X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quail
    Początki nałogu
    • 2008
    • 400

Czy ktoś z Was porównywał LightSphere z WhaleTail (http://store.garyfonginc.com/whaletail.html)?

Komentarz

• moregun
      Początki nałogu
      • 2006
      • 351

Pod wpływem tego postu zakupiłem Dyfuzor typu Lightsphere
      jedyny minus to ciężar - nie sądziłem że zrobiony jest z gumy i lampa 430 opada często i nie da się robić pod kątek ok 45 st. ale podniesiona do pionu nie sprawia problemu

plusy:
      jest zrobiony z gumy i nie będzie żółknął jak plastik,

robiłem tylko wstępnie fotki w domu typu - paprotka w kącie. użyłem do tego 10-22 i powiem że jest to super połączenie
      moje uwagi z różnicy robienia zdjęć z lampą z blentą rozpraszającą kontra Dyfuzor typu Lightsphere to że doświetlenie pierwszego planu prawie niczym się nie różni ale cienie na ścianach są o kilka odcieni jaśniejsze i świetnie doświetla rogi kadru nawet przy 10mm

Dzięki wam cieszę się zakupem nowego gadżetu

Komentarz

• Brodi
        Coś już napisał
        • 2006
        • 61

Zamieszczone przez heniek
        lightsphere:
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        lightsphere:
        A jak miałeś skierowany ten dyfuzor? W górę czy do przodu? Używałeś jakichś nakładek? Pytam, bo mam 430EX II i zastanawiam się, czy mocy mi starczy na doświetlenie pierwszego i drugiego planu lub w kościele/domu przy większej odległości. Jaki jest mniej więcej spadek w EV? I jaka to wersja tego LightSphere (clear czy cloud)?
        40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX II

Komentarz

• ExploRa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 336

Podaj jakies namiary na wersje, ktora tu na fotkach przykladowych uzytkowales.
          www.explora.pl

Komentarz

• fotocoto
            Coś już napisał
            • 2008
            • 91

Zamieszczone przez jockerek
            Witam wszystkich

Zdecydowałem sie już niemal na lampę canona 430EX (cena wzięła górę gdyż to moja pierwsza lampa i myśle że nie ma sensu porywać się od razu na najwyższą klase) i mam postanowienie zamówić z wieczora.

Jednak zastanawiam się nad dyfuzorem, czy wziąć klasycznego stofena (może podróbke za 30zł z allegro?)

Prosiłbym o jakieś rady, opienie:-)
            Generalnie ja używam zwykłej podróbki za 30 zł i się sprawdza od 10mm. Nie upadłem na głowę by płacić za jakieś plastki stofena czy lumiquesta. Polecam Ci najtańsze rozwiązanie.
            -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
            5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

Brodi - tutaj dyfuzor był na lampie w pionie, nakładka/dekielek oryginalny,
              doświetlenie drugiego planu zależy od światła zastanego w kościele, nie licz na wiele:-)
              ja w świątyniach nim nie robię, powiem tak, sprawdza się bardzo dobrze w fotografii portretowej,mniejszych pomieszczeniach, ja mam oryginalną wersję "clear" pasuje do 580 Ex i II również, chociaż na wersję II trochę trudniej założyć.

ExploRA - http://www.amazon.com/Gary-Fong-LS2P.../dp/B0012ESR6M
              Heniek

Komentarz

• Brodi
                Coś już napisał
                • 2006
                • 61

Heniek, Dziękuję za informację. Skoro dyfuzor i lampy były w górę, to strata światła w EV musiała być spora. Z 430 będzie rzeczywiście ciężko... na szczęście ja idę na chrzciny a nie na ślub, więc powinno być łatwiej i raczej z bliska :P
                40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX II

Komentarz

• heniek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 614

z tego co widzę masz f/1.8, więc na chrzest trochę światła masz:-)
                  Heniek

Komentarz

• Daga
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 100

no dobrze, a jak ten wynalazek sprawdza sie w Kościele ?
                    Mogę prosić kogoś o sampelka ?
                    Tzn mam na myśli lightsphere.

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Czy ktoś porównywał oryginał Lightsphere Gary Fonga z podróbami z allegro ?
                      Czy ktoś porównywał cloud i clear w tych samych warunkach ?

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Ja mam jakiegoś allegrowego clauda i chyba spisuje się OK. Kupowałem tu:

[email protected]

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

To i ja się podepnę pod te dylematy.
                          Zakupiłem Lambency Flash Diffuser cloudy z deklami mlecznym+pomarańczowym i ogólnie widzę efekty. Wątpliwość budzi zastosowanie tego dyfuzora z deklem pomarańczowym w pomieszczeniu ze światłem żarowym. Jestem z dala od swojego kompa, więc efekty widzę jedynie na wyświetlaczu, ale widać, że błysk "miesza" barwowo.
                          Celowe wydaje się użycie pomarańczowego celuloidu na lampę, a później założenie dyfuzora, wtedy temperatura błysku powinna być jednolita i "grająca" z żarowym. To taki pomysł na szybko i muszę go sprawdzić na spokojnie.
                          I tu pytanie do doświadczonych: jakie są wasze patenty w tej kwestii?
                          C-F-K - forever

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Pomarańczowy dekiel w pomieszczeniu z żarówkami i ustawienie balansu bieli na żarowy.

[email protected]

Komentarz

• Mellan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1851

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                              Pomarańczowy dekiel w pomieszczeniu z żarówkami i ustawienie balansu bieli na żarowy.
                              Nie inaczej, ustawiłem na 2800K. I widzę, że jest bigos. Stąd moje pytanie.
                              C-F-K - forever

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1709

Zamieszczone przez Mellan
                                Nie inaczej, ustawiłem na 2800K. I widzę, że jest bigos. Stąd moje pytanie.
                                Ja generalnie bardzo mało foce z lampą, a jak już robię to ustawiam WB w okolicach 3000K (kilka strzałów testowych). U mnie wychodzi OK.

[email protected]

Komentarz

Pracuję...