X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czarekuk
    • 2009
    • 8

Witam!
    Dziekuje za zainteresowanie tematem...wiele dalo mi do myslenia co koledzy mi napisali aczkolwiek wybralem sie dzis do sklepu i... spedzilem 5 godzin na stekaniu udowadnianiu ze nie jest tak jak powinno i co... po 5 godzinach doszlimy do wniosku ze to... puszka...

co do obiektywu to w/g roznych zrodel strzelanie z reki na dalekim koncu powinno byc mozliwe przy nawet 1/8...

ale w sklepie sprawdzilem z roznymi obiektywani od eLek do kitow i nic mnie nie satysfakcjonowalo.... a przeciez z eLka 24-70 f2.8 ciezko naprawde zrobic niewyrazne zdjecie.... no i na sam koniec zrobilem pare shotow z innej puszki (czyt. nowej) i pomimo starszego firmware'u efekty byly piorunujace....

a oto dowod:

iso100 f/4 1/15 robione z reki...

jeszce raz dziekuje za podpowiedzi i porady...

A wie ktos moze czy mozna zrobic downgrade firmware'u? jelsi np. okaze sie ze to byl problem oprogramowania gdyz moja "stara" miala 1.1.1 a nowa ma 1.0.8??

Pozdrawiam!
    Cezary
    2x 5D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM + 50mm f/1.4 USM + 2x CANON SPEEDLITE 580 EX II so far...

Komentarz

• bierhoff
      Bywalec
      • 2008
      • 191

Bo Minolta 1.7/50 to dobre szkło jest, a 1.4 jeszcze lepsze - wiem bo miałem. Tyle.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez czarekuk
        A wie ktos moze czy mozna zrobic downgrade firmware'u? jelsi np. okaze sie ze to byl problem oprogramowania gdyz moja "stara" miala 1.1.1 a nowa ma 1.0.8??

Pozdrawiam!
        Cezary

Tylko w jakim celu to robić? Przecież z oboma pucha musi robić ostre zdjęcia. Jak jest coś nie tak to niech Ci wymienią/naprawią i po problemie.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

masz sony?
          jesteś bardziej zadowolony niż z canona?
          wywal canona zostaw sony
          to nie jest trudne i nie boli

Komentarz

• iktorn92
            Uzależniony
            • 2007
            • 605

a oto dowod:

iso100 f/4 1/15 robione z reki...
            Że tak powiem, wyjdz sobie na dwor odetchnij swieżym powietrzem i zrob normalne sample a nie na 1/15 na litosc boska... I dziwisz sie ze nie jestes zadowolony...
            Flickr
            Portfolio Ślubne

Komentarz

• josif
              Początki nałogu
              • 2008
              • 380

generalnie używanie lampy w canonie na automacie czy półautomacie daje średnie efekty
              gdzieś na forum jest mądry watek o TTL i o tym jak on działa

Streszczę go w jednym przykazaniu:
              lampa tylko w trybie M

Komentarz

• bierhoff
                Bywalec
                • 2008
                • 191

Jeżeli już na 1/15, to warto w szkle włączyć stabilizację, a w soniaczu w body - porówna się jak stabilizacje działają :-)

Komentarz

• jacksun
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 28

Zamieszczone przez josif
                  generalnie używanie lampy w canonie na automacie czy półautomacie daje średnie efekty

lampa tylko w trybie M
                  Baardzo sluszna uwaga.
                  Proponuje poczytac: http://www.planetneil.com/tangents/f...hy-techniques/
                  Jest tez przetlumaczona na polski stronka.
                  Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Zamieszczone przez josif

lampa tylko w trybie M
                    Potwierdzam, cudeńko. W pomieszczeniu dać szeroki kąt, f/8 i czas 1/200 (w dzień) albo 1/100 wieczorem, palnik na sufit, albo "po skosie" i bajka po prostu jest.
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• bishop
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 21

Moje zdanie jest takie... Lepiej Ci się robi Sony to zostań przy Sony... Ja zmieniłem z minolty na Canona bo mi mniej szumiał na wysokich iso ale dalej twierdze że minolta miała jakieś takie "ładniejsze" kolorki....

Nie wiem na czym to polega ale W Canonie masz "przewartościowane" ISO tzn. Gdy w manualu ustawisz identyczne parametry (ISO, czas, przysłona) to zdjęcie z Canona (mam 40d i na nim sprawdzałem) będzie przepalone... (sprawdzałem z moją minoltą D5D oraz z Nikonem D80 znajomego.... ) Ewentualnie w tamtych aparatach jest Iso "niedowartościowane" ...
                      Rejestrator światła, generator światła, dwie stałki, dwa zoom'y.

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Wątpie. Zresztą, czy to ważne? I tak na światłomierzach zewnętrznych nie robimy, a te w środku są*odpowiednio skalibrowane. Ale szczerze, ja zawsze używam korekty -2/3EV na trabim
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez bishop
                          Nie wiem na czym to polega ale W Canonie masz "przewartościowane" ISO
                          Zamieszczone przez _igi
                          Wątpie...
                          a jednak to prawda:

i co ciekawe, u alfy 100 też widze to samo:

niestety w Canonie ta "promocja" skończyła się wraz z pojawieniem się 40D:

a jak jest w dzisiejszych modelach sonego nie wiem...

EDIT:
                          kwestię cen w Fotojokerze przeniosłem:
                          http://canon-board.info/showthread.p...812#post634812
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• x-mac
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 285

Zamieszczone przez gwozdzt
                            niestety w Canonie ta "promocja" skończyła się wraz z pojawieniem się 40D
                            Wg DxO Labs promocji to Canon nigdy nie ogłosił (30/40/50D) - raczej wątłe wahnięcia kursu ISO, poniżej nominalnej wartości;-) (w tabelce "ISO Sensitivity")
                            No nie wiem ...jak z analitykami rynku, co głos to w inną stronę:-?

1 2 3

Komentarz

• mamut9
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 119

taa.....
                              sample....
                              1/15
                              z reki???

ty co w Sony pracujesz - czy chcesz porównać rzetelnie ???
                              Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• czarekuk
                                • 2009
                                • 8

Zamieszczone przez mamut9
                                taa.....
                                sample....
                                1/15
                                z reki???

ty co w Sony pracujesz - czy chcesz porównać rzetelnie ???

nie rozumiem.... czyli ze co ze nie z reki?... czy co?... nie wiem co ma rzetelnosc do szybkosci robionego zdjecia...dla mnie porownanie jest rzetelne gdy zdjecia robione sa w indentycznych warunkach z identycznymi ustawieniami...

a tak BTW to juz dawno napisalem ze body bylo wadliwe i zostalo wymienione na nowe wiec topic powinien zostac zamkniety... problemu juz nie ma...

Pozdrawiam
                                2x 5D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM + 50mm f/1.4 USM + 2x CANON SPEEDLITE 580 EX II so far...

Komentarz

Pracuję...