Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam
W Nikonie jestem od początku przygody z fotografią. Od 2 lat pracuję na body D2x i zastanawiam się powoli nad zmianą. Ostatni rok przyniósł sporo zmian w tym co fotografuję. Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, et cetera - fotografia użytkowa dla firm, praca z modelkami, także fotografia ślubna.
Co mnie drażni? :
Słabe wysokie iso w D2x, stałki bez konkretnego silnika - oto główna bolączka
Radą na D2x jest D3 ALE biorąc pod uwagę że nie potrzebuję wcale 11 czy 8 klat na sekundę zastanawia mnie Canon 5D. Bo obrazek daje podobny - jedni powiedzą że lepszy, inni że gorszy ale ja jestem za tym że po prostu podobny a kosztuje hmm - mniej niż połowę D3...
Niestety czasy bezurazowego wydawania ton kasy na sprzęt minęły ;-D, życie sie układa itp i człowiek kalkuluje...
Pożyczyłem 5D od znajomego - okazało się że nie taki straszny nawet ten AF - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?
Gdybym sprzedał teraz D2x ( za grosze ;-/ ), Nikkory: 28-70AF-S ,80-200 AF-S, 105 micro, 85mm, 50mm , sigmę 10-20, lampę to miałbym jakotaki budżet na kompletowanie systemu C
Jakieś rady? Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
Zmiana całego systemu to poważna decyzja-aczkolwiek po prostu wydaje mi się że taki sprzęt da mi więcej możliwości wtedy gdy nie ma dużo światła oraz więcej możliwości pracy z GO
mam dokładnie taki zestaw jak wymieniłeś w pierwszym poście + 70-200 i 50/1.4, ostatni ślub to było na przemian machanie 35mm i 85mm - reszta nie potrzebna Myślę, że idealnym zestawem ślubnym (jak dla mnie) jest właśnie 5tka, te dwie stałki, ew. dopełnienie w postaci ultraszerokiego (np. 15/2.8 ) i coś*do macro (np 100/2.8 )
Pozatym 2x body to podstawa, bo ciągłe zmienianie obiektywów pod koniec dnia daje się we znaki. Życzę*powodzenia w przesiadce
Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
Przynajmniej na początek 85/1.2L bym sobie na Twoim miejscu darował na rzecz 85/1.8 USM i w ten sposób wygospodarował trochę srodków na 135/2L lub któryś 70-200 (tu mamy duży wybór :-))
Ja bym też poczekał. Może Nikon pokaże jakieś FF w cenie "dla ludzi".
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Te wyniesione ulotki wyglądaja na prawdziwe, więc D700 chyba będzie i pewnie bedzie za...bisty i pewnie bedzie kosztował minimum 9K, nie wiem czy to cena dla ludu... Ciekaw jestem kiedy bedzie 35-ka 1.4??? Pytanie jeszcze kiedy D700 będzie w sklepach? W grudniu? Swoją drogą szkoda trochę tych Twoich szkieł. Może jednak warto poczekać.
Coś gdzieś ostatnio czytałem że Nikon ma zamiar odświeżyć w końcu stałki.
Więc jeśli rzeczywiście mieli by wypuścić także tanie FF to miałbyś to co chcesz w Nikonie i nie musiał byś sie bujać ze zmianą systemu.
Pytanie tylko ile to wszystko u Nikona potrwa, czy te przecieki są prawdziwe i czy chcesz/możesz czekać.
Jeśli chodzi o 5D to najlepsze co możesz zrobić to pomęczyć jeszcze tego kolegę o pożyczenie 5D bo żadne nasze rady nie zastąpią twoich własnych doświadczeń/wrażeń i wniosków z obcowania z tą puszką.
... - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?
od miesiąca mam 5D + 24-105L + 50 f1,4. Przesiadłem się z 40D i 17-55 f2,8 IS i największe obawy miałem co do szybkości/celności AF. I powiem Ci szczerze, ze absolutnie się nie zawiodłem... jest naprawdę PEWNIE... czasem mi się WYDAJE, że jakby OCIUPINKĘ wolniej niż w 40D, ale bardzo pewnie!!! Jeśli AF budzi Twoje obawy to nie potrzebnie.
PS. Śluby focę.
5D - OK
grip - kawał klocka, popróbuj jak Ci leży w ręce, mi pasuje
17-40 na FF taki sobie (na długim końcu raczej przeciętny), próbowałem i wziąłem 16-35 2.8 i ten właśnie bym ten polecał albo stałkę 24L.
35L - na ten choruję i myślę, że za rok się wyleczę jak kupię, 85 polecam 1.8 świetne szkło za niewielkie pieniądze, 90 procent zdjęć robię standardem ( u mnie 50 1.4). Jak do studyjnej czy ślubnej polecałbym właśnie stały szeroki kąt: 24L, ew. 35L uzupełniony 85 1.8 (zamiast 1.2)
5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu... to tylko 1 %...
Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.
chyba się dzisiaj nie wyspałes ;-)
Po pierwszenie wiem czy dobrze rozumuję, ale serii 3 fps z pełną mocą nie pociągnie żadna normalna lampa, bo którąkolwiek byś nie wziął i błysnął w M 1/1 (czyli z pełną mocą) to po takim strzale trzeba jednak kilka sekund aby ponownie się naładowała, choćby to była najnowsza, najszybsza 580EX II.
A po drugie, pytający od razu na początku zaznacza: "Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, ..."
więc skad Ci w ogóle ta seria przyszła do głowy?
ja bym osobiście radził sie wstrzymać, w końcu nikon ma wypuscic dwa nowe FF, prawdą jest tez ze i Canon ma wypuscic 5d mk II wiec mk I stanieje ostro.
Komentarz