a kit'a zabierz bo na 100% Ci sie przyda!
X
-
-
Inne wyjście o jakim pewnie nikt tu nie napisze to zmiana (dokupienie) body na starego poczciwego kliszaka (np eos 30) i założenie dobrego filmu, najlepiej slajdu. Da Ci to większy zakres tonalny i nawet jeśli będziesz popełniał błędy przy pomiarze światła foty powinny Ci lepiej wyjść. 70-300 bym zamienił na 70-200, a jeśli chodzi o krajobrazy to bym dokupił 17-40.5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
Większy zakres tonalny od czego ? Od matrycy ? Astia - może i tak. Reszta - zdecydowanie nie - ktoś Ci głupot naopowiadał.
Przy błędach przy pomiarach światła nic lepiej nie wyjdzie, mało tego - nic się z tym nie zrobić.... Później to trzeba wywołać i zaramkować albo zeskanować, w dodatku trzeba dbać żeby nie prześwietlali na lotniskach i żeby się nie ukisiły w wysokiej temperaturze... O kosztach w przypadku posiadania już cyfry nie wspomnę... Coraz lepsze rady...Komentarz
-
Panowie przyglądałem się filtrom i troszkę zmiękłem
ktoś polecił system COKIN
wygląda to fajnie ale...
ale mam pytanie
czy przy ostrych warunkach słonecznych, dużych kontrastach
stosuje sie przykladowo filtr polaryzacyjny + osłona przeciwsłoneczna?
czy jak juz filtr to osłona do torby...
bo ten system COKIN wyklucza zastosowanie jakiejkolwiek dalszej oslony
procz szkielek na tym stelażyku.
Pozdrawiam!
Marcin.Komentarz
-
Można, jednak kręcenie filtrem jest skutecznie utrudnione. Ja z reguły przekręcam filtr do finalnej pozycji i zakładam osłonę.
Dokładnie tak. Cokin ma sens przy filtrach połówkowych, polary kup nakręcane.Komentarz
-
Może i tak. Może masz rację. Ale jeśli chodzi o negatywy to powołałem się na to co jest napisane tu: http://www.optyczne.pl/125-s%C5%82ow...s_tonalny.html
A Ty??
Jasne. Tylko cyfra i nic poza tym. Jest duża szansa, że w trudnych warunkach i gorącym klimacie to jego plastikowe cyfrowe body ukisi się i roztopi, o tańszych i gorzej zrobionych obiektywach nie wspomnę.Przy błędach przy pomiarach światła nic lepiej nie wyjdzie, mało tego - nic się z tym nie zrobić.... Później to trzeba wywołać i zaramkować albo zeskanować, w dodatku trzeba dbać żeby nie prześwietlali na lotniskach i żeby się nie ukisiły w wysokiej temperaturze... O kosztach w przypadku posiadania już cyfry nie wspomnę... Coraz lepsze rady...
Nadal uważam, że dobry kliszak jest jakąś alternatywą dla cyfraka w trudnych afrykańskich warunkach. Najlepiej mieć obydwa.Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
Nie ma najmniejszych szans. Afryka to nie piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Jest tam ciepło, ale umiarkowanie (30-32 stopnie maks) - i dodatkowo raczej sucho, więc odchodzi ryzyko zuszkodzenia aparatu czy obiektywów wiązane z dużą wilgotności powietrza.
W Afryce miałem okazję fotografować różnym sprzętem (od kompaktu, przez C350d + kit + 75-300 po 30d z obiektywami serii L) - i nigdy nic się nie miało prawa stopić ani ukisić.Ostatnio edytowany przez Blindseeker; 4709.Komentarz
-
A ja z praktyki wieloletniejMoże i tak. Może masz rację. Ale jeśli chodzi o negatywy to powołałem się na to co jest napisane tu: http://www.optyczne.pl/125-s%C5%82ow...s_tonalny.html
A Ty??
LOL
Zajrzyj do swojego posta - pisałeś o slajdach...
Szkoda że negatywami B&W nie wyskoczyłeś
Wiadomo że negatyw ma większy, tylko po pierwsze pisałeś o slajdach, po drugie nie jest dla slajdu żadną alternatywą na taki wyjazd...
A teraz to już Cie maksymalnie fantazja poniosła...
Nie wyparuje czasem to body ?
Jest, ale trzeba go mieć, mieć praktykę fotografowania na slajdach, wydać dodatkowe pieniądze na korus, materiały i wołanie itp. Kolega który zaczął wątek na nadmiar funduszy ewidentnie nie narzeka...Komentarz
-
No dobra może i trochę mnie poniosła fantazja ;-) ale nie przesadzaj, że się na kliszaku nie da, jak sie da i też jest to jakiś sposób. Mój znajomy był w Egipcie i z cyfry przywiózł kilkaset zdjęć, a z analoga może ze 2 filmy po 36 klatek, no i niestety z te cyfrowe jakieś poprzepalane i bez rewelacji, a te z kliszy debeściaki. Na kliszach z tego co pamiętam robił Leicą R8. No ale ja nie będę się już upierał przy tym analogu. EOTA ja z praktyki wieloletniej
LOL
Zajrzyj do swojego posta - pisałeś o slajdach...
