X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez takpoprostu
    A jeszcze możecie mi powiedzieć jak tam AF sprawuje się w 40D ? Dość dużo bawiłem się 5D, można do niego porównać ?
    Można porównać... w wielkim skrócie to AF w 5D jest gorszy niż w 40D.

Komentarz

• preinwher
      Początki nałogu
      • 2008
      • 458

Zamieszczone przez sadaman
      Cóż - mając taką gotówkę to spokojnie starczy ci na nowe Body 40D a do tego C 50 f/1.4 oraz 85 f/1.8 - szkiełka też nowe.
      Tego się trzymaj :-D

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• zabol
        Uzależniony
        • 2005
        • 643

sigma 30 1.4 i 5d

Komentarz

• patric89
          Początki nałogu
          • 2008
          • 336

40d 2400zł
          85mm 1300zł
          430EXII 800zł
          50mm f1,8 330zł
          dozbierać i kupić
          28mm f1,8 1600zł

Możesz się jeszcze zastanowić nad mocniejszą lampą 580EX, to już w zależności od Twoich potzeb
          5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• sadaman
            Początki nałogu
            • 2006
            • 294

Zamieszczone przez patric89
            40d 2400zł
            85mm 1300zł
            430EXII 800zł
            50mm f1,8 330zł
            dozbierać i kupić
            28mm f1,8 1600zł

Możesz się jeszcze zastanowić nad mocniejszą lampą 580EX, to już w zależności od Twoich potzeb
            Z tego zestawu zdecydowanie odradzam C 50mm f/1.8 - ponieważ nie da Ci on takiej satysfakcji z wygody pracy jak jego lepsza wersja f/1.4 - w 1.8 delikatnie mówiąc AF to jakiś żart podobnie jak obudowa dzięki której nawet najmniejszy upadek powoduje że szkiełko może rozpaść się na conajmniej dwie części a o czym na tutejszym forum już pisano / no i po co oszczędzać kupując wersje 50mm f/1.8 by móc zakupić 28mm, a efekt może być taki że twoje niezadowolenie z kultury pracy 50mm f/1.8 doprowadzi do tego że będziesz je za chwilkę chciał zmienić na wersje f/1.4 z pewnym AF, bardzo dobrej jakości obudową i wygodą tracąc na tym kase...z całym szacunkiem, ale jak masz zamiar wydać kasę to raz a porządnie.
            Pucha i słoki

Komentarz

• takpoprostu
              Początki nałogu
              • 2009
              • 394

dzięki wszystkim za porady <piwo>. A teraz jeszcze jedno pytanko. Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...
              *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• Kubak82
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2348

Kubak82 - intencje dobre, ale ta Sigma chyba nie podejdzie pod FF
                fakt, zapomnialem ze maja byc pod FF - sugeowalem sie ze chodzi o 40d ;-)

choc na upartego da sie ta sigme podpiac pod FF i ASP-H ale to dla tych ktorzy lubia duza winiete ;-)

Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...
                spiesz sie bo jak na razie cena idzie do gory a za jakis czas go po prostu zabraknie http://canon-board.info/showthread.php?t=42109

Komentarz

• Michu (Pentax)
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 306

Limiteda 43/1.9 trudno będzie Ci czymkolwiek zastąpić... Prawdę powiedziawszy niesądzę, byś znalazł odpowiednik tej stałki. Można by ewentualnie polecić Sigmę 50/1.4, ale w Canonie to jednak duża loteria jeśli chodzi o AF. 85/1.8 to godny odpowiednik Ltd 77/1.8 - przynajmniej pod względem optycznym. Cóż. Zmiana systemu to z pewnością pójście na kompromis. Zyskasz z pewnością bardziej użyteczną puszkę (AF, fps na plus, uszczelnienia, dopasowanie na minus), a do reszty będziesz musiał się po prostu przyzwyczaić.
                  Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• sadaman
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 294

dzięki wszystkim za porady <piwo>. A teraz jeszcze jedno pytanko. Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...
                    Cóż, ja osobiście bym nie czekał.
                    Powód jest prosty - ostatnio Canon podniósł ceny na swoje produkty co automatycznie widac po cenach sklepowych a nawet używkach 40D gdzie teraz trzeba już dac średnio 2000 - 2100 zł a niedawno jeszcze można je było wyrwać za okoł 1800 zł. Ponadto 40-ka doczekała się następcy czyli 50D a to oznacza że w marcu może ale nie musi braknąć 40D.
                    Pucha i słoki

