X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 2_Buszmenek_5
    • 2009
    • 10

Porada

Witam mam problem mam obiektyw 17 - 85 f/4 - 5.6 is usm zakupiłem dopiero. Problem polega na tym iż obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.
  • Handelson
    Uzależniony
    • 2009
    • 789

No to faktycznie masz problem

Komentarz

• 2_Buszmenek_5
      • 2009
      • 10

Zamieszczone przez Handelson
      No to faktycznie masz problem
      A no mam bo Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan jak to mam napisane ;]. A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(

Komentarz

• Kronos
        Bywalec
        • 2008
        • 237

Zamieszczone przez 2_Buszmenek_5
        Witam mam problem mam obiektyw 17 - 85 f/4 - 5.6 is usm zakupiłem dopiero. Problem polega na tym iż obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.
        ..a przy tylnej soczewce (kolo styków) masz pewnie napisane "Taiwan". Canon (chyba po wypuszczeniu 40D) przeniósł produkcję do innej fabryki. Jakość obiektywu "made in Japan" i "made in Taiwan" powinna być taka sama. To nie są buty za 200pln.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ..A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(
        Pewnie miał stare zdjęcia. Cyba już nie wymienisz nowego 17-85mm na "made in Japan", z resztą po co..
        Ostatnio edytowany przez Kronos; 22587. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomek20stencel5
          Coś już napisał
          • 2009
          • 51

Kolega z Sierakowic wita kolegę z Lęborka Powiem Ci jedno. Olej to czy jest z Tajwanu, Chin, Japonii czy nawet Zimbabwe i po prostu rób zdjęcia
          30D + 28-70 2.8

Komentarz

• zaitsev
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1660

A no mam bo Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan jak to mam napisane ;]. A sklep miał napisane Made in Japan dlatego pytam bo mogę zwrócić tylko czy sie opłaca zwracać :-(
            Idź robić zdjęcia... Obiektyw nie służy do oglądania napisów na nim.

Komentarz

• jacapa
              Początki nałogu
              • 2007
              • 453

............ obiektyw miał być Made in Japan a jest Canon. inc czy to duża różnica.
              W pierwszym poście nie wiesz . W drugim to już, jak najbardziej.

.........Japońce lepiej robią sprzęt od made in taiwan ...............
              Koledzy dobrze piszą rób zdjęcia zamiast problemów.
              Jacek Paduszyński
              40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• jac+
                Uzależniony
                • 2006
                • 842

Z moich czasów "nikonowskich" pamiętam jedno: jeżeli było napisane na jakimś sprzęcie MADE IN JAPAN nigdy nie było z nim problemów, jeśli MADE IN VIETNAM/TAIWAN/INNE zaczynał się koszmar. Po przygodach z wietnamskim Nikonem F80 wnerwiony zmieniłem system. U Canona jak dotąd (czyli ładnych kilka lat) czy sprzęt japoński, czy "inny skośny" - w pełni bezawaryjnie. Nie ważne jakie żółte rączki produkują nasze zabawki - ważne, żeby japońskie oko dobrze je pilnowało .
                Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• andrewjohn
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 349

A ja równiez uważam, że nie ma co się przejmowac miejscem produkcji. Canon to canon i tyle, fabryki ma w różnych miejscach, ale utrzymuje pewien standard. Mój 55-250 jest nie "made in Japan" ale "made in Malaysia" i zero problemów. Tak jak mówią inni, trzeba robić zdjęcia a nie oglądać obiektywy.
                  Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez jac+
                    Z moich czasów "nikonowskich" pamiętam jedno: jeżeli było napisane na jakimś sprzęcie MADE IN JAPAN nigdy nie było z nim problemów
                    gdy kupowałem swojego EOS 50E w usa (czyli Elan IIe), dostawca zadzwonił i zapytał, czy chcę wersję 'made in malaysia' czy 'made in japan', za którą należy się +100US$. wybrałem 'japan' i faktycznie, do dziś aparat działa bezawaryjnie
                    (choć obecnie głównie w szafie ;-))
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• bartorux
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 137

Zamieszczone przez tomek20stencel5
                      Kolega z Sierakowic wita kolegę z Lęborka Powiem Ci jedno. Olej to czy jest z Tajwanu, Chin, Japonii czy nawet Zimbabwe i po prostu rób zdjęcia
                      Kolega z Łeby wita was ! Przepraszam z OT, ale kiedy jakiś plenerek ??
                      FF

Komentarz

• 2_Buszmenek_5
                        • 2009
                        • 10

Zamieszczone przez bartorux
                        Kolega z Łeby wita was ! Przepraszam z OT, ale kiedy jakiś plenerek ??
                        No to witam kolegów no plenerek można zawsze zrobić jakiś. Co do obiektywu właśnie zrobiłem test ff/bf bez zarzutów. Porobię nim fotki to się okaże czy Made in Taiwan też jest dobry.

Komentarz

• bartorux
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 137

Ja mam 50 mm 1.8 Made in Taiwan, którym właścicielem jestem nie mam pojęcia, ile ma lat tym bardziej :P Troszkę pyłków w środku jest, ale działa niesamowicie
                          FF

Komentarz

• 2_Buszmenek_5
                            • 2009
                            • 10

Zamieszczone przez bartorux
                            Ja mam 50 mm 1.8 Made in Taiwan, którym właścicielem jestem nie mam pojęcia, ile ma lat tym bardziej :P Troszkę pyłków w środku jest, ale działa niesamowicie
                            Taką 50 też sprawdzałem ale wolałem kupić 70 - 200 L f4 okazyjnie używany w bardzo dobrym stanie.

Komentarz

• 2_Buszmenek_5
                              • 2009
                              • 10

17 - 85

Hejka jeszcze wam troszkę potruje. Do posiadaczy tego obiektywu 17 - 85 canon czy to jest normalne w tym obiektywie że jak położę aparat żeby fotografować gwiazdy ustawiam z 17 na 34 to obiektyw wraca mi do 17 sam się składa. Tak samo jak chciałem zrobić makro to sam się rozkłada od zakresu 35 przechodzi sam do 50 ??

Komentarz

Pracuję...