X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

Zamieszczone przez Anvers
    Mozna tez dmuchnac z butli do nurkowania
    Robiłem tak. Tyle tylko że posiadam jeden dodatkowy pierwszy stopień z niego wyjście średniego ciśnienia do zwykłej szybkozłączki do której podpinam albo taki pistolet do przedmuchiwania albo do pompowania kół. (innymi słowy taki zestaw gospodarczy). Przy czym należy zachować sporo wyczucia (wydajność takiego zestawu jest całkiem spora i mogło by się skończyć zbieraniem różnych części aparatu po pokoju).
    Bezpośrednio z butli bym nie zaryzykował. Metoda taka byłaby bardzo trudna do kontrolowania a co za tym idzie ryzykowna.

Tak czy inaczej nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość „przelatującego” powietrza doprowadza od tego że syf roznosi się wszędzie tam gdzie go nie chcemy (matówka idt).

Wrzuciłem tu parę dziwnych terminów fachowych ale skoro pytasz to wiesz o czym piszę.

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Oczywiscie z odleglosci i odpowiednio powoli otwierajac kurek na manometrze.....to teoria, bo w praktyce jeszcze tego nie robilem
      Ja mam taki patent na stare kompy (i nie tylko)... W domu spory kompresor do ktorego mam taki "maly pistolecik" z opcja roznej wielkosci dysz... Generalnie nawet najstarszego i najmocniej zaswinionego trupa udaje sie doczyscic do idealu, o czym swiadcza zszokowani "klienci"... Powietrze jest stosunkowo czyste i zwykle wiekszosc wilgoci zostaje w kompresorze, wiec nie ma problemow wielkich (ot wybrac suchy dzien)... Dozowanie cisnienia na pistoleciku oraz "rozrzut" swietnie sie dobiera... Jak dopadne to w rece znowu (nie ten kraj ) to wytestuje pewnie na aparacie

Butle do nurkowania trzymaja nieco wiecej cisnienia (kilka razy), wiec mysle ze dobrze jest najpierw sprawdzic czy przypadkiem nie robi dziur Wiazka napewno powinna byc dosyc skupiona jakas nie za duza dysza... Reduktor jakis tez bym polecal... Zaleta jest taka ze powietrze w butlach jest swietnie odfiltrowane i suche...
      ...

Komentarz

• maku
        Uzależniony
        • 2004
        • 563

[QUOTE=KuchateK]Ja mam taki patent na stare kompy (i nie tylko)... W domu spory kompresor do ktorego mam taki "maly pistolecik" z opcja roznej wielkosci dysz...QUOTE]

Raczej bym nie ryzykował stosowania powietrza z kompresora do aparatu. Istnieje duża możliwość zaolejenia a doczyszczenie czegoś takiego mogło by doprowadzić do szału bądź też innej histerii.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

To jest "czysty model"... Zrobiony podobnie do tych do ladowania butli do nurkowania czy strzelania z niektorych typow wiatrowek... Zanieczyszczenia powietrza w obu zastosowaniach sa mocno niepozadane... Wada tego mojego to niestety nieco niskie cisnienie do tych dwoch zastosowan...
          ...

Komentarz

• Liska
            Coś już napisał
            • 2004
            • 67

Mozna tez dmuchnac z butli do nurkowania
            albo użyć odkurzacza ;-)
            http://whiteplate.blogspot.com/

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Zamieszczone przez Liska
              albo użyć odkurzacza ;-)
              Ktos tutaj ostatnio migawke mial potem w tym ustrojstwie, wiec chyba nie do konca
              ...

Komentarz

• Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2063

Duża grucha jest bardzo efektywna i kosztuje tylko 10 PLN a poza nią dobrze jest mieć pędzielek.
                EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Zogi

W ostateczności można zawsze pochuchać i przetrzeć szmatką, najlepiej taką która nie pozostawia cicików:-). Od biedu może być też chusteczka higieniczna.

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Zamieszczone przez Zogi
                    Od biedu może być też chusteczka higieniczna.
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Zogi

Dobra, dobra. Pomysł z chusteczką higieniczną nie był zbyt wybitny. MEA CULPA...

Komentarz

• froolk
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 256

Kurde Zogi teraz to mnie zaskoczyłeś!
                        Ja myślałem, że Ty żartujesz - a Ty tak z tymi chusteczkami to na poważnie ?

Komentarz

• Darus

Nie chce rozpoczynać nowego wątku o tym samym temacie więc wpisuje tu. Temat rozhulany na temat czyszczenia matrycy, a nic o czyszczeniu i pielęgnacji soczewki. Jako zupełnie zielony mam pytanie o czyszczenie soczewki obiektywu. Jak i czym czyścić. Na sucho czy płynem? Jak czyścić twardsze zabrudzenia; ślady po kroplach wody, i tłuste ślady po palcach? Pozdrawiam

Komentarz

• architect
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 65

Polecam ściereczkę mikrofazową i płyn do czyszczenia szkieł optycznych z powłokami. Ja zakupiłem taki zestaw w Vision Express za ok. 30 zł.
                            Canon 4ever

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Posiadam od niedawna lenspen. Fajny gadżet.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Robson01
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1574

A ja ściereczkę plus mocny chuch na soczewkę. U mnie się sprawdza.
                                Canon
                                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

Pracuję...