X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
    chyba się dzisiaj nie wyspałes ;-)
    No nie jest tak źle, dwie i pół godziny to całkiem dużo snu :-)
    Po pierwszenie wiem czy dobrze rozumuję, ale serii 3 fps z pełną mocą nie pociągnie żadna normalna lampa, bo którąkolwiek byś nie wziął i błysnął w M 1/1 (czyli z pełną mocą) to po takim strzale trzeba jednak kilka sekund aby ponownie się naładowała, choćby to była najnowsza, najszybsza 580EX II.
    Mam 430EX, którą uważałem za lampę w sam raz dla mnie, do momentu kiedy zacząłem jej używać właśnie do reporterki. To że jest trochę słaba, do takich zastosowań, to jedno, z tym można żyć podwyższając ISO, ale to że starcza na jeden błysk, podczas gdy 580-tki błyskają obok 2 - 3 razy to drugie, z czym poradzić sobie zdecydowanie trudniej.
    A po drugie, pytający od razu na początku zaznacza: "Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, ..."
    więc skad Ci w ogóle ta seria przyszła do głowy?
    "Prawie" nie znaczy wcale, jeśli autor wątku zarabia/utrzymuje się z fotografii to może przydarzyć się sytuacja że będzie potrzebował jednak lampy o nieco większych możliwościach. Różnica w cenie nie jest już teraz specjalnie duża i moim zdaniem lepiej zainwestować tych parę stówek więcej, choćby dla własnego spokoju, że w kluczowym momencie nie zabraknie światła.
    430EX to bardzo dobra lampa do zastosowań "rodzinnych" oraz jako druga, do doświetlania, kontrowania itp, jako główna dla zawodowca, w moim odczuciu, na podstawie własnych doświadczeń, się nie nadaje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• CIEPIEL

Poczekam do 5 lipca - Nikon ma podać jakieś konkretne dane...

Komentarz

• popi
        Początki nałogu
        • 2007
        • 390

ciekawe kedy wejdzie 5d mark II, mial byc hmm w lutym 2008 a juz mamy prawie lipiec
        sigpic

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez popi
          ciekawe kedy wejdzie 5d mark II, mial byc hmm w lutym 2008 a juz mamy prawie lipiec
          wątek o tym traktujący znajduje się tutaj:
          http://canon-board.info/showthread.php?t=21820
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez CIEPIEL
            Poczekam do 5 lipca - Nikon ma podać jakieś konkretne dane...
            1 lipca 8).

Zamieszczone przez popi
            Tak jak napisał Tomek ^^^^^ - w innym wątku jest o tym sporo, a 5D mkII nie będzie .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Roqfort
              Bywalec
              • 2005
              • 149

Zamieszczone przez MacGyver
              Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.

Jasne. Jak wyjdzie model 680EX, wtedy 580 będzie amatorską
              Używałem obydwu, i jeśli miałbym teraz znowu wybierać, kupiłbym 430EX. Moja 580EX padła mi na gwarancji, więc z tą niezniszczalnością nie przesadzajmy 430EX to sporo kasy w kieszeni, a moc dla moich potrzeb (śluby, portrety) wystarczająca aż nadto. Nie dajmy się zwariować. Szacuję że 90% forumowiczów to amatorzy, a wciska im się sprzęt z najwyższej półki. Niedługo ktoś z 400D będzie wstydził się cokolwiek napisać, żeby nie być zjedzonym przez "profesjonalistów"

PS. Musiałem to kiedyś napisać

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez Roqfort
                (....). Nie dajmy się zwariować. Szacuję że 90% forumowiczów to amatorzy, a wciska im się sprzęt z najwyższej półki. Niedługo ktoś z 400D będzie wstydził się cokolwiek napisać, żeby nie być zjedzonym przez "profesjonalistów"

I słusznie, bo myślę że jest spora grupa osób (w tym ja), które myślą podobnie w tej materii.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Jasne. Jak wyjdzie model 680EX, wtedy 580 będzie amatorską
                  .....Szacuję że 90% forumowiczów to amatorzy, a wciska im się sprzęt z najwyższej półki.
                  Z pierwszego postu wynikało ze CIEPIEL nie jest amatorem, stąd moja sugestia, Tak jak napisałem dalej sam używam 430EX i mimo że zawodowcem nie jestem to lampa ta bywa dla mnie za słaba i za wolna.
                  Podzielam Twój pogląd, aczkolwiek prawdziwe przegięcie to jest wciskanie na siłę 100-400 komuś, kto chce dwa razy do roku sfotografować ptaszka na wycieczce.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Waldek24
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 191

Niedługo ktoś z 400D będzie wstydził się cokolwiek napisać, żeby nie być zjedzonym przez "profesjonalistów"

W zasadzie, jako całkowity dewiant sprzętowy nie powinienem się pod Twoim postem wypowiadać, ale czasami złość mnie bierze na siebie

Zazdroszczę Twojego podejścia do problemu sprzętowego, ja niestety takich hamulców nie mam.

Zgromadziłem chyba wszystko, co oferuje Canon z najwyższej półki w swojej ofercie w zakresie body jak i szkieł.
                    Dochodzi do paradoksalnych sytuacji, że wstydzę się wyjmować jakieś kolejne cholernie białe szkło, aby nie zwracać na siebie uwagi innych fotoreporterów.

Reporterką zajmuję się dorywczo, ot tak, aby popatrzeć na fotografowanie z innej strony, jeśli do tego jest coś ciekawego, myślę, że to chwilowy kaprys.

Przykład
                    Pokazy (przepiękne) paralotniarzy, myślę 70-200 wystarczy, niestety białe, podchodzą pytają, przeszkadzają.
                    Odlatują paralotniarze trochę dalej, myślę jest w torbie mocniejsze szkło, ale wstyd wyciągać.
                    Jedynie w plenerze czuję się swobodnie i to w pojedynkę.
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

A wracając do tematu... Czy Autor wątku dalej chce się przesiadać?
                      PS
                      Mnie też nie podchodzą białe tele.
                      Kiedyś już postulowaliśmy, żeby były dwie wersje (stadionowa i dla ludzi), przy okazji "obgadywania" ewentualnego, nowego 100-400, też chyba ostatnio było na ten temat...
                      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• ErnestPierwszy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 734

Zamieszczone przez Bahrd
                        A wracając do tematu... Czy Autor wątku dalej chce się przesiadać?
                        Też się dołączam do pytania Po dzisiejszych nowościach Nikona, zmiana systemu nie wydaje się jakoś dobrze uzasadniona. Według mnie oczywiście...

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez Waldek24
                          (....)
                          Przykład
                          Pokazy (przepiękne) paralotniarzy, myślę 70-200 wystarczy, niestety białe, podchodzą pytają, przeszkadzają.
                          Odlatują paralotniarze trochę dalej, myślę jest w torbie mocniejsze szkło, ale wstyd wyciągać.
                          Jedynie w plenerze czuję się swobodnie i to w pojedynkę.
                          Skąd ja to znam ?

Zamieszczone przez Bahrd
                          (....)
                          Mnie też nie podchodzą białe tele.
                          Kiedyś już postulowaliśmy, żeby były dwie wersje (stadionowa i dla ludzi), przy okazji "obgadywania" ewentualnego, nowego 100-400, też chyba ostatnio było na ten temat...
                          Zapomnij .
                          Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...