X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Zamieszczone przez axk
    To Lightsphere jest zasilany elektrycznie? Pierwsze słyszę.
    Lampa błyskowa jest zasilana elektrycznie. Przynajmniej moja.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez piast9
      Lampa błyskowa jest zasilana elektrycznie. Przynajmniej moja.
      przed chwilą mnie przećwiczono ze skrótów myślowych :-) , więc ten rozszyfruję:

Dyfuzor rozprasza światło, zatem lampa musi uzywać więcej mocy i szybciej się konczą aku...
      w ten oto sposób można udowodnić prądożerność dyfuzora :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez gwozdzt
        Dyfuzor rozprasza światło, zatem lampa musi uzywać więcej mocy i szybciej się konczą aku... w ten oto sposób można udowodnić prądożerność dyfuzora :-)
        Oczywiście można do tego podejść i w taki sposób :-).
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Zamieszczone przez Bedol
          Przeczytałem kilkanaście porównań dyfuzorów i Lightsphere wypada najlepiej.
          Wady to duży rozmiar, waga i apetyt na prąd, ale efekt najlepszy.
          Waga??? przecież to waży mniej niż tabliczka czekolady.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Blindseeker
            a sto-fen tyle co dwie kostki ... :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez Blindseeker
              Po prostu nietrafiony argument który absolutnie w żaden sposób nie wpływa na funkcjonalność Lightsphere'a.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• Bedol

no to raz jeszcze rozwinę myśl:

Moja ocena wad dyfuzora Lightsphere wynika z rozmów z użytkownikami tego cuda.

Są tacy, którzy twierdzą, że im po założeniu dyfuzora (palnik oczywiście) opada - bo ciężki.
                Są również tacy, którzy narzekają, że część światła poprzez rozproszenie się gubi, przez co należy zwiększyć podziałkę na lampie, a to prowadzi do zwiększenia zużycia prądu i mniejszej ilości błysków na jednej baterii.

A teraz moje zdanie: lightsphere jest very good, a powyższe argumenty "przeciw" mnie nie przekonują ;-)

Komentarz

• tomasek
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 169

Dla mnie lightsphere jest za duże i wygląda conajmniej dziwacznie. Raz miałem pożyczone, to ludzie się tylko pytali co to za miska na lampie

Używam na codzień podróby stofena lub po prostu karteczki z lampy.
                  Niedawno na ebayu za grosze kupiłem "dmuchany softbox" i "skarpetę" - niedługo zrobię porównanie. W planach mam ABBC (http://abetterbouncecard.com/) - tylko nigdzie nie mogę kupić białego "foam paper", czarną piankę kupiłem ale na "karteczkę" do odbijania światła się nie nadaje ;-)
                  5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

wszystkie robione z Lightsphere ...
                    Heniek

Komentarz

• tomasek
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 169

heniek - a nie przeszkadza Ci czasami rozmiar tego ustrojstwa? Masz na pewno większe doświadczenie w użytkowaniu niż ja (używałem 2h), może to po prostu kwestia zmiany przyzwyczajeń ?
                      5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• ArturBonoVox
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 684

Prawda jest taka. Jak kupowac cos to nie po to aby to za jakis czas wymieniac, dokladac, dokupowac, podmianiac, dac w lombard, oclic lub zaplacic kolejne myto.

580 ex II i Lightsphere.

Koniec tematu.

Komentarz

• heniek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 614

tomasek - trochę przeszkadza, ale jeśli muszę coś doświetlić w pomieszczeniu to tylko tym,
                          z tych dyfuzorów co przerobiłem jednak daje najlepszy efekt.
                          tutaj ze stofenem, zerknij na cienie pomimo że ściana była ok 1m za fot. osobami:

z tym słoiczkiem tego koszmarnego efektu nie ma i za to go lubię a odbijanie od ścian nie jest takie proste jak się wydaje:-)
                          Lightsphere daje bardziej naturalne światło
                          lightsphere:
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          lightsphere:
                          Ostatnio edytowany przez heniek; 254. Powód: Automerged Doublepost
                          Heniek

Komentarz

• tomasek
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 169

Dzięki. Chyba jeszcze w tym miesiącu zamówię, bo efekt jest naprawdę dobry.

Co do odbijania światła - zacząłem dostrzegać problem od kiedy ściany u mnie w domu stały się z białych - żólte

Komentarz

• heniek
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 614

aby dyfuzor był mniej prądożerny można dokupić coś takiego:

te nasadki chrome dopiero co się pojawiły, a może ktoś już ją zakupił i podzieli się wrażeniami?
                              Heniek

Komentarz

• WereWolf
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 96

a ja ostatnio pokusiłem się o ściągnięcie ze stanów czegoś takiego:

bardzo podobny motyw do tego pokazanego parę postów wcześniej, tyle, że dołączony jest jeszcze dyfuzor, bardzo fajna sprawa - na razie użyłem tego dwa razy w terenie i efekty są całkiem niezłe, zwłaszcza w połączeniu z tym:

co do samego "flip it", to przewaga nad tym pokazanym wyżej, jak i nad stofenem (którego zresztą też mam) jest taka, że jest ruchomy i możemy kontrolować siłę odbitego błysku, lub w ogóle odchylić do tyłu jeśli w danej chwili potrzebujemy maksymalnej mocy samej lampy
                                moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                                Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

Pracuję...