Szkoda że negatywami B&W nie wyskoczyłeś
Wiadomo że negatyw ma większy, tylko po pierwsze pisałeś o slajdach, po drugie nie jest dla slajdu żadną alternatywą na taki wyjazd...
A teraz to już Cie maksymalnie fantazja poniosła...
Nie wyparuje czasem to body ?
Jest, ale trzeba go mieć, mieć praktykę fotografowania na slajdach, wydać dodatkowe pieniądze na korus, materiały i wołanie itp. Kolega który zaczął wątek na nadmiar funduszy ewidentnie nie narzeka...5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58Komentarz
-
NIE KTOŚ TYLKO JA MAMUT9!
Marcin za kilka złotych dokupujesz dowolną ilość ramek, tóre zaczepiasz jako kolejne do ostatniej płozy licząc od obiektywu i na dowolny obiektyw masz jedną osłonę p/słoneczną - którą możesz skracać lub wydłużać.
popatrz np :
http://www.allegro.pl/item506551957_...u_cokin_p.html
Jeśli chcesz poczytac o systemie Cookin P to np. tu: www.przybylski.art.pl/cokinOstatnio edytowany przez mamut9; 19044.Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:Komentarz
-
mamut9 dzięki za instruktaż dot. COKINa :-)
Nie widziałem tych "ramek przeciwsłonecznych" :-( ogladalem same filtry i system montażowy.
COKIN wielce mnie zainteresował ze względu na swoją uniwersalność,
na możliwość podpinania praktycznie "do wszystkiego co pstryka" :-)
Wydaje mi się jednak systemem wymagającym cholernej dbałości
i czasu na instalację szkiełek itp.
Zresztą pewnie każdy mi tu pewnie powie, że każde dobre zdjęcie wymaga czasu i są tylko nieliczne wyjątki które i tak potwierdzają regułę.
Jak to jest ze światełkiem później przy dopinaniu takich szkiełek?
Nie jest to tak, że te za 20-30zł (a sa takie na allegro) znacznie
pogarszają światełko docierające do obiektywu?
Jakiego polara polecicie - nie przesadzając z ceną oczywiscie?
Pozdrawiam!Komentarz
-
Też byłem sceptykiem.. dopóki nie spróbowałem - system zakupiłem tu:
i ku mojemu pełnemu zaskoczeniu łaczyłem polar+szary+połowkowy tabaczkowy...robiąc zdjecia 30 listopada w Karpaczu przy absolutnie całkowicie zachmurzonym niebie...efekt zdjęcia zakwalifikowane na wystawę fotograficzna
naprawdę te filtry są dobre i wcale nie muszą być orginały - niektórzy twierdzą, że wcale filtry Cokina nie sa najlepsze.
Nie zabierają ani lx światła więcej niż te nakręcane na obiektyw.
Sumarycznie ich waga -jest nizsza niz filtry+obudowy+pudełka, bo system +1 pudełko na 10 filtrów.
Naprawde moim zdaniem warto.
Na giełdzie we Wrocławiu - ostatnio kupiłem za 15pln filtr gwiazdke 4x.
Rozważ.
Marcin , kiedy Ty do tej Afryki
mozesz na prv8)
Ostatnio edytowany przez mamut9; 19044.Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:Komentarz
-
Przyroda (safari) i 70-200 f/4 L
Panowie,
przygladalem sie zasięgom dwusetek i trzysetek
ogladalem tez reportaze z safari i kilka amatorskich zbiorow zdjec,
trzyseta wystarcza wg ogolnego mniemania,
dwuseta w sumie takze wystarczy wg wielu osób.
Jak wszystko pojdzie z planem, wezme kita (sic) oraz
Canon 70-200 f/4 [niestety bez IS ale jakoś to zdzierże, łapy mi się tak nie trzęsą]. Wg planu wiekszosc wyjazdu to parki narodowe wiec szacuje uzytek C 70-200 na 80% fotek, reszta kit.
Panowie, ta eLeczka pewnie nie ma uszczelnien, co?
Jest to ostatnia kwestia jaka chce sprawdzic przed ostateczna decyzja.
Ostatnie pytanie: jakich partii szukac, jakich unikac itp.
Pozdrawiam i dzieki!
Marcin.Ostatnio edytowany przez voriax; 22312.Komentarz
-
Podziekowania :-)
Dziekuje wszystkim zaangazowanym w moje wybory i pytania.
Wyprawa zakonczona - wielka szkoda :-(
Polecam każdemu taką wyprawę - niesamowite wrażenia.
Dla siebie i może troche i dla Was na pocieszkę kilka (jeszcze surowych)
sampli z czarnego lądu :-)
Szkiełeczko 70-200 f/4 miodzik,
puszka do upgradeu :-( [ale nie ma za co, yhh...],
moje umiejętności - do generalnego remontu :-)
Pozdrawiam!
Marcin.Komentarz
-
pierwsze zdjęcie śliczne...
reszta taka sobie. wrzuć coś jeszcze na pewno zrobiłeś wiele ciekawych ujęć.5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2Komentarz

Komentarz