co do naklejania, ja miałem zwykły adapter od początku, po roku dokupiłem dandelion... 10 minut mierzenia, potem SuperGlue i działa
nic trudnego
X
-
400d | bg-e3 | 100 | 28-70 2.8 | 100 2.8 macro | 2x2gb | eos/m42
zenit 12xp | 37 2.8 | 50 2.8 | 50 1.8 | 135 2.8 | 200 4 | tc x2 | pinhole
Goldphoto yh-314c yh-431, Lowepro Nova 190aw, Lenovo g550 -
-
70zł to faktycznie niewiele, ale czy warto czy nie to juz bardzo osobista sprawa. Do tych szkieł przyda Ci się adapter, jeśli masz korpus z linii xxxD to najlepiej z potwierdzeniem ostrości... a za taką kwotę jak dobrze poszukasz dostaniesz używany obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8.Witam , jak uważacie , co lepiej jest używać obiektywu standardowego Canon EF-S 18-55 IS czy HELIOS 44m-7 ? i nie chodzi mi o stabilizację tylko jasność , rozdzielczość czyli jakość zdjęcia.
Zdjęcia robię amatorsko , krajobrazy , budynki itp. Czy warto w ogóle kupować HELIOSA i JUPITER-37AM za 70 zł + Zenit 122 body?
Za rok przymierzam się do CANON 55-250.
Pewnie wątki na forum są ale połapać się w tym nie mogę.
Pozdrawiam.Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...Komentarz
-
-
ja mam dwa adaptery, jeden z dandelionem, drugi bez
osobiście wole bez
fakt trudno się ostrzy przy ciemnym wizjerze i przy przymkniętym szkle ale chip czasem się jakby blokuje i niby ostrość ustawiona w punkt a spust możesz cisnąć i nic
Czasem ceny są chore ale sztuk w fabrycznym stanie jest już mało
a cena jest dyktowana popytem
jeśli coś jest dobre i rzadkie to niestety kosztuje
helios 40-2 jest ciężki, to fakt ale pięknie pracuje i to rozmycie
miałem już trzy sztuki i na pewno tego którego teraz mam nie sprzedam
kup sobie manuala za nieduże pieniądze i sam ocenisz czy to zabawa dla ciebie
i z czasem może cię wciągnie!30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału
Komentarz
-
dzięki wszystkim za wypowiedzi , myślę że kupię te sztuki , na marginesie mam do wyboru dwa heliosy , jeden 44m-6 drugi 44m-7 oba w super stanie i oba mają MC.
Zastanawiam się jeszcze nad jednym ,porównanie tele TAMRON 80-210 1:4,5-5,6 do tego jupitera i także chodzi o jakość zdjęć a nie o ogniskową.Ostatnio edytowany przez tom1200; 11707.POZDRAWIAM
Komentarz
-
Heliosa bierz nowszego 44M7 podobno ma zwiększoną rozdzielczość. A jupitera nic nie podrobi (jedynie z Sonarem jest lepiej) - ma prawie idealnie okrągły otwór przysłony i pięknie rozmywa tło.Komentarz
-
To ja jeszcze takie zdjątko z heliosa wrzuce...
pełna dziura, podciagniety lekko kontrast.
Mam jeszcze kilka szkielek M42 - fajne do zabawy, pod swiatlo wprawdzie troche traca rezon no i niekiedy ciezko bardzo dokladnie wyostrzyc, ale jak za takie pieniadze... mam np. stalke 300mm/4.5 i po delikatnym przymknieciu bardzo daje rade jak za kase na nia przeznaczona.
Autorowi watku polecalbym jednak 50/1.8 od Canona - ze wzgledu na AF, ktory jaki by nie byl, to niekiedy lepiej go po prostu miecKomentarz
-
Komentarz

Komentarz