X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez roshuu
    Profile zainstalowane - pomoglo.
    Mam jeszcze pytanie do Janusza - zauwazylem, ze uzywanie profilu Faithful daje zdecydowanie lepsze efekty .....- zboczenie zawodowe ). ....
    Sam sobie odpowiedziałeś :-)

Każdy z tych profili to swego rodzaju "propozycja" jak wywołać danego RAWa. Faithfull jest najbardziej "wyblakły" - chyba najmniej ingeruje w RAWa i zostawia userowi pole do popisu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• roshuu
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1107

Zamieszczone przez Janusz Body
      Sam sobie odpowiedziałeś :-)

Każdy z tych profili to swego rodzaju "propozycja" jak wywołać danego RAWa. Faithfull jest najbardziej "wyblakły" - chyba najmniej ingeruje w RAWa i zostawia userowi pole do popisu.
      Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
      A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?
      6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Ale zaraz bo czegos nie rozumiem. Skoro profil standard rzekomo jak sama nazwa wskazuje oznacza standard (ja to rozumem tak lopatologicznie), to inne profile powinny byc czym a le "programem tematycznym" jak np. sport, portret, etc. Jednak zauwazylem, ze to wlasnie ten faithful odwzorowuje najbardziej wyglad RAWa z aparatu, reszta juz delikatnie ingeruje w kolorystyke.
        A jak to wyglada u Ciebie? Korzytasz tylko ze standardu?
        Wszystkie profile Adobe inaczej odwzorowują barwy niż np. DPP. Jeśli chcesz mieć to samo co robi softowo aparat to pozostaje Tobie DPP. Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
        Osobiście jeśli chodzi o zdjęcia ludzi to podstawą dla mnie jest profil neutral.

Komentarz

• roshuu
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1107

Zamieszczone przez aptur
          Poza tym mylisz nazwy profili z programami tematycznymi ustawianymi pokrętłem w aparacie.
          W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
          Czyli korzytasz z profilu standard?

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

W tym przypadku chodzilo mi tylko o porownanie nie doslowne oczywiscie, bo wiadomo, ze to zupelnie co innego
            Standard jest nieco bardziej kontrastowy. Mnie się wydaje, że używanie jest "zdjęciozależne". Korzystam, ze wszystkich profili plus mam parę własnych :-) robionych tym ACR Calibratorem (uzywam też in Camera - ale to jest poza ACR).

EDIT: Wygląd RAWa czy podglądu z aparatu jest "meaningless". Trzeba pamiętać, że Canon musi to robić "pod przeciętnego usera" i "przeciętny monitor". Jak dla mnie na monitorze Wide Gamut kolorki z DPP (aparatu) są nazbyt jadowite - takie dobrze wyglądają na tanszym displayu ale niekoniecznie są w jakikolwiek sposób "lepsze".
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

ja używam standard, bo faithful w piątce daje dziwne zielenie
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Tylko jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe i traktuję ten profil jako podstawę do dalszej manipulacji kolorystycznej.

Komentarz

• roshuu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1107

Zamieszczone przez aptur
                  Tylko jeśli chodzi o zdjęcia krajobrazowe i traktuję ten profil jako podstawę do dalszej manipulacji kolorystycznej.
                  ok, dzieki za odpowiedz.
                  Faktycznie tak jak powiedzial Janusz nie bede sie upieral przy jednym, choc dla mnie ful jest najbardziej korzystny.
                  Wyeliminowalem te zolte piksele i temat teoretycznie jest w pelni wytlumaczony

Komentarz

Pracuję...