X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gustaff
    Coś już napisał
    • 2006
    • 80

Panowie jest jeszcze 20-35/2,8 L

Mam i polecam
    5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

panowie, na pewno nie chcecie mi powiedzieć, jakiego obiektywu potrzebuję i wziąć za to odpowiedzialność?
      pewnie nie, więc zapytam się ponownie: czy 3mm są warte 1000zł?
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

a czego sie boisz w 17-40? na cropie pokrywa standardowy zakres 28-64. pokrycie twojego zakresu 20-35 z analoga moze ci zapewnic 10-22 canon badz tokina 12-24.
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez airhead
          A jak często używałeś dotąd ogniskowej 20 mm ?
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

nigdy, gdybym używał to pewnie potrafiłbym sobie sam odpowiedzieć na to pytanie... albo przynajmniej trochę więcej wiedział

w 17-40 to boję się głównie ceny - w zasadzie nic innego mi nie przeszkadza...
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

Przecież dziś to szkło z drugiej ręki masz za 1700-1800 złotych. To wykonanie musi trochę kosztować.

Komentarz

• Allensteiner
                Bywalec
                • 2006
                • 177

Zamieszczone przez himi
                1700-1800 złotych.
                widziałem nawet za 1600, sporo ludzi mniemam zamienia na 17-55 pod cropa odkąd ma normalną cenę
                Ostatnio edytowany przez Allensteiner; 7413.
                lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• krecio
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 470

Moim pierwszym obiektywem jaki kupilem jako alternatywe dla kita w 300D byl wlasnie 20-35. Pstrykam sobie glownie domki wiec szerokosc byla dla mnie istotna. W czasach "cropowych" (300, 350) jako podstawowe szklo sluzyla mi Tokina 12-24. Lecz byly sytuacje w ktorych wymienialem ja wlasnie na 20-35. Dlaczego? Ano, bardzo mi sie podobaja kolorki jakie z tego szkielka mozna uzyskac. Takie sprawy jak domniemane AC (ja ich nie stwierdzilem u siebie), winieta itp. mozna latwo usunac. Jest przeciez mnostwo softu do tego. Dzis jako glowny obiektyw sluzy mi 24-105 L ale za nic nie pozbede sie mojego szerokiego zoom'a. Po prostu sa sytuacje gdy wiem, ze to wlasnie on da mi taki obrazek jakiego oczekuje. Jesli chodzi o jego pozniejsza sprzedaz to z tym chyba nie jest tak latwo. Duzo tego szkla nie jest na rynku, a i swego czasu folderowi znawcy (nawet na tym forum) niezle mu obrobili d...e. Musisz sam sobie odpowiedziec na pytanie co kupic. Nikt tu za Ciebie odpowiedzialnosci nie wezmie. W koncu to Twoja kasa i Twoj fun. Ja ze swej strony moge powiedziec, ze to bardzo wdzieczne szklo do domkow i obrazkow.
                  pozdr.
                  krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• Amat
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 100

Mówisz o szybie?

Komentarz

• migawka
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 65

17-40L to raczej od f 5,6-8(max f11)dalej nie polecam, bo wszystko wychodzi co na matrycy szczególnie przy f22, w zakresie f5,6-8 da sie nim robic zdjęcia, przy f22 mydło i szkoda nawet tak kręcic, co do drugiego to nie wiem bo nie miałem..a i zakres 17-40 bardziej się przyda tak uważam..

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

Mydło na maksa na f22, a ile syfów z matrycy...

