modelką) na automacie i zobaczymy co z tego powstanie.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Shoggothh

Mam podobny problem z tym że mój Canon 350D jest nówka i zamieszam zdjęcia w plenerze

Test na puszce pokazuje że obiektyw ostrzy prawidłowo

Jenak w plenerze już to wygląda mdło i nieco gorzej

^^Zdjęcie powyżej to crop 100% nieco wykadrowany, chyba warto dodać że górka znajduje się około 4km od miejsca z którego robiłem zdjęcie

I teraz jet pytanie czy to są moje błędy, czy to wina aury czy może cos jest uszkodzone ( kit lub puszka ) ?

Komentarz

• aleks
                Bywalec
                • 2007
                • 163

Mógłbyś w mniej upierdliwy sposób zamieszczać zdjęcia?
                Mam w szczególności na myśli te nieszczęsne linki, za którymi jakoś tak trudno podążyć.
                Co do zdjęcia, jeśli górka jest b. daleko... to podczas pochmurnej pogody siłą rzeczy jest mydło z tak dużej odległości.
                --------------------

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

tylko ze na tym zdjeciu NIC nie jest ostre :\ Z pierwszego linka jest ostre, z drugiego chyba pierwszy plan, trawa, reszta ostrosci poszla gdzies sobie :\
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Z jakimi parametrami ekspozycji zostało zrobione zdjęcie widoczne w poście #81? Niestety po ściągnięciu z użyciem opcji "zapisz obrazek jako ..." nie da się podglądnąć EXIF-a więc lepiej było by gdybyś i to zdjęcie zamieścił jako link do pliku.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• Shoggothh

F/9
                      1/200s
                      55mm
                      ISO 100

Jeszcze dzisiaj się pobawię rawami bo kompresja jpg robi swoje pozatym światło było mdłe

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Brak ostrości widoczny na zdjęciu napewno nie jest przyczyną kompresji zdjęcia do formatu JPG. Prawdopodobnie gdyby zdjęcie zrobione zostało w RAW-ie wyglądało by podobnie. Na jaki obiekt na zdjęciu ustawiana była ostrość?
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• lifedeath
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 24

a ja oddałem moje dziecko dzis do szpitala ( i mi smutno bez niego
                          ale jutro go odbieram i mam nadzieje ze bedzie zdrowy cód miód orzeszki

oczywiscie mowie o czyszczeniu matrycy
                          jak bedzie wszystko super wrzuce jakies sliczne foto.

a co do ostrosci, to chyba ejdnak moja wina jak i Shoggothh.
                          ostatnio byłem na zdjeciach i zrobiłem na trybie Tv
                          i wyszły w miare w miare
                          oczywscie niektore były kompletnie neostre ale i tak wyszły spoko jesli chodzi o ostrosc.

zdjecia z maską i gitarą na torach

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Chyba zapanowała moda na sesje w starych fabrykach, magazynach, bunkrach itp.. Moim zdaniem trochę to "oklepane". Czy nie ciekawiej było by wykonać sesję w plenerze np. przy wschodzie lub zachodzie słońca? ;-)
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• lifedeath
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 24

noo, mineło troche czasu od zakupienia aparaciku i sie ucze go ciągle.
                              raz wychdoza całkiem fajne zdjecia raz gorsze.
                              jednak zorientowąłem się ze zdjecia industrialne, zdjecia powieszczeń wychodzą totalnie nieostre.
                              jakie parametry proponujecie ? jaka przysłona, czas, tryb iso itp ?
                              nasłonecznienie normalne, jasno widno

Komentarz

Pracuję...