X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • esco
    • 2010
    • 3

Czy nadal warto brac 450d?

Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem mojego pierwszego aparatu nie kompaktowego.

Zdaje sobie sprawe iz o 450 jest juz pare tematow, jednak moje chcialbym odniesc do obecnej ceny tegoz aparatu.

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)

Jak sprawuje sie aparat przez lat, jak z awaryjnoscia??

Planuje zakup 450d wraz z kitem (dosc niska roznica cenowa samego body a wersji z kitem), do tego zastanawiam sie nad 55-250.

W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro )

Podsumowujac brac 500d ? czy brac 450d a zaoszczedzone 500 zl przeznaczyc na statyw (mysle nad sherpa) i ewentualnie dorzucic jeszcze male $ do namiotu bezcieniowego (lubie fotki makro, i rowniez w tej dziedzinie chcialbym zaczac przygode)

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

Zamieszczone przez esco
    W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro )
    Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
    "50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Merauder
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1092

Zalezy do czego to chcesz? Jak na potrzeby domowe plus powiedzmy foto portretowe w kontrolowanym swietle tj. nie ciemnice to ci sie sprawdzi. Jak cos wiecej to seria xxD. Z perspektywy ponad roku korzystania z 450D tego co mi najabrdziej brakuje to lepszy AF, zwlaszcza na bocznych punktach. Ale mowie tutaj glownie o warunkach np koscielnych.
      7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• esco
        • 2010
        • 3

Zamieszczone przez jacapa
        Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
        "50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.
        50 byla z eosa elan wiec chyba ef? (elana niestety skonczyla zywot, tzn zostala kiedys skradziona, zostal po niej tylko ten obiektyw i lampa, a zal mi bylo sprzedawac, bo to taka troche pamiatka rodzinna)

co do zastosowan, to ogolnie do nauki (odstresowywacz od normalnej pracy) , no i chcialbym sie skupic glownie na makro (o ile ta 50 bedzie pasowac )

Komentarz

• kiray
          Bywalec
          • 2008
          • 136

Zamieszczone przez esco
          Witam

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.
          Odp.
          1. Jest wart
          2. Sam sobie chyba odpowiedziałeś(co do filmów)
          www.foto-ps.pl

Komentarz

• HuleLam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1641

Zamieszczone przez esco
            Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)
            1. xD i xxD to też półka amatorska
            2. Poczekałbym na 550D (jeśli miałbym czym fotografować), albo kupiłbym 1000D (który potem pozostałby jako drugi aparat).
            Uzasadnienie - 450D to (moim zdaniem) bardzo fajny aparat, ale 550D (500D poniekąd też...) jest sporo lepszy.
            zdRAWki
            PS a filmami bym się pobawił, może coś by z tego wyszło...
            PPS z drugiej strony 500zł (różnica w cenie) to równowartość lampy błykowej
            Fotograf platoniczny

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Różnicy między 1000d a 450d nie zauważysz.
              Między kitem a np. używanym Tamronem 17-50 a i owszem.
              Jako zestaw startowy 1000d+używany Tamron wydaje się optymalny, jeżeli istnieje ściśle określona górna granica zakupu.
              Ja pewnie kupię tego 550d, bo mnie podniecają nowe możliwości Ale nie każdy taki podnietliwy
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• herna
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 35

500D ma też oprócz filmów lepsze :
                - nowszy procesor
                - lepsze ISO (do 12 800)
                - LCD

Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.

Do makro i tak trzeba mieć pierścienie lub obiektyw z trybem MACRO.
                40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
                infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Zamieszczone przez herna
                  Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.
                  "50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.

zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• rekin
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 253

Zamieszczone przez HuleLam
                    "50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.
                    Jeśli mowa o skali odwzorowania w EF 50 f/2.5 Macro, to w Body 450d zamiast 1:1 będzie 1,6:1

Komentarz

• roshuu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1107

Ja uzywalem kilka lat 350D i nigdy mnie nie zawiodl.
                      Swoja droga lepiej wziac tansze body i zainwestowac w szkla.
                      6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez rekin
                        Jeśli mowa o skali odwzorowania w EF 50 f/2.5 Macro, to w Body 450d zamiast 1:1 będzie 1,6:1
                        Owszem nie. I to po dwakroć.
                        zdRAWki
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• rosim
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 368

Myślę podobnie jak roshuu - lepiej zainwestować szkła. Ja mam 450D od końca 2008 r. i w ogóle nie myślę o jego zmianie - w niczym mnie nie ogranicza, a jego mały rozmar jest nawet, jak dla mnie, plusem. Do filmów mam kamerę.
                          Przez ten okres za to miałem już 9 różnych obiektywów (teraz 5, w tym 3 stałki). Najszybciej pozbyłem się kita 18-55IS, na początku najlepiej pracowało mi się z 50f1.8, przede wszystkim dzięki GO można było zobaczyć atuty lustrzanki w porównaniu z kompaktem.
                          Aha, jeszcze jedno, kiedyś 450D spadł mi z ok. 1 m na twardą drewnianą podłogę. W obiektywie padła przesłona, w aparacie nic się nie stało.
                          Ostatnio edytowany przez rosim; 1086.

Komentarz

• mateuszw3
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 278

Ja mam 450d od lipca 2009 roku i jak na razie świetnie się sprawuje. Nawet nie myślę o zmianie puszki. Na twoim miejscu tak jak mówili poprzednicy kupiłbym 450d i zainwestował w jakieś szkła.
                            Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                            www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• sandr
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 103

Jak kogoś filmy nie kręcą (lub odwrotnie :-) ) za podobne pieniądze może nabyć 40D z niewielkim przebiegiem. Sam niedawno kupiłem 40D (ok. 5000 strzałów) z gripem i kartą pamięci za 2200,-...

Komentarz

Pracuję...