Komentarz

• yacenty
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 177

o, własnie zerknałem na allegro na dzien dzisiejszy wiekszosc cen za nowa puszke jest wieksza niz ja 7 stycznia dałem w fotojokerze, a wydawało mi się, że przepłaciłem
                      Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
                      www.agrofoto.pl

Komentarz

• smelbo
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 60

Ja również własnie looknąłem do sklepu (Fotopanorama) i 40D jest już po 2590zł W Listopadzie płaciłem 2290.
                        A obiło mi się o uszy że ceny sprzętu mają podskoczyć do 30%
                        C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Komentarz

• Michal_ts
                          • 2007
                          • 5

Z tego zestawu zdecydowanie odradzam C 50mm f/1.8 - ponieważ nie da Ci on takiej satysfakcji z wygody pracy jak jego lepsza wersja f/1.4 - w 1.8 delikatnie mówiąc AF to jakiś żart podobnie jak obudowa dzięki której nawet najmniejszy upadek powoduje że szkiełko może rozpaść się na conajmniej dwie części
                          Nie wiem, skąd przekonanie, że aparatem/obiektywem należy rzucać o beton... w moim przekonaniu nie do tego taki sprzęt służy, a ze ktoś jest pierdołą to płacić musi...

Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.

P.S. Jesli już koniecznie potrzebujesz mieć super 50-tke i w przyszłości zamierzasz zamienić na FF to bierz eLke 1.2

Komentarz

• Parteq
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1159

Zamieszczone przez Michal_ts
                            [...]
                            Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.
                            P.S. Jesli już koniecznie potrzebujesz mieć super 50-tke i w przyszłości zamierzasz zamienić na FF to bierz eLke 1.2
                            No wiesz, znajdziesz tu na forum test 50mm 1.2 vs 50mm 1.4 - nie ma tak miazdzacej przewagi v.1.2 nad v.1.4

To moze lepiej v1.4 i reszte przeznaczyc na inny obiektyw?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• sadaman
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 294

Nie wiem, skąd przekonanie, że aparatem/obiektywem należy rzucać o beton... w moim przekonaniu nie do tego taki sprzęt służy, a ze ktoś jest pierdołą to płacić musi...

Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie iż miałem na myśli chęć rzucania obiektywem? Cieszę się żeTobie taka sytuacja się nie przytrafiła, ale różnie bywa i czasem zdarza się że szkło leci nam z rąk - na forum jest opisane co stało się ostatnio koledze któremu szkiełko w wersji f/1.8 spadło z niewielkiej wysokości...poprostu się rozpadło. f/1.4 to już inna historia i wykonanie.
                              Uważasz że kolega zakładając wątek, sugerując też że interesują go wyłącznie opcje które będą kompatybilne z FF (czyli raczej poważne szkiełka) byłby szczęśliwy i zadowolony z "plastikowej zabawki" w której jeśli dobrze się orientuje kręci się mordka podczas ostrzenia a sama zabawa MF bez skali odległości i tym WIELKIM pierścieniem doostrzania jest wygodna?!
                              Nie wspomne tu już nawet o tym że niema możliwości doostrzania lub przeostrzania w trybie AF

Ponadto zostały określone kryteria cenowe na ów zestaw - więc jak sam widzisz w grę nie wchodzi tu żadna L-ka...i w sumie do takich zastosowań te wersje koledze wystarczą. Typowe Portretówki jedna bardziej uniwersalna a druga do ciaśniejszych ujęć...jakby nie patrzeć dwa doskonałe szkiełka w przyzwoitych pieniądzach i bardzo dobrych parametrach to podstawowy zestaw.
                              Stety niestety zarówno 85mm jak i 50mm masakruje 28mm pod kątem jakości
                              oferowanego obrazka / więc nad czym się tu zastanawiać
                              Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                              Pucha i słoki

Komentarz

• takpoprostu
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 394

Bylem dziś w fotojokerze jeszcze raz "podotykać" aparat by utwierdzić się w przekonaniu że dobrze robie.. no i się utwierdziłem ;-)

Ale mi koledzy namieszaliście w głowie... Stwierdziłem że zrezygnuję 85tki jak narazie... Chętnie bym kupił 50tkę, ale jako że narazię kupie tylko jeden obiektyw, chciałbym coś bardziej uniwersalnego. I padło chyba na 28 ze względu na światło i ogniskową... Bo dobrego zoomu w tym cenie chyba nie kupię ? Oczywiście z Canona a ni kundelków...
                                *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

Pracuję...