Czy ktoś z Was porównywał LightSphere z WhaleTail (http://store.garyfonginc.com/whaletail.html)?
X
-
-
Pod wpływem tego postu zakupiłem Dyfuzor typu Lightsphere
jedyny minus to ciężar - nie sądziłem że zrobiony jest z gumy i lampa 430 opada często i nie da się robić pod kątek ok 45 st. ale podniesiona do pionu nie sprawia problemu
plusy:
jest zrobiony z gumy i nie będzie żółknął jak plastik,
robiłem tylko wstępnie fotki w domu typu - paprotka w kącie. użyłem do tego 10-22 i powiem że jest to super połączenie
moje uwagi z różnicy robienia zdjęć z lampą z blentą rozpraszającą kontra Dyfuzor typu Lightsphere to że doświetlenie pierwszego planu prawie niczym się nie różni ale cienie na ścianach są o kilka odcieni jaśniejsze i świetnie doświetla rogi kadru nawet przy 10mm
Dzięki wam cieszę się zakupem nowego gadżetuKomentarz
-
A jak miałeś skierowany ten dyfuzor? W górę czy do przodu? Używałeś jakichś nakładek? Pytam, bo mam 430EX II i zastanawiam się, czy mocy mi starczy na doświetlenie pierwszego i drugiego planu lub w kościele/domu przy większej odległości. Jaki jest mniej więcej spadek w EV? I jaka to wersja tego LightSphere (clear czy cloud)?40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX IIKomentarz
-
Komentarz
-
Generalnie ja używam zwykłej podróbki za 30 zł i się sprawdza od 10mm. Nie upadłem na głowę by płacić za jakieś plastki stofena czy lumiquesta. Polecam Ci najtańsze rozwiązanie.Witam wszystkich
Zdecydowałem sie już niemal na lampę canona 430EX (cena wzięła górę gdyż to moja pierwsza lampa i myśle że nie ma sensu porywać się od razu na najwyższą klase) i mam postanowienie zamówić z wieczora.
Jednak zastanawiam się nad dyfuzorem, czy wziąć klasycznego stofena (może podróbke za 30zł z allegro?)
Prosiłbym o jakieś rady, opienie:-)-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz
-
Brodi - tutaj dyfuzor był na lampie w pionie, nakładka/dekielek oryginalny,
doświetlenie drugiego planu zależy od światła zastanego w kościele, nie licz na wiele:-)
ja w świątyniach nim nie robię, powiem tak, sprawdza się bardzo dobrze w fotografii portretowej,mniejszych pomieszczeniach, ja mam oryginalną wersję "clear" pasuje do 580 Ex i II również, chociaż na wersję II trochę trudniej założyć.
ExploRA - http://www.amazon.com/Gary-Fong-LS2P.../dp/B0012ESR6MHeniekKomentarz
-
Heniek, Dziękuję za informację. Skoro dyfuzor i lampy były w górę, to strata światła w EV musiała być spora. Z 430 będzie rzeczywiście ciężko... na szczęście ja idę na chrzciny a nie na ślub, więc powinno być łatwiej i raczej z bliska :P40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX IIKomentarz
-
-
no dobrze, a jak ten wynalazek sprawdza sie w Kościele ?
Mogę prosić kogoś o sampelka ?
Tzn mam na myśli lightsphere.Komentarz
-
Czy ktoś porównywał oryginał Lightsphere Gary Fonga z podróbami z allegro ?
Czy ktoś porównywał cloud i clear w tych samych warunkach ?Komentarz
-
Ja mam jakiegoś allegrowego clauda i chyba spisuje się OK. Kupowałem tu:
Komentarz
-
To i ja się podepnę pod te dylematy.
Zakupiłem Lambency Flash Diffuser cloudy z deklami mlecznym+pomarańczowym i ogólnie widzę efekty. Wątpliwość budzi zastosowanie tego dyfuzora z deklem pomarańczowym w pomieszczeniu ze światłem żarowym. Jestem z dala od swojego kompa, więc efekty widzę jedynie na wyświetlaczu, ale widać, że błysk "miesza" barwowo.
Celowe wydaje się użycie pomarańczowego celuloidu na lampę, a później założenie dyfuzora, wtedy temperatura błysku powinna być jednolita i "grająca" z żarowym. To taki pomysł na szybko i muszę go sprawdzić na spokojnie.
I tu pytanie do doświadczonych: jakie są wasze patenty w tej kwestii?C-F-K - foreverKomentarz
-
Pomarańczowy dekiel w pomieszczeniu z żarówkami i ustawienie balansu bieli na żarowy.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz

Komentarz