X
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
40d 2400zł
85mm 1300zł
430EXII 800zł
50mm f1,8 330zł
dozbierać i kupić
28mm f1,8 1600zł
Możesz się jeszcze zastanowić nad mocniejszą lampą 580EX, to już w zależności od Twoich potzeb5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2Komentarz
-
Z tego zestawu zdecydowanie odradzam C 50mm f/1.8 - ponieważ nie da Ci on takiej satysfakcji z wygody pracy jak jego lepsza wersja f/1.4 - w 1.8 delikatnie mówiąc AF to jakiś żart podobnie jak obudowa dzięki której nawet najmniejszy upadek powoduje że szkiełko może rozpaść się na conajmniej dwie części a o czym na tutejszym forum już pisano / no i po co oszczędzać kupując wersje 50mm f/1.8 by móc zakupić 28mm, a efekt może być taki że twoje niezadowolenie z kultury pracy 50mm f/1.8 doprowadzi do tego że będziesz je za chwilkę chciał zmienić na wersje f/1.4 z pewnym AF, bardzo dobrej jakości obudową i wygodą tracąc na tym kase...z całym szacunkiem, ale jak masz zamiar wydać kasę to raz a porządnie.Pucha i słoki
Komentarz
-
dzięki wszystkim za porady <piwo>. A teraz jeszcze jedno pytanko. Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*Komentarz
-
fakt, zapomnialem ze maja byc pod FF - sugeowalem sie ze chodzi o 40d ;-)
choc na upartego da sie ta sigme podpiac pod FF i ASP-H ale to dla tych ktorzy lubia duza winiete ;-)
spiesz sie bo jak na razie cena idzie do gory a za jakis czas go po prostu zabraknie
http://canon-board.info/showthread.php?t=42109
Komentarz
-
Limiteda 43/1.9 trudno będzie Ci czymkolwiek zastąpić... Prawdę powiedziawszy niesądzę, byś znalazł odpowiednik tej stałki. Można by ewentualnie polecić Sigmę 50/1.4, ale w Canonie to jednak duża loteria jeśli chodzi o AF. 85/1.8 to godny odpowiednik Ltd 77/1.8 - przynajmniej pod względem optycznym. Cóż. Zmiana systemu to z pewnością pójście na kompromis. Zyskasz z pewnością bardziej użyteczną puszkę (AF, fps na plus, uszczelnienia, dopasowanie na minus), a do reszty będziesz musiał się po prostu przyzwyczaić.Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=Komentarz
-
Cóż, ja osobiście bym nie czekał.
Powód jest prosty - ostatnio Canon podniósł ceny na swoje produkty co automatycznie widac po cenach sklepowych a nawet używkach 40D gdzie teraz trzeba już dac średnio 2000 - 2100 zł a niedawno jeszcze można je było wyrwać za okoł 1800 zł. Ponadto 40-ka doczekała się następcy czyli 50D a to oznacza że w marcu może ale nie musi braknąć 40D.Pucha i słoki
Komentarz
-
o, własnie zerknałem na allegro na dzien dzisiejszy wiekszosc cen za nowa puszke jest wieksza niz ja 7 stycznia dałem w fotojokerze, a wydawało mi się, że przepłaciłem
Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
www.agrofoto.plKomentarz
-
Ja również własnie looknąłem do sklepu (Fotopanorama) i 40D jest już po 2590zł
W Listopadzie płaciłem 2290.
A obiło mi się o uszy że ceny sprzętu mają podskoczyć do 30%
C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MCKomentarz
-
Nie wiem, skąd przekonanie, że aparatem/obiektywem należy rzucać o beton... w moim przekonaniu nie do tego taki sprzęt służy, a ze ktoś jest pierdołą to płacić musi...Z tego zestawu zdecydowanie odradzam C 50mm f/1.8 - ponieważ nie da Ci on takiej satysfakcji z wygody pracy jak jego lepsza wersja f/1.4 - w 1.8 delikatnie mówiąc AF to jakiś żart podobnie jak obudowa dzięki której nawet najmniejszy upadek powoduje że szkiełko może rozpaść się na conajmniej dwie części
Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.
P.S. Jesli już koniecznie potrzebujesz mieć super 50-tke i w przyszłości zamierzasz zamienić na FF to bierz eLke 1.2Komentarz
-
[...]
Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.No wiesz, znajdziesz tu na forum test 50mm 1.2 vs 50mm 1.4 - nie ma tak miazdzacej przewagi v.1.2 nad v.1.4
To moze lepiej v1.4 i reszte przeznaczyc na inny obiektyw?
Komentarz
-
Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie iż miałem na myśli chęć rzucania obiektywem? Cieszę się żeTobie taka sytuacja się nie przytrafiła, ale różnie bywa i czasem zdarza się że szkło leci nam z rąk - na forum jest opisane co stało się ostatnio koledze któremu szkiełko w wersji f/1.8 spadło z niewielkiej wysokości...poprostu się rozpadło. f/1.4 to już inna historia i wykonanie.Nie wiem, skąd przekonanie, że aparatem/obiektywem należy rzucać o beton... w moim przekonaniu nie do tego taki sprzęt służy, a ze ktoś jest pierdołą to płacić musi...
Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.
P.S. Jesli już koniecznie potrzebujesz mieć super 50-tke i w przyszłości zamierzasz zamienić na FF to bierz eLke 1.2
Uważasz że kolega zakładając wątek, sugerując też że interesują go wyłącznie opcje które będą kompatybilne z FF (czyli raczej poważne szkiełka) byłby szczęśliwy i zadowolony z "plastikowej zabawki" w której jeśli dobrze się orientuje kręci się mordka podczas ostrzenia a sama zabawa MF bez skali odległości i tym WIELKIM pierścieniem doostrzania jest wygodna?!
Nie wspomne tu już nawet o tym że niema możliwości doostrzania lub przeostrzania w trybie AF
Ponadto zostały określone kryteria cenowe na ów zestaw - więc jak sam widzisz w grę nie wchodzi tu żadna L-ka...i w sumie do takich zastosowań te wersje koledze wystarczą. Typowe Portretówki jedna bardziej uniwersalna a druga do ciaśniejszych ujęć...jakby nie patrzeć dwa doskonałe szkiełka w przyzwoitych pieniądzach i bardzo dobrych parametrach to podstawowy zestaw.
Stety niestety zarówno 85mm jak i 50mm masakruje 28mm pod kątem jakości
oferowanego obrazka / więc nad czym się tu zastanawiaćOstatnio edytowany przez sadaman; 7756.Pucha i słoki
Komentarz
-
Bylem dziś w fotojokerze jeszcze raz "podotykać" aparat by utwierdzić się w przekonaniu że dobrze robie.. no i się utwierdziłem ;-)
Ale mi koledzy namieszaliście w głowie... Stwierdziłem że zrezygnuję 85tki jak narazie... Chętnie bym kupił 50tkę, ale jako że narazię kupie tylko jeden obiektyw, chciałbym coś bardziej uniwersalnego. I padło chyba na 28 ze względu na światło i ogniskową... Bo dobrego zoomu w tym cenie chyba nie kupię ? Oczywiście z Canona a ni kundelków...*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*Komentarz
Komentarz