X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prezes81
    Coś już napisał
    • 2007
    • 89

a kit'a zabierz bo na 100% Ci sie przyda!

Komentarz

• Mariusz_C
      Uzależniony
      • 2007
      • 577

Inne wyjście o jakim pewnie nikt tu nie napisze to zmiana (dokupienie) body na starego poczciwego kliszaka (np eos 30) i założenie dobrego filmu, najlepiej slajdu. Da Ci to większy zakres tonalny i nawet jeśli będziesz popełniał błędy przy pomiarze światła foty powinny Ci lepiej wyjść. 70-300 bym zamienił na 70-200, a jeśli chodzi o krajobrazy to bym dokupił 17-40.
      5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Mariusz_C
        Da Ci to większy zakres tonalny i nawet jeśli będziesz popełniał błędy przy pomiarze światła foty powinny Ci lepiej wyjść.
        Większy zakres tonalny od czego ? Od matrycy ? Astia - może i tak. Reszta - zdecydowanie nie - ktoś Ci głupot naopowiadał.
        Przy błędach przy pomiarach światła nic lepiej nie wyjdzie, mało tego - nic się z tym nie zrobić.... Później to trzeba wywołać i zaramkować albo zeskanować, w dodatku trzeba dbać żeby nie prześwietlali na lotniskach i żeby się nie ukisiły w wysokiej temperaturze... O kosztach w przypadku posiadania już cyfry nie wspomnę... Coraz lepsze rady...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• voriax
          Bywalec
          • 2008
          • 132

Panowie przyglądałem się filtrom i troszkę zmiękłem

ktoś polecił system COKIN
          wygląda to fajnie ale...

ale mam pytanie
          czy przy ostrych warunkach słonecznych, dużych kontrastach
          stosuje sie przykladowo filtr polaryzacyjny + osłona przeciwsłoneczna?
          czy jak juz filtr to osłona do torby...

bo ten system COKIN wyklucza zastosowanie jakiejkolwiek dalszej oslony
          procz szkielek na tym stelażyku.

Pozdrawiam!
          Marcin.

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez voriax
            czy przy ostrych warunkach słonecznych, dużych kontrastach
            stosuje sie przykladowo filtr polaryzacyjny + osłona przeciwsłoneczna?
            czy jak juz filtr to osłona do torby...
            Można, jednak kręcenie filtrem jest skutecznie utrudnione. Ja z reguły przekręcam filtr do finalnej pozycji i zakładam osłonę.

Marcin.
            Dokładnie tak. Cokin ma sens przy filtrach połówkowych, polary kup nakręcane.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Mariusz_C
              Uzależniony
              • 2007
              • 577

Zamieszczone przez Krzychu
              Większy zakres tonalny od czego ? Od matrycy ? Astia - może i tak. Reszta - zdecydowanie nie - ktoś Ci głupot naopowiadał.
              Może i tak. Może masz rację. Ale jeśli chodzi o negatywy to powołałem się na to co jest napisane tu: http://www.optyczne.pl/125-s%C5%82ow...s_tonalny.html
              A Ty??

Przy błędach przy pomiarach światła nic lepiej nie wyjdzie, mało tego - nic się z tym nie zrobić.... Później to trzeba wywołać i zaramkować albo zeskanować, w dodatku trzeba dbać żeby nie prześwietlali na lotniskach i żeby się nie ukisiły w wysokiej temperaturze... O kosztach w przypadku posiadania już cyfry nie wspomnę... Coraz lepsze rady...
              Jasne. Tylko cyfra i nic poza tym. Jest duża szansa, że w trudnych warunkach i gorącym klimacie to jego plastikowe cyfrowe body ukisi się i roztopi, o tańszych i gorzej zrobionych obiektywach nie wspomnę.
              Nadal uważam, że dobry kliszak jest jakąś alternatywą dla cyfraka w trudnych afrykańskich warunkach. Najlepiej mieć obydwa.
              Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.

Komentarz

• Blindseeker
                Uzależniony
                • 2006
                • 522

Jest duża szansa, że w trudnych warunkach i gorącym klimacie to jego plastikowe cyfrowe body ukisi się i roztopi, o tańszych i gorzej zrobionych obiektywach nie wspomnę.
                Nie ma najmniejszych szans. Afryka to nie piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Jest tam ciepło, ale umiarkowanie (30-32 stopnie maks) - i dodatkowo raczej sucho, więc odchodzi ryzyko zuszkodzenia aparatu czy obiektywów wiązane z dużą wilgotności powietrza.

W Afryce miałem okazję fotografować różnym sprzętem (od kompaktu, przez C350d + kit + 75-300 po 30d z obiektywami serii L) - i nigdy nic się nie miało prawa stopić ani ukisić.
                Ostatnio edytowany przez Blindseeker; 4709.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Może i tak. Może masz rację. Ale jeśli chodzi o negatywy to powołałem się na to co jest napisane tu: http://www.optyczne.pl/125-s%C5%82ow...s_tonalny.html
                  A Ty??
                  A ja z praktyki wieloletniej
                  LOL Zajrzyj do swojego posta - pisałeś o slajdach...
                  Szkoda że negatywami B&W nie wyskoczyłeś Wiadomo że negatyw ma większy, tylko po pierwsze pisałeś o slajdach, po drugie nie jest dla slajdu żadną alternatywą na taki wyjazd...

Jasne. Tylko cyfra i nic poza tym. Jest duża szansa, że w trudnych warunkach i gorącym klimacie to jego plastikowe cyfrowe body ukisi się i roztopi, o tańszych i gorzej zrobionych obiektywach nie wspomnę.
                  A teraz to już Cie maksymalnie fantazja poniosła...
                  Nie wyparuje czasem to body ?

Nadal uważam, że dobry kliszak jest jakąś alternatywą dla cyfraka w trudnych afrykańskich warunkach. Najlepiej mieć obydwa.
                  Jest, ale trzeba go mieć, mieć praktykę fotografowania na slajdach, wydać dodatkowe pieniądze na korus, materiały i wołanie itp. Kolega który zaczął wątek na nadmiar funduszy ewidentnie nie narzeka...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Mariusz_C
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 577

A ja z praktyki wieloletniej
                    LOL Zajrzyj do swojego posta - pisałeś o slajdach...
                    Szkoda że negatywami B&W nie wyskoczyłeś Wiadomo że negatyw ma większy, tylko po pierwsze pisałeś o slajdach, po drugie nie jest dla slajdu żadną alternatywą na taki wyjazd...

A teraz to już Cie maksymalnie fantazja poniosła...
                    Nie wyparuje czasem to body ?

Jest, ale trzeba go mieć, mieć praktykę fotografowania na slajdach, wydać dodatkowe pieniądze na korus, materiały i wołanie itp. Kolega który zaczął wątek na nadmiar funduszy ewidentnie nie narzeka...
                    No dobra może i trochę mnie poniosła fantazja ;-) ale nie przesadzaj, że się na kliszaku nie da, jak sie da i też jest to jakiś sposób. Mój znajomy był w Egipcie i z cyfry przywiózł kilkaset zdjęć, a z analoga może ze 2 filmy po 36 klatek, no i niestety z te cyfrowe jakieś poprzepalane i bez rewelacji, a te z kliszy debeściaki. Na kliszach z tego co pamiętam robił Leicą R8. No ale ja nie będę się już upierał przy tym analogu. EOT

Komentarz

• mamut9
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 119

Panowie przyglądałem się filtrom i troszkę zmiękłem

Marcin.
                      NIE KTOŚ TYLKO JA MAMUT9!

Marcin za kilka złotych dokupujesz dowolną ilość ramek, tóre zaczepiasz jako kolejne do ostatniej płozy licząc od obiektywu i na dowolny obiektyw masz jedną osłonę p/słoneczną - którą możesz skracać lub wydłużać.

popatrz np :

http://www.allegro.pl/item506551957_...u_cokin_p.html

Jeśli chcesz poczytac o systemie Cookin P to np. tu: www.przybylski.art.pl/cokin
                      Ostatnio edytowany przez mamut9; 19044.
                      Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• voriax
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 132

Zamieszczone przez mamut9
                        NIE KTOŚ TYLKO JA MAMUT9!

Marcin za kilka złotych dokupujesz dowolną ilość ramek, tóre zaczepiasz jako kolejne do ostatniej płozy licząc od obiektywu i na dowolny obiektyw masz jedną osłonę p/słoneczną - którą możesz skracać lub wydłużać.

mamut9 dzięki za instruktaż dot. COKINa :-)
                        Nie widziałem tych "ramek przeciwsłonecznych" :-( ogladalem same filtry i system montażowy.

COKIN wielce mnie zainteresował ze względu na swoją uniwersalność,
                        na możliwość podpinania praktycznie "do wszystkiego co pstryka" :-)
                        Wydaje mi się jednak systemem wymagającym cholernej dbałości
                        i czasu na instalację szkiełek itp.

Zresztą pewnie każdy mi tu pewnie powie, że każde dobre zdjęcie wymaga czasu i są tylko nieliczne wyjątki które i tak potwierdzają regułę.

Jak to jest ze światełkiem później przy dopinaniu takich szkiełek?
                        Nie jest to tak, że te za 20-30zł (a sa takie na allegro) znacznie
                        pogarszają światełko docierające do obiektywu?

Jakiego polara polecicie - nie przesadzając z ceną oczywiscie?

Pozdrawiam!

Komentarz

• mamut9
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 119

Jak to jest ze światełkiem później przy dopinaniu takich szkiełek?
                          Nie jest to tak, że te za 20-30zł (a sa takie na allegro) znacznie
                          pogarszają światełko docierające do obiektywu?
                          Też byłem sceptykiem.. dopóki nie spróbowałem - system zakupiłem tu:

i ku mojemu pełnemu zaskoczeniu łaczyłem polar+szary+połowkowy tabaczkowy...robiąc zdjecia 30 listopada w Karpaczu przy absolutnie całkowicie zachmurzonym niebie...efekt zdjęcia zakwalifikowane na wystawę fotograficzna
                          naprawdę te filtry są dobre i wcale nie muszą być orginały - niektórzy twierdzą, że wcale filtry Cokina nie sa najlepsze.
                          Nie zabierają ani lx światła więcej niż te nakręcane na obiektyw.
                          Sumarycznie ich waga -jest nizsza niz filtry+obudowy+pudełka, bo system +1 pudełko na 10 filtrów.
                          Naprawde moim zdaniem warto.
                          Na giełdzie we Wrocławiu - ostatnio kupiłem za 15pln filtr gwiazdke 4x.
                          Rozważ.
                          Marcin , kiedy Ty do tej Afryki mozesz na prv8)
                          Ostatnio edytowany przez mamut9; 19044.
                          Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• voriax
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 132

Przyroda (safari) i 70-200 f/4 L

Panowie,

przygladalem sie zasięgom dwusetek i trzysetek
                            ogladalem tez reportaze z safari i kilka amatorskich zbiorow zdjec,
                            trzyseta wystarcza wg ogolnego mniemania,
                            dwuseta w sumie takze wystarczy wg wielu osób.

Jak wszystko pojdzie z planem, wezme kita (sic) oraz
                            Canon 70-200 f/4 [niestety bez IS ale jakoś to zdzierże, łapy mi się tak nie trzęsą]. Wg planu wiekszosc wyjazdu to parki narodowe wiec szacuje uzytek C 70-200 na 80% fotek, reszta kit.

Panowie, ta eLeczka pewnie nie ma uszczelnien, co?
                            Jest to ostatnia kwestia jaka chce sprawdzic przed ostateczna decyzja.
                            Ostatnie pytanie: jakich partii szukac, jakich unikac itp.

Pozdrawiam i dzieki!
                            Marcin.
                            Ostatnio edytowany przez voriax; 22312.

Komentarz

• voriax
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 132

Podziekowania :-)

Dziekuje wszystkim zaangazowanym w moje wybory i pytania.

Wyprawa zakonczona - wielka szkoda :-(
                              Polecam każdemu taką wyprawę - niesamowite wrażenia.

Dla siebie i może troche i dla Was na pocieszkę kilka (jeszcze surowych)
                              sampli z czarnego lądu :-)

Szkiełeczko 70-200 f/4 miodzik,
                              puszka do upgradeu :-( [ale nie ma za co, yhh...],
                              moje umiejętności - do generalnego remontu :-)

Pozdrawiam!
                              Marcin.

Komentarz

• patric89
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 336

pierwsze zdjęcie śliczne...
                                reszta taka sobie. wrzuć coś jeszcze na pewno zrobiłeś wiele ciekawych ujęć.
                                5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

Pracuję...