Komentarz

• marcusp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

Mam 17-40 od kilku lat - kupiłem go jako szeroki kąt do analoga - rewelacja.
                          Później dorobiłem się 30D - też rewelacja ale już jako standard. Pstrykam dużo zdjęć produktów w studio - z racji, że zależy mi na dużej głębi ostrości to w zasadzie na f22. Na początku widziałem każdy syfek na matrycy, ale wyczyściłem ją i było OK. Kilka dni temu zmieniłem 30D na 40D i matryca czyściutka - zero kurzu. Co do ostrości na f22 to nie ma co narzekać - jest OK. Zresztą jak poczytałem na forum o tym obiektywie to jest duzo opinii, że jest nieostry, tylko dziwnym trafem od ludzi, którzy go nie mają. Większość posiadaczy jest zadowolona. Jak dla mnie - ostrość w porządku, oddanie kolorów bardzo dobre, kontrast pod światło bardzo dobry - przy zdjęciach ze słońcem w kadrze żadnych blików. Autofokus bez zarzutu i wykonanie mechaniczne wzorcowe - co potwierdza przygoda przy zakupie: kupiłem go w adoramie z dostawą do znajomych w Houston. Kurier dowiózł go gdy nikogo nie było w mieszkaniu a jako, że nie chciało mu się przyjeżdżać drugi raz to wrzucił przesyłkę "hakiem" na balkon na pierwszym piętrze. Gdy się o tym dowiedziałem, to myślałem, że znajoma przywiezie mi rewelacyjną grzechotkę Luxury. Po rozpakowaniu okazało się, że wszystko działa - zero śladów uszkodzeń. Zresztą nie obchodzę się z nim jak z jajkiem i działa do dzisiaj.
                          Ja w każdym razie polecam ten obiektyw.

Komentarz

• migawka
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 65

himi- gratuluje fotki, rewelka zwłaszcza niebo, faktycznie syfu nie widac(bo na takim niebie faktycznie nie można czegokolwiek znaleźc, ale jak ktos nie dba o szczególy). polecam testy na początek, optyczne.pl a i jeszcze w jakimś fotovideo, ktoś coś napisał o tym co się dzieje na FF powyżej f11, wniosek taki, że matryca ma problemy ze zgarnięciem światła, które na nią wpada, może Przeczytaj i cos załapiesz..Jak Chcesz się czepiac to się czep, ale płotu, bo jak na tyle cię stac to faktycznie dla Ciebie nie ma różnicy..Napisałem tylko to, co ja załważyłem i tyle, ale jak ktoś lubi jak Ty to nie ten adres..Zdjęcia da się robic, ale to wiąże się z konsekwencjami, poza tym jak ktoś kupuje 1 ds po to by robic na nim jpeg imieniny cioci, to wystarczy mu kompakt, bo nie wykorzystuje pełnych możliwości ds..

Komentarz

• marcusp
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 149

Kolego Migawka - nie żebym się czepiał, ale zdjęcie kolegi Himiego pokazuje, że obiektyw jest OK i że ma czystą matrycę w body - w zasadzie to powinien zrobić białą kartkę i wtedy byłoby widać każdy paproch na matrycy. Jeśli chodzi o spadek ostrości powyżej F8 - to oczywiście jest to fakt, ale czasami ważniejsza jest głębia ostrości, a resztę się "wyciągnie" w komputerze. Ponadto spadek ostrości w cyfrowych lustrzankach powyżej F8 -F11 to nie przypadłość obiektywu 17-40 - tak ma każdy obiektyw, problem jak sam napisałeś leży w matrycy. Tak samo z kurzem na matrycy - na dowolnym obiektywie przy przysłonie F22 będzie bardzo dobrze widoczny.
                              Co do problemów na pełnej klatce - kolega Airhead pyta o obiektyw do 350D więc wielu problemów z FF nie zauważy, oczywiście "i nie mówcie, że nie macie synka, bo w każdej chwili mieć możecie (sprawdzić czy nie ksiądz)", jednak moim zdaniem do body z cropem ten obiektyw z czystym sumieniem można polecić.

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez airhead
                                panowie, na pewno nie chcecie mi powiedzieć, jakiego obiektywu potrzebuję i wziąć za to odpowiedzialność?
                                Dla mnie: na cropie te 3 mm nic nie są warte, na FF są spokojnie warte 1000 zł. To jest ważne czy zmieniamy o 3 mm skrajną wartość zakresu ogniskowych a co za tym idzie perspektywę naszego widzenia w najszerszym kącie czy też jakąś środkową wartość użytecznego zakresu ogniskowych. Na cropie dla mnie ten zakres to 10-200 mm, na FF 17-300 mm